Periapikal Röntgen Nedir, Cihazı ve Çekim Şartları

Diş sağlığı beslenme açısından önem taşır. Dişlerinizin korumasına özen göstermeli ve priapikal röntgen ile diş etlerinize baktırmalısınız.

Periapikal Röntgen özellikleri

Sindirim sistemi adına en önemli yer kuşkusuz dişlerdir. Besinlerin sindiriminde en büyük katkı onlardadır. Dışarıdan sert bir görünme verse de, tabakada bazı sorunlar olması doğaldır. Bu sorunlar kişiye diş duyarlılığı, sızısı, ağrısı, iltihabı, çürüğü şeklinde geri döner. Bazı durumlarda ise iltihap dişin ölümü ile bile sonuçlanabilir. Dişlerin sağlıklı olması demek tedavi edilmesi demektir. Bütün bunlar muayene tespitinde ortaya çıkan ince detaylardır. Bu gibi durumları tespit adına diş için röntgen istenmektedir. Periapikal kelime anlamı olarak nedir denildiğinde; kök ucunun etrafındaki bölgedir.

Periapikal röntgen yani diş röntgeni diş, çene kemikleri, diş eti seviyesinin durumunun X ışını yardımı ile radyolojik görüntü alınma halidir. İki çeşit diş röntgeni vardır. Bunlardan birincisi tüm ağzın ve dişlerin göründüğü panoramik röntgen diğerinde dişlerin tek tek görüldüğü periapikal röntgendir. Diş röntgenleri genelde tedaviye başlamadan önce teşhisi rahat yapabilmek adına ve tedavinin aşamalarında emin olmak adına istenir. Tedavi sonrasında da kontrol amaçlı istenen bir durumdur. Periapikal röntgen hamilelik esnasında çekilmemelidir. Bebeğin zarar göre ihtimali çok az gibi görünse de, gebelik boyunca kurşun önlük tercih edilse bile yapılmaması gereklidir.

Eğer durum acilse son derece düşük dozla ve hızlı film kullanarak işlem tamamlanmalıdır. Bu tür işlemde hastanın kadın doğum uzmanı bebeğin en az radyasyon alabileceği dönemi kararını belirttikten sonra işleme geçilmesi gerekli olandır.

En Çok Tercih Edilen Diş Röntgeni Çeşitleri

Panoramik diş röntgeninde tüm dişlerin tek bir diş filmi üzerinde görüldüğü büyük boyutlu diş görüntüleridir. Gömülü dişler, çürükler, kırıklar, diş ve çene anormallikleri saptanır. Daha az radyasyon alma durumu söz konusu olduğundan tercih edilir. Film çekimi esnasında kesinlikle metal eşya bulunmamalıdır. Ve sağlıklı bir çekimde kıpırdama olmamalıdır. Periapikal çekime gelince periapikal cihazı ile dişlerin bütün olarak değil tek tek görüntülendiği röntgen tekniğidir. Genellikle implant tedavilerinde kullanılır. Panoramik röntgene daha fazla detaylı bir çekimdir.

Diş röntgeni ile tespit edilen sorunlar ve paralelinde diş hekimine sağladığı yararlar nedir? Hiç de azımsanmayacak derecededir. Gözle görülmeyen diş çürükleri saptamalarında, doku değerlendirmelerinde, gömülü diş ve pozisyonlarında, kist ve tümör oluşumlarındaki erken teşhiste, dolgu ve protezlerde oluşacak problemlerin tespitinde etkisi büyüktür. Tabi ki diş röntgeni telaffuz edildiği zaman herkeste oluşan yegane endişe alınacak olan radyasyondur. Sırf bu sebeple tedaviye başlamadan nokta koyan hastalar mevcuttur. Ancak diş hekimliğinde kullanılan teknikler açısından radyasyon alımı sanıldığı gibi yüksek boyutlarda değildir.

Örneğin bir diş röntgeni ile 2 saat bilgisayar başında kalmak eşdeğerdir. Ayrıca en küçük bir risk alınmaması adına da işlem sırasında kurşun önlük giyilmesi de etkili bir durumdur.

Filmler ağız içi ve ağız dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Ağız içi filmlerde birçok diş hekimi periapikal filmleri kullanır. Çünkü bu filmlerle diş ve çevre dokuları rahatlıkla izlenebilir. Diş çürüğü , diş kökü enfeksiyonu, çürükler periapikal film ile görüntülenir. Periapikal filmler panoramik röntgenlere göre çok daha detaylıdır. Panoramikte kaçan detaylar periapikal de net olarak yakalanabilir. Bu sebeple bölgenin iyi incelenmesi adına tercih periapikal röntgenden yana olmalıdır. Günümüzde gerek panaromik, gerekse periapikal röntgen filmlerinin yerini dijital almıştır.

Periapikal Diş Röntgeni Nasıl Çekilir

Periapikal röntgen çekimi panoramik radyografilerde şüpheli görülen durumlara istinaden daha detaylı görüntü almak adına istenen röntgendir. Sadece birkaç dişin ya da bu dişleri çevrelemiş olan kemik ve dokuların ince detaylı görünmesi tekniğidir. Detay olarak çok üstündür. Diş ve kemikler in bütün yapıları ayrıntısıyla gözükür. Sadece bu röntgende dikkat edilmesi gereken yegane husus hamile olanlar ve hamilelik şüphesi olanlardır. Röntgen çekilirken ağız içerisine konulan küçük filmin hasta tarafından tutulup dişe yaslanması şeklinde gerçekleştirilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...