Pelvik Ultrason Çekimi Nedir, Çekim İşlemi Hangi Aşamalardan Oluşur?

Pelvik ultrasonografi kadınlardaki üreme organları ve rahim içinin görüntülenmesine olanak sağlar. Alınan veriler ile tedavi planlaması ve tanı koyma yapılır.

Pelvik Ultrason Nedir ve Fiyatları Hangi Aralıktadır?

Pelvik ultrason nedir, kadınlarda bulunan üreme organı yumurtalık ve rahmin, bunlara komşu olan diğer organların değerlendirilmesi ve araştırılması açıdan çekilir. Tanı koymak adına gerekli olan bir uygulamadır. Rahim içine incecik bir kanül yardımı ile steril olan sıvı gönderimi yapılır.  Pelvik ultrason görüntüleme sistemi ses dalgaları ve bu ses dalgalarının yansımalarından yararlanılarak görüntü elde edilen bir uygulamadır.

Pelvik ultrason görüntüleme sisteminde radyasyon kullanımı yapılmaz. Bundan dolayı da hamileler için oldukça uygundur. Yapılacak olan pelvik ultrasonografi anında ekrandan izlenebilir.  Yapılan uygulama esnasında doppler modu ile damarlarda bulunan akımda detaylı bir şekilde incelenebilir.

Pelvik ultrason çekimi sonrasında hasta olan kişilere ve gebelere rapor ve cd verilir. Uygulama radyoloji ve kadın doğum uzmanları tarafından detaylı bir şekilde yapılmaktadır. Pelvik ultrason nasıl çekilir, bu işlem cihaz yardımı ile yapılır. Ultrasonografi işleminde yumurtalıklara ve rahime detaylı şekilde bakılmaktadır. Bu testin sık şekilde yapılmasının sebepleri arasında, muayene esnasında görülen riskli kitle, anormal düzeyde oluşan vajinal kanamalar ve kasık ağrıları yer almaktadır. Pelvik şekilde uygulaması yapılan ultrasonografi işlemleri özel hastanelerde tabipler odasının uygulamış olduğu fiyatlar geçerlidir.

Bu fiyatların değişkenliği tamamen hastanenin tam teşekküllü olmasına ve verdiği hizmete göre değişir.  Sgk hastanelerinde ise ücretsiz şekilde çekim yapılır. Üniversite hastanelerinde de görüntüleme işlemleri ücretsiz şekilde yapılmaktadır.

Pelvik Ultrasonografi Nasıl Çekilir?

Pelvik ultrason nasıl çekilir konusunda doktor ya da radyoloji uzmanı hastayı daha öncesinde bilgilendirir. Yapılacak olan uygulama için 2 farklı yöntem bulunur;

  • Transvaginal Ultrason; ince bir çubuk tarzında olan probun üstüne kılıf geçirilir. Kılıfın üst kısmına kayganlaşması adına jel sürülür ve vajinanın iç kısmına yerleştirilir.
  • Transabdominal Ultrason; karnın altı kısmına derinin tam olarak üstüne yerleştirilmiş olan prob sayesinde yapılır

Yapılan olan uygulamanın vajinal mi, yoksa abdominal mi yapılması ile alakalı olarak neyin arandığı önemlidir. vajinal şekilde yapılacak olan işlemlerin tamamında daha net ve daha iyi görüntü elde etme imkânı bulunur. Ultrason ile alakalı olan testlerin tamamı dünya çapında sık şekilde yapılmaktadır. Hastalar ve anne adayları için bilinen herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmaz. Ayrıca bebeklere de herhangi bir zarar vermemektedir. Gerekli olduğundan ve doktor istediğinde yaptırılması gerekir. Uzun süreli yaptırılması uygun değildir.

Uzun süreçli yapılacak işlemlerin tamamında ısı artışı olabilir. Bunun zararı olmada doktorlar tarafından istenen bir durum değildir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...