MR Enterografi Nedir, Nasıl ve Ne Amaçla Çekilir?

MR Enterografi uygulamasına ihtiyaç duyulan durumlar, MR Enterografi çekim yöntemleri ve uygulamanın gerçekleştirilmesi hakkında detaylı bilgilendirmeler.

MR Enterografi Nedir? Ne Amaçla Çekilir?

resim-1783

MR Enterografi adı verilen yöntem manyetik rezonans görüntüleme teknolojisi (MRI) kullanılarak yapılan ince bağırsağın ayrıntılı olacak şekilde incelenmesi işlemidir. MR Enterografi inceleme yönteminde ince bağırsaklar şişirilerek görüntüleme yapılmaktadır. Bu şişirme işleminde de nötral ya da düşük yoğunlukta olan su, laktüloz, polietilen, %2,5 oranında mantitol ve sorbitol gibi kontrast madderin ağız yoluyla alınmasını sağlayacak bir yol izlenmektedir. MR Enterografi işlemiyle ince bağırsak görüntülenmesi istenilen netlikte ve başarılı şekilde yapılabilmektedir.

MR Enterografinin çekilme amacı günümüz tıp teknolojisinde endoskopi yoluyla detaylı olarak incelenmesinin mümkün olmadığı ince bağırsakların görüntülenebilmesidir. Ve çekim için en önemli olan noktalardan biri çekim öncesinde ince bağırsağın içinin özellikle katı maddelerden iyice temizlenip arındırılmış olması gerekliliğidir.

Adı geçen inceleme yönteminde, inflamatuvar bağırsak rahatsızlıkları, polip ve ya tümörler, mide ve bağırsak kaynaklı olan GIS kanamalarının meydana gelmesi, bağırsaklarda tıkanıklık olması, ince bağırsaklarda çölyak, whiple gibi hastalıkların olması, şiddetli karın ağrıları, ishal ve gizli kanamalar, aşırı kilo kaybedilmesi gibi durumlarda tespitte bulunup tanı koyabilme amacıyla işlem yapılmaktadır.

Ayrıca kapsül endoskopi işlemi yapılmadan önce de ince bağırsaktaki katı maddelerin temizlenmesi ve darlıkların dışlanması içinde yapılabilmektedir.

MR Enterografi Nasıl Çekilir? Çekim Aşamaları Nelerdir?

resim-1784

MR Enterografi incelemesinde hasta MR cihazına alınarak çekim yapılmaktadır. Öncesinde yapılan hazırlıkların bittiği varsayımıyla devam edersek hasta MR’ a alınmadan önce 10 ar dakikalık aralarla ağızdan sıvı alımı yapar. Bu sıvılar görüntüleme sırasında bağırsakların iyice genişletilip görüntü kalitesinin yükseltilmesi nedeniyle alınmaktadır. Kontrol sırasında hastaya az miktarda glukagon verilir. Daha sonra da ardından (MRG kontrast ajan) gadolinyum enjeksiyonu yapılır. Verilen glukagon bağırsakların bir süre hareket etmeden kalmasını sağlayacağı için alınan görüntü kalitesinin yükselmesi için önemlidir.

İşlem sırasında hastanın üzerinde herhangi bir metal eşya bulunmaması gerekmektedir ve hamile olan ya da hamilelik şüphesi olan kişilerin işleme alınmaması önemlidir. Bunların dışında herhangi bir risk bulunmayan yöntemde rahatsızlık veren tek nokta aşırı miktarda sıvı alımı yapılmasının gerekli olmasıdır.

  • MR Enterografi çekim aşamaları ise şu şekilde sıralanmaktadır;Öncelikle işlem öncesi hazırlık yapılması gerekmektedir. Görüntüleme yapılacağı günden bir gün önce sebze, meyve, ekmek, et ve balık ürünleri yenmemelidir. Bunun yerine tanesiz olacak şekilde çorba, hoşaf gibi sulu gıdalarla beslenilmeli ve yanında da gün boyu en az 2 litre su içilmelidir.
  • İşlem gününden önceki gün X-M 250 lik diyet solisyonu alınarak bağırsakların tamamen boşaltılması sağlanmalıdır.
  • İşlem günüde hastane tarafından verilen prosedüre uygun şekilde özel karışımlı solüsyonlar içilerek bağırsaklar iyice şişirilir.
  • Hasta MR Enterografi çekimi için cihaza alınır ve uygulama sırasında da bağırsağın farklı hareketlerinin izlenebilmesi amacıyla çeşitli ilaçlar verilir. Bu şekilde daha detaylı incelenmek istenen bölgeler netleştirilmiş olur.
  • Çekim işlemi yaklaşık 40 dk kadar sürmektedir. Ve görüntüleme bittikten sonra hasta gece 24:00 a kadar sıvı alımına devam eder.
  • İşlem öncesi sırası ve sonrasında alınan bazı ilaçlar ve aşırı sıvı nedeniyle bazı denge bozuklukları, dikkat dağınıklığı, ishal gibi durumlar yaşanabileceği için inceleme yaptıran kişilerin bu duruma hazırlıklı olmaları ve ertesi gün ki planları da bu durumu dikkate alarak yapmaları gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...