Farklı Bölgeler İçin Çekilen Emar Kaç Dakika Sürmektedir?

Emar görüntüleme tekniği olarak bilinmekte ve farklı bölgelerin gözlenebilmesi amacıyla günümüz teknolojisinde tercih edilmektedir. Farklı bölgelerin görüntülenmesi için tercih edilen emarın bölgelere göre süreçlerinin ilerlemesi detayları

MR Çekimi Kaç Dakika Sürer?

resim-2023

MR, açılımı manyetik rezonans şeklinde verilen ve en yaygın olarak kullanılan görüntüleme tekniği olarak bilinmektedir. Farklı birçok hastalığın görüntülenmesinde kullanılan ve hastalara mevcut durumları hakkında önemli sağlık bilgileri veren yöntem geçmişten günümüze gelişerek ulaşmış tıp dünyasında önemli yeri olan bir uygulamadır.

MR çekimlerinde başlangıçtan bitimine kadar geçen süre çekim yapılan bölgeye göre değişiklik göstermekte olup yaklaşık 15 dakika ve 45 dakika aralığında değişmektedir.

Hatta bazı MR çekimleri 45 dakikayı da aşmaktadır. Çekim sırasında hastadan nefes tutması istenebilmektedir. Hastanın nefesini tutmasını istemedeki neden nefes alış verişleri sırasında görüntü kalitesinde yaşanan sorunlardır ve hasta nefesini tuttuğu anda net görüntü alınır. Ancak bazı durumlarda hasta nefes tutma sırasında başarılı olamayabilir bu da alınan görüntünün iyi olmaması anlamına gelir ve çekim işleminin tekrarlanması gerekebilmektedir.

Bu ve benzeri durumların yaşanması çekim süresi üzerinde etkili olduğundan uygulama için belirlenen sürelerde sapmalar ve değişiklikler olması normaldir.

MR görüntüleme yönteminde inceleme yapılacak bölgelere göre çekim sürelerinin değiştiğini söylemiştik. Bu inceleme bölgeleri, beyin, kulak, çene, göz gibi bölümler olduğunda kafa bölgesi, boyun, gırtlak dil ve çevresi gibi bölümler olduğunda boyun bölgesi, bel, sırt, kalça gibi bölümler de ağrı olduğunda bel ve omurilik bölgesi olarak karşımıza çıkan MR çekimleridir. Bunların yanında tüm vücudun genel taraması yapılacak şekilde de incelemeler yapılmaktadır ve bunlara tüm vücut anjiyografisi ve tüm vücut metastaz taraması denilmektedir.

Tüm Vücut MR’ı Kaç Dakika Sürer?

Tüm vücut MR’ı çekilerek yapılan incelemelerde vücudun tamamı tek bir seferde görüntülenebilmektedir. Diğer MR çekim yöntemlerine göre daha yeni bir uygulama olan tüm vücut MR’ı, kansere karşı yapılan mücadelede oluşan tümörlü bulguların çok daha erken tanı ve teşhis edilmesinde oldukça önemli bir rol izlemektedir. Tüm bunların yanında bir de hastalara gelişmiş teknolojiyle alternatif ve risksiz kontrol yaptırma avantajı da sunmaktadır. Yazımızın devamında mr süresi detaylarını paylaşacağız.

Tüm vücut MR’ında hastalar klasik yöntemlerle yapılan taramalarda sonuç alamadıkları bölgeler hakkında da bilgi edinme şansına sahip olurken, aç kalmadan, radyasyonsuz, tek seferde ve her yaşta uygulama imkanı buldukları içinde bu yönteme umutla bakmaktadır. Bu yöntemde MR çekim süresi en az 45 dakika olmaktadır. Tüm vücut tek seferde tarandığı için biraz daha uzun sürdüğü doğrudur.

Çekim süresinde hastadan özellikle göğüs bölümünü içeren tarama yapıldığında 20 saniye kadar nefesini tutması istenmektedir. Tüm vücut MR taramasında damar hastalıkları ile ilgili veriler alınamazken bunun için Kranial MR Anjiografi ve ya Kroner BT Anjiografi tavsiye edilmektedir.

Bel ve Boyun MR’ı Kaç Dakika Sürer?

Bel ve boyun ağrıları günümüzde en sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Ve kötü olan yönü günlük yaşantıyı ve sosyal aktiviteleri fazlasıyla etkiler. Bel fıtığı şikayetiyle sağlık merkezlerine baş vuran hastalarda yüksek bir oranda boyun fıtığı da olduğu ortaya çıkar.

Yine aynı şekilde boyun fıtığı sanılarak gidildiğinde aslında belde de fıtık olduğu tanılanır. Bu ve benzeri durumlarda hastalara tam teşhis konulabilmesi için bel ve boyun bölgelerinden MR görüntülemesi yapılarak omurilik incelemeye alınmaktadır. Bel ve boyun bölgelerinde yapılan MR görüntülemesiyle problemin boyutu ve gidişatı hakkında bilgi edinilirken tedavinin nasıl yapılacağına dair de karar verilmektedir. Bel ve boyun MR’ları yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika aralığında başlanıp tamamlanmaktadır.

Bu tür MR’larda hareketsiz şekilde kalınması önemlidir. Hareket edilmesi alınan görüntü kesitlerinin netliğini bozacağı için işlemin tekrarlanması gerekebilir ve süre uzayabilir. Bu sebeple teknisyenin talimatlarına uygun davranılması önemlidir.

Beyin MR’ı Kaç Dakika Sürer?

Beyin ile ilgili yaşanan sağlık sorunları hastaları en çok korkutan problemlerdir. Aslına bakıldığında en tehlikeli hastalıklar da beyinle ilgili yaşanan hastalıklardır. Bu sebeple kişilerde çok sık görülen baş ağrıları ve beraberinde bulantı, göz kararması, denge kaybı gibi problemlerde mevcut olursa hiç vakit kaybedilmeden beyin MR’ı çekilmesi gerekmektedir.

Beyin MR’ı ile sinir sisteminin de görüntülenmesi mümkün olmaktadır ve bu durum nörolojik rahatsızlıklarda uzmanlara önemli bilgiler vererek yol göstermektedir. İnceleme de saptanan bulguların tanımlanması kısa sürede yapılmaktadır. Bu görüntüleme yöntemi sayesinde hasatlığın gidişatına göre ameliyata gerek duyulup duyulmadığı da uzmanlarca tespit edilmektedir.

Beyin MR’ı çekimi sırasında hasta cihaz sedyesine alınır ve kızak sürülerek hastanın baş kısmı makine içine girer. Burada hastalar 1 ila 2 dakika aralıklarla cihazdan gelen sesleri duyarlar. Hastaların bu konu hakkında önceden bilgilendirilmeleri korku ve endişe yaşanmasının önüne geçmek için önemlidir.

Hastalar çekim süresince kafalarını hareket ettirmeden sabit tutmaktadırlar. MR’ın çekim süresi 15 ile 20 dakika aralığında değişiklik göstermektedir. Bazı beyin MR’larında hastalara damar yolundan kontrast maddeler verilerek görüntüleme yapılmaktadır. Bu işlemde de ilaç verilir verilmez hasta çekime alınır ve yine 15-20 dakika gibi bir sürede işlem tamamlanmaktadır.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...