PET/CT Sonucu Kaç Günde Çıkar? – Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Pet işlemi yapılmadan önce kan şekeri ölçülür. Daha sonra çekim işlemine geçilir. İşlem 15 dk gibi bir sürede sona erer.

Erken Tanıda Pet’in Önemi

PET/CT insan vücudundaki organların ve dokuların fonksiyonlarını detaylı bir şekilde gösteren görüntüleme tekniğidir. Özellikle onkoloji alanındaki tümör saptama sonuçlarında, derecesini değerlendirmede, yayılım durumunda, planlanan tedaviye cevap verebilme durumunda, mevcut kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu belirlemek amaçlı kullanılır.

Kanser hastaları dışında bir diğer çağın hastalığı olan Alzheimer da da kullanım payı büyüktür. PET/CT erken tanı söz konuysa büyük faydalar sağlar. Vücuttaki nodüllerin kanser olup olmadığı biyopsi ile değerlendirilirken şimdilerde PET/CT ile kanser olup olmadığı kesin sonuç olarak saptanmaktadır. Ve temiz olduğu raporu %100 düzenlenebilmektedir. Hastanın vücut görüntülerine ait tüm bilgiler kaçma potansiyeline rağmen 5mm çapındaki tümörler bile saptanabilir durumdadır. PET/CT uygulanan klinik durumlar başında akciğer kanserleri gelir. Kanser evrelerindeki tümörde tüm lenf bezlerinin değerlendirilmesinde tedavi başlamadan etkisi büyüktür.

Lenfomalar, tiroid kanserleri, meme kanserleri, pankreas kanserleri, kolon kanserleri, beyin tümörleri alanlarında PET/CT taramasından yararlanılır. PET/CT nin özellikleri birçok kanser çeşidinde, kalp ve nörolojik bulgularda hastalığın kaynağında değerlendirme görevindedir. Fazla test ya da işlemlerin yapılıp hastayı gereksiz yere hırpalamanın önüne geçer. PET/CT güvenlidir, tek bir inceleme ile doğruluk payı vardır.

Yine tek bir görüntüyle vücuttaki tüm organ sistemleri görünür. Birçok hastalıkta erken tanı sonuçları konulmasında etkilidir. Vücudun tedaviye cevap verme seyrindeki aşamaları aktarır. Tedavi aşamalarında büyük belirginliği vardır.

PET/CT İşlemi Nasıl Yapılır. Kaç Günde Çıkar

Hastanın işlem öncesi 6 saat açlık durumu gereklidir. İşleme başlamadan önce mutlaka kan şekeri ölçülür. Eğer istenilen sınırlarda ise damardan madde enjekte edilir ve ilacın dağılması için hasta 1 saat bekletilir. Ardından PET/CT cihazında çekime alınır. Tarama alanı kafa tabanı ile uyluk üst kesimi arasında kalan bölgedir. İşlem 15 ila 30 dk kadar sürer. PET/CT kanserli doku saptamasında tedavi planı yapılmasında dolayısı ile kanserle olan savaşta tüm aşamaları ile ortaya çıkar.

Kanserli hücreler zaman içerisinde normal hücrelere göre çok daha hızlı ve kontrolsüz çoğalırlar. Ve dolayısı ile bu hız için de enerjiye ihtiyaç vardır. Bu sebeple de şeker,protein gibi etkilidir.maddeleri adeta toplar. Kanser şüphesi olan doku metabolizmaları belirlenmesinde faydalıdır. En önemlisi PET/CT taraması ile eğer kuşkulu kanser hücreleri oluşmuşsa sonuç rahatlıkla tespit edilir. Hastalık sürecinde olan her birey bu değerlendirmelerde kuşkusuz psikolojik zamanlarda yaşar. Bu da tedaviye yüksek tepki vermesini sağlar ki bu durum olumsuzluk olarak yansır. PET görüntüleme teknolojisi CT ise bilgisayarlı tomografi demektir.

Günümüzde bu iki tekniğin bir arada kullanılmasının sebebi tek bir seansta vücudun bütün bilgilerinin alınmasıdır. Böylelikle ne hasta çok testten yorulur ne de tedavi geciktirilir. Mesela beyin tümörleri araştırılmasında, kanser hücrelerinin yerinin saptanmasında, yayılma hızlarının ve en çok nerede yayılma potansiyeli olduğuna dair tümörlü hücrelerle ilgili saptamalarda kullanılır.

Beyin bölgesi kuşkusuz hassas bir bölge olduğundan yanlış bir tedavi hastayı felce kadar götürür. Bu nedenle boyun ve beyin bölgelerinde kullanılan teknikler büyük önem taşır.

PET/CT Onkolojik Vakalarımdaki Endikasyonları

Kanserli hücre ya da tümör dokusunun iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığını belirler. Yine kanser vakalarında hastalığın derecesinin belirlenmesinde tedavi sürecinin belirlenmesinde etkilidir. Onkolojik vakalar evrelere ayrılarak tedavi sürecine girer. Ve her evrede doku saptaması önem taşıyan noktadır. Tedavi öncesi ve sonrasında taramanın sonuçları nazarında alınan yanıtın değerlendirilmesinde önem taşır.

Tüm rutin taramalarda kalabilecek kanser hücrelerinin varlığının belirlenmesinde, ve eğer nüksetmesi durumunda doku ya da dokuların tam olarak belirlenmesinde etkili bir kullanım alanı mevcuttur. Burada CT faktörünün işlevi kanserli hücrenin vücudun neresinde olduğunu tıpkı bir harita üzerinde yer gösterir gibi saptanmasında etkilidir. Bu durum PET ile birleştiğinde çok yaygın olan bu hastalıkla savaşmakta zaman geçirmeden hızlı bir tedavi sürecine girilmiş olur. Hücrelerin yayılışı çok hızlı olduğundan kaç günde neler yapılacak ise bu işlemlerde hızlı ve vakti güzel kullanarak yapılmalıdır. Zaman ve insan hayatı bu hastalıkta adeta yarış halindedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...