Panoramik Diş Röntgeni Uygulaması Aşamaları Nelerden Oluşmaktadır?

Diş röntgeni uygulamasında yapılan tüm işlemler uzmana teşhis koyma konusunda ve tedavi planlaması yapması konusunda detaylı şekilde yardımcı olur.

Panoramik Diş Röntgeni Nedir?

Panoramik diş röntgeni esasen iki şekilde çekilmektedir. Bir tanesi ağız içinden çekilirken bir tanesi de ağız dışından çekilmektedir. Panoramik radyografi de ağız dışından çekilecek diş röntgen işlemlerinde filmi ağzın dışından yerleştirilir ve çekilir. Ağız içinden çekilecek panoramik diş röntgen işlemlerinde de filmi iç kısımdan yerleştirilir ve çekilir. Ağzın iç kısmına yerleştirilmiş  panoramik diş röntgen filmi ile birkaç tane diş ve çevresinde bulunan dokular çekilir ve izlenir.

Ağzın dış kısmına yerleştirilmiş olan panoramik diş röntgen filmi ile çene kemikleri ile geniş bir alan izlenir. Panoramik röntgen cihazı ile çene, tüm dişlerin, çenedeki ve dişlerdeki problemlerin görülmesi sağlanır. Panoramik röntgen cihazı ile ağız ve diş sağlığı ile alakalı olarak yapılacak tedavi planlaması en ince detayına kadar yapılır ve ağız ile alakalı çekim işlemi yapılır. Dental ağız filmi ile dişlerde ve çene kısmında gözle görülmeyen kistler, tümörler ve çürükler de ortaya çıkar.

Ağız içinde bulunan sorunlardan kaynaklı olarak yapılacak cerrahi işlemler için dental filmi çekim işlemi doktor için gereklidir. Çene filmi çekim işlemi yapılacak  tedavinin ve operasyonların başarılarını en üst düzene çıkartarak sağlılık ağız yapısına sahip olmaya olanak sağlar. Bunların hepsi dental ağız filmi ve dental çene filmi çeken diş cihazı ile gerçekleştirilir.

Radyografi desteği ile yapılan uygulamada insanların çenelerindeki yerler içinde bulunan tümörleri, diş çürükleri ve kistlerin fark edilmesini sağlar. Radyografi ile çekilecek panoramik filmlerde ağız içi sorunlu yerler ve dişlerdeki sorunlu yerler tek bir filmin içinde görülebilir.

Yapılacak olan dental uygulamanın fiyatları yapılacağı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Ankara, Kızılay, Maltepe, Şişli,  Kadıköy, levent ve Ankara ilçelerinde panoramik film cihazı ile yapılacak olan dental çekimler fiyatları açısından farklılıklar gösterir. Nerede dental çekim yapılacağı ve bu çekimin hangi hastanede olduğu da önemlidir.

Dental Radyografi Zararları

Gelişen teknoloji, modern teknikler ve yeni geliştirilen metotlar ile desteklenen çekim cihazı ile yapılacak olan uygulamalarda yayılacak olan radyasyon düzeyi en az düzeydedir. Bundan kaynaklı olarak da radyasyon dozu ve radyografi cihazı ile yayılan oranından kaynaklı olarak neredeyse zararı bulunmaz. Ta aksine röntgenden elde edilecek faydalardan çok daha fazladır.

Özellikle hamilelik döneminde Ankara ve diğer bölgelerde yapılacak uygulamada radyasyon dozu 0.01 radyasyon ile yapılmaktadır. Panoramik diş film cihazı ile bebeklerin radyasyon işlemine tabi olması için 100.000 bin kez çekim yapılması gerekir. Ayrıca Ankara ve diğer bölgelerde yapılacak olan radyografi işlemlerinde radyasyon dozu ayarlaması oldukça dikkatli şekilde yapılır. Hamilelikte 10 radyasyon üzerinde yapılacak olan çekimlerde bebeklerde göz anomalisi ve zekâ geriliği oluşmaktadır.

Teşhis amaçlı olarak yapılacak işlemlerde 5 rad altında uygulama yapılmalıdır. Özellikle dünya çapında ve batı ülkelerinde çocuklarda yapılacak işlemlerde kurşun tiroid koruyucu kullanılır ve işlem odası oldukça güvenlidir. Radyografi de özellikle gelişme çağında olan çocuklarda tiroid bezinde zarara yol açar. Özellikle radyografi de çoklu pozlama uygulamalarında köprücük kemikleri, boyun ve baş bölgesine saçılma yapıyorsa zararlara yol açabilir. Çocukların tiroid bölümünde oluşacak olan zararlar yaşına, gelişme durumuna ve uygulanacak olan pozlamaya bağlı olarak değişmektedir.

Pozlama nedir, işlemler nedir, tedavisi nasıl yapılır, uygulama nedir ve diğer sorular konusunda uzmanlar bilgi verir.

Panoramik Röntgen Çekim Yerleri

Radyografi desteği ile yapılacak olan çekimlerin nerede ve nasıl yapılacağı da önemlidir. Bu detaylar ve nasıl yapılacağı ücreti konusunda da etkilidir. Panoramik çekimlerin yapılacağı yerlerde gerekli olan desteği verecek ekipmanın olması da gerekir. Bu hasta için gerekir. Doktorun da konusunda uzman olması tanı koyma ve tedavi planlaması yapması açısından önemlidir. Bunlar tedavinin başarı oranının artmasına da olanak sağlamaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...