PET/CT Çekimi Zararları Nelerdir, Bu Zararlar Yan Etkiler Oluşturur mu?

Yapılacak olan görüntüleme de meydana çıkan zarar ve yan etkiler oldukça azdır. Hatta yapılan araştırmalar neticesinde uygulamanın herhangi bir zararı çıkmamaıştır.

PET/CT Çekimi Zararları

Pet çekiminde kişilere zarar verebilecek olan tek etken radyasyondur. Verilen radyasyon bazı kişilerde belli başlı yan etkiler ile ortaya çıkar. Radyasyon dozu en doğru şekilde verildiği için birçok kişide sorun bile olmaz. Pet filmi taraması özellikle kanser gibi büyük hastalıkların fark edilmesinde, kanser evrelenmesinde ve kanser tedavisinde kullanılır.

Pet taraması esnasında kullanılan radyoaktif madde flor 18 olarak bilinen bir glikozdur. Glikoz bildiğimiz bir şekerdir ve vücuda kesinlikle bir yan etkisi bulunmaz. Radyoaktif flor 18 dünya çapında kullanılan ve yan etkisi olmayan bir maddedir. Pet tetkiki esnasında BT veya CT çekimi de kullanılır.

Özellikle tanısal olan tomografilerde kullanılan Pet / Ct çekimi esnasında düşük dozlarda radyasyon alımı yapılır. Bundan kaynaklı olarak belli başlı yan etkiler ortaya çıkar ve zararları oluşturur. Kanser gibi büyük bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan yöntemden alınacak olan radyasyon düşündüğünüzden daha azdır. Pet / Ct çekiminin inşalara özellikle kanser konusunda yararı bulunur ve kesinlikle zararı bulunmaz. Ayrıca Pet cihazına girmeden önce hastaya verilecek olan kontrast madde de FDG içermektedir.

Bu ilaçlarda radyasyon mevcuttur ama hastalara zarar verecek ve yan etki oluşturacak düzeyde değildir. Unutulmamalıdır bu görüntüleme sistemi kanser ve onkolojik olan diğer hastalıkların tanısının koyulmasında ve tedavisinde önemli başarılar sağlar.

PET/CT Çekimi Yan Etkileri

  • Yapılacak olan görüntülemede damardan yapılan enjeksiyon sırasında acı hafif düzeyde bir yan etki oluşturur ve tetkikin geri kalanı ağrılı değildir.
  • Tetkik süresince hareketsiz bir şekilde durmak kişiler için huzursuz edici durumları ortaya çıkartabilir. Özellikle klostrofobisi olan kişilerin bazılarına sakinleştirici verilebilir.
  • Özellikle kanser ve diğer hastalıklar için yapılan görüntüleme esnasında kesinlikle farklı düzeyde bir ağrı hissedilmez.
  • Pet çekimleri esnasında kullanılacak olan radyasyon bilgisayarlı tomografide kullanılan ile aynıdır.
  • Kısa ömürlü olan radyoaktif madde kullanımı yapılır. Bu madde böbreklerden atılmalıdır. Yan etkiler oluşturmaması adına mutlaka bol düzeyde sıvı tüketimi yapılması gerekir.
  • Nadir de olsa damar yolu ile verilen kontrast madde alerjilere sebep olabilir. Şişlik, hassasiyet ve kızarıklık bu etkiler içinde bulunur.
  • Çekim esnasında sakinleştirici verilmişse bir problem yaşanmaması adına belli bir saat kontrol altında tutulur.
  • Emziren anne adaylarının bebeklerini doktoru söyleyesiye kadar emzirmemesi gerekir.
  • Görüntülemeden sonra ilaçlı maddenin atılmasının bitmesine kadar hamileler ile ve bebekler ile aynı ortamda bulunmamak gerekir.
  • Konu üzerine yapılan araştırmalar herhangi bir zarar oluşturmadığını ortaya çıkartmıştır.

Görüntüleme İşlemlerinin Yararları Nelerdir?

  • Sebebi bilinmeyen kanserlerin tanısı
  • Tedavi izlenimi
  • Doğru şekilde evreleme
  • Tümörlerin lokalizasyon edilmesi
  • Kanser türlerinde erken tanı

Yapılan uygulama özellikler kanserler konusunda erken tanı koymaya yardımcı olur. Akciğer kanseri vakalarında erken tanı koyma konusunda sık şekilde kullanılır. Ayrıca boyun tümörleri, baş tümörleri, kemik tümörleri, mide tümörleri, melanoma, lenfome ve malign hastalıkları ile alakalı olarak tanı koymada yardımcı olan bir sistemdir. Kadın hastalıkları, meme kanseri, kolon kanseri, deri kanserleri ve kolorektal kanserler konusunda da etkili çözümler sunar. Özellikle tümörlerin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı ile alakalı olarak doktora büyük veriler verir.

Bu veriler sayesinde en uygun tedavi şekli kullanılır. Sürecin doğru bir şekilde devam etmesi adına kişilerin uzmanın söylediklerini yapması, bu süreçte sabırlı olması gerekirse psikolojik destek olması önemli bir detaydır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Neşe04.05.2017

Merhabalar. Ben şuan 1 aylık lohusayım ve bebeğimi emziriyorum. Anneme akciğer için PET cd önerdiler. Şuan ben annemle evde yalnız olacağım. Bu durumda radyasyondan korunmak için aynı evin içinde ne yapabilirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba


Sintigrafi çekim işlemlerinde radyasyon kullanımı bulunur. Radyasyon hem size hem de bebeğinize zarar verecektir. En az 48 saat boyunca sizin ve bebeğiniz annenizden uzak durması gerekmektedir. Birde radyasyon hasta kişinin kıyafetlerine, onun oturduğu dokunduğu yerlere bulaşır. Bunun için tuvaletten sonra birkaç kez sifona basılmalı, kıyafetler her gün değiştirilmeli, her gün banyo yapılmalı ve annenizin yattığı yer devamlı silinmelidir. Ayrıca annenizin bol bol su içmesi radyasyonun atılması adına gereklidir. Bol su içmek idrar çıkmaya yardımcı olur. Bu şekilde radyasyon daha kolay atılacaktır. Ayrıca evinize vakit kaybetmeden kaktüs almanızı tavsiye ederim. Kaktüs radyasyonu uzaklaştırır. Ev içinde en azından 2 adet alın.

Ayşegül08.04.2017

Dün anneme PET çekildi ve ben 6 aylık hamileyim. İlk saatlerde bilmiyorduk ama sonra Yakin mesafe durmamaya çalıştık ve aynı tuvalet banyoyu kullandık. Bebeğime zararı olmuş mudur acaba?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


PET uygulamasından sonra hastaların vücudunda bulunan radyasyonu atması çok önemlidir. Radyasyon hem hastaya hem de çevresinde bulunan kişilere fazlasıyla zarar verir. Özellikle 6 saat boyunca hamileler, çocuklar ve bebekler hasta kişiden uzak tutulmalıdır.  Radyasyon alan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve gün içinde birkaç kez kıyafetlerini çıkartması gerekir. Tuvalet kullanımı yapılmasından mutlaka bekletilmeden temizleme işlemi yapılması da uygun olacaktır. Hasta kişinin günlük olarak banyo yapması da gerekir.

Ali02.02.2017

Merhabalar,
Eşim sağlık çalışanı, çalıştığı serviste doktoru günde bir kaç hastayı pet işlemine göndermektedir. Bu hastalar 1 saat geçmeden servislere gönderiliyor. Hastalar genel olarak akciğer kanseri tespiti için işlem görmektedir. Hastalar uyarlılara rağmen hamile sağlık çalışanlarına pervasızca yaklaşmaktadır. Eşimde şu an 9 haftalık hamile ve bu hafta pet işlemi görmüş bir hasta eşime işlemden çıkıp servise gelir gelmez yaklaşmış. Yaklaşık yarım metre mesafede yarım dakika kadar aynı ortamda bulunmuşlar. Sizce bu durumda bebeğimizin zarar görme olasılığı nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ali bey merhaba,


Söylediğiniz mesafeden geçecek olan radyasyonun bebeğe zarar vereceğini düşünmüyorum. Yalnız eşinizin sürekli bu şekilde radyasyona maruz kalması zaman içinde bebek ve kendi sağlığı açısından sorunlara yol açacaktır. Bu konuda dikkatli olması gerekir.

Selen24.01.2017

Selamlar. Kayınpederim kanser ameliyatı oldu ve bu cihaza da girmiş. Oradaki görevliler çıktıktan sonra 6 saat çocuklara ve bebeklere yaklaşmamasını söylemiş. 1 saat demedi geldi benim 5 yaşındaki kızımı sevdi öptü uzun uzun sarıldı falan. Aradan 1-2 saat geçti geçmedi bana küçük çocuklara yaklaşma dedilerdi diye hatırladı. Bunun kızıma ne gibi bir zararı olmuştur acaba?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSelen hanım merhaba,
Tomografi tarzındaki cihazlar X ışınlarından kaynaklı olarak radyasyon içermektedir. Bu radyasyonun vücuttan atılması bol su içilerek yapılır ve 6 ila 8 saat boyunca bebeklerden, çocuklardan ve gebelerden uzak durulması gerekmektedir. bebeklerden, çocuklardan ve gebelerden zor durumlarda bile en az 3 metre uzak durulması gerekir ve kişilerin bu tarz ortamlarda en az yarım saat durması gerekmektedir. Kızınıza bol bol su içirip, bol bol banyo yaptırmanız gerekmektedir. Bu şekilde maruz kalınan radyasyon hızlı bir şekilde atılır. Ayrıca isterseniz ve kuşkuda kalırsanız mutlaka uzmana başvurmanız gerekir.

Soru ekle

Sorunuz: