Renal Kortikal Sintigrafi Nedir? Nasıl ve Neden Çekilir?

Genelde böbreklerde son derece sık bir şekilde rastlanan kist çeşitlerinden birisidir. Böbrekte, renal korteks ismi verilmiş bir kısımda olmaktadır. Kisttir….

Renal Kortikal Sintigrafisi Nedir?

Renal Kortikal Sintigrafi filmi

Renal Kortikal Sintigrafi filmi

Genelde böbreklerde son derece sık bir şekilde rastlanan kist çeşitlerinden birisidir. Böbrekte, renal korteks ismi verilmiş bir kısımda olduğu için kortikal kist diye isimlendirilmiştir.

Böbreklerin yapısının dış kısımlarına gidildikçe büyüme özelliği göstermekte olan sıvı ile dolu bir kesecik biçiminde görünür. Yalnızca bir kese olacak diye bir konu söz konusu olamaz. Bir takım durumlarda birden daha fazla kese bulunur. Bu kesecikler yalnızca bir böbrekte görülebileceği gibi iki böbrekte de rastlanabilme ihtimali düşükte olsa bulunmaktadır. Korkulacak bir durum olmayıp, tıp dilinde basit kist türleridir.

Bu kistler henüz anne karnında iken böbreğin gelişip büyümesine olanak  sağlayan kanalların artıklarından oluşmaktadır. Bütün hastalıklarda önceden teşhis edilirse tedavi çok daha hızlı olmaktadır ve daha iyi sonuç sağlanır. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Kortikal kistin sebeplerini ve belirtilerini saptayabilmek için, tedavi süreci bakımından faydalı olacaktır.

Renal Kortikal Tedavisi

  • Genellikle tedavi gerekmeyen bir rahatsızlıktır.
  • Kist basınç ve ağrı yapıyor ise, böbrek taşları ise kiste daha da eşlik ediyorsa, tansiyon şikayetleri gibi sıkıntılar da varsa ameliyatla kistin boşaltılması gerekebilir.
  • Uygulanacak olan bu işlemlerde asıl vurgulanması gereken şey günümüzde eski usül açık cerrahi ile değil, daha az sancılı olan ve daha çabuk iyileşilen kapalı ameliyatla ( LAPAROSKOPİK ) hiç bir yara dahi açmadan, kanama riski ve iş gücü kaybı gibi sıkıntılar yaşamadan yapılır. Ayrıca hastanede yatma süresi çok daha kısalır.

Yapılması gerekenler ise:

  • Böbreklerin, Kortikal basit kistleri 5 cm boyuta varıncaya kadar müdahale edilemezler.
  • Herhangi bir zararı yoktur.
  • Yalnızca  bol bol su içmek ( bir gün içerisinde iki buçuk üç litre yetecektir. ) kafi gelecektir.
  • Basit, klinik olarak asemptomatik böbrek kist sıvıları kolay bir şekilde mikrop kapmaz ve bunlarda cerrahi girişimin gecikmesi durumu, kist içinde enfeksiyon riski oluşturmaz.

Renal Kortikal Sintigrafisi Nasıl Çekilir?

  •  Sintigrafi bir çok hastalıkta sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
  • Damara enjekte edilen radyasyon içeren kimyasal ilaçlar ile yarım saatten daha kısa süren bir işlem ile test yapılır. Renal kortikal kistleri zarar vermeyen kist türlerindendir.
  • Fakat ağrı yapması durumunda cerrahi işlem öncesinde sintigrafi çekimi gerekebilir.

Kortikal kist çeşitlerinden birinin boyutu tedavi safhalarında çok mühim bir önem taşımamaktadır. Daha küçük çaplı olan kistler çok fazla önemli ve riskli sorunlara sebebiyet vermediği için  bir belirti göstermeyebilir fakat başka bir hastalık için yapılan rutin taramalarda fark edilir.

Eğer kist büyüme gibi bir durum gösterip kendini hissettirirse kişi yan kısımlarında ya da sırt kısmına doğru bir çok sefer aşağıya doğru uzanan bir ağrı hissi duyumsamaya başlar.

Bu oluşan ağrı net bir biçimde kendini göstermez fakat daha çok donuk bir biçimde duyumsanır. Kendini net bir şekilde hissettirecek ölçüde büyüme boyutuna ulaştığında ise el desteği ile karın bölgesi incelenildiğinde kistin el ile anlaşılabilir hale geldiği gözlemlenecektir. Ayrıca idrarınızı yaparken gelen idrarda kan ve baloncukda görülebilecektir. Bunların yanı sıra tansiyonda artış eğilimde gözlemlenir.

Bu kist ağrı hissi yapıyorsa, böbrek taşları bulunuyor ise ve yüksek tansiyonla gözlemleniyor ise cerrahi işlem yöntemi ile kistin içinde bulunan sıvının boşaltılması gerekebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...