Röntgen Çekim işlemleri Nedir, Nasıl Uygulanır ve Çekimin Asıl Hedefi Nedir?

Röntgen uygulamasında organlar ve iskelet sistemi hakkında bilgiler toplanır. Alınan bilgiler ve görüntüler yine uzman tarafından detaylı şekilde yorumlanır.

Röntgen Nasıl Çekilir Ve Aşamaları Nelerdir?

Röntgen uygulaması tıp alanında kullanılan tetkiklerden bir tanesidir ve tanı koymak adına sık şekilde çekilir. Wilhelm Conrad Röntgen tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Röntgen ışınları halk arasında X ışını olarak da bilinir. Organ filmi nasıl çekilir, X ışını kullanılarak çekilir. Normal organ filmi içinde görünmeyen tüm detaylar kontrast madde aracılığı ile röntgen çekiminde görünür hale getirilir. Kontrast maddeler iyot ve baryumdan oluşan opak maddelerdir. Kontrast madde hastanın durumuna göre damar yolu ile idrar sondası ile lavman yapılarak ya da içirilerek hastaya yapılır.

Kontrast madde verilmesinden ardından hasta izlenir ve hangi organın çekimi yapılacaksa doktor tarafından görüntülenir. Farklı pozisyonlarda organ filmi çekim işlemi yapılır. Evde röntgen çekimi nasıl yapılır, evde röntgen filmi çekim işlemleri yapılmaz. Evde organ filmi yapılabilmesi için ev içinde düzeneğin olması gerekmektedir. Bundan kaynaklı olarak evde değil hastanelerde doktor tarafından ya da eğitimli radyologlar tarafından organların filmi çekilmelidir. Ayrıca uzman tarafından yorumlanacağı için bu işlemde evde mümkün değildir. Hasta yapılacak olan röntgen filmi sırasında nasıl radyasyon alır, az düzeyde radyasyon almaktadır. Alınan radyasyon ve çıkan sonuçlar göz önüne alındığında faydaları ortaya çıkar. Çekim işlemlerini gerçekleştiren kişiler radyasyona maruz kalmamak adına koruyucu bir bölmenin arkasında durur ve kurşun önlük giyerler.  Organların filmi çekimlerine başlamadan önce hastaların üstünde bulunan takılarını ve metal eşyalarını çıkartması gerekir. Hastane önlüğü giydirilir ve çekim işlemleri başlar. Kontrast madde alerjisi olan hastalar hastanede ve evde gözetim altında tutulur. Ayrıca gebe olanlar ve gebelik şüphesi olanlara da uygulama kesinlikle yapılmaz. Uygulama bittikten sonra bazı organların çekiminden kaynaklı ve hastalığından kaynaklı olarak hastanın evde dinlenmesi gerekir.

Çekim Amacı Nedir?

Film çekimleri sıklıkla;

  • Kadınların üreme organlarında bulunan hastalıkların tanısını koymak ve incelemek adına
  • İdrar ve mesane yollarının incelenmesi adına
  • İnce bağırsakların incelenmesi için
  • Yemek borusu, oniki parmak bağırsak, mide ve üst sindirim sisteminin detaylı şekilde incelenmesi için
  • Kalın bağırsağın incelenmesi için baryumlu, iyotlu ve klasik şekilde çekilmektedir.

Röntgenlerin çekim işlemleri uygulanacak olan bölgeye göre farklılıklar gösterir. Kalın ve ince bağırsağın filmlerinin çekilmesi işlemlerinde bu bölgenin boşaltılması gerekmektedir. Bölgenin tamamen temiz olması çekim için şarttır ve bu anlamda dikkatli olmak gerekir. Üst sindirim sistemi bölgesi için yapılan uygulamada ise kontrast maddenin yutulması gerekir. Bunun ardından kişi takip edilir ve çekim işlemleri gerçekleştirilir. Diş, iskelet sistemi ve akciğer ile alakalı olan detaylar röntgenler ile direkt olarak alınmaktadır. Kısa süre içinde bu bölgelerde işlemler tamamlanabilir. Röntgenlerin hangi bölgeden alınacağı yorumlama konusunda da önemlidir.

Bu konuda uzman olan doktor ve radyoloğun yorum yapması ve inceleme yapması gerekir. Yapılan uygulamalar kesinlikle kesin olarak teşhis metodu değildir. Elde edilecek olan görüntüler ve yorumlar tanı koyulmasında yardımcı olan tetkiklerdir. Uzmanlar bunun için ek tetkikler ve tahliller isteyebilir. Tüm veriler bir araya getirildikten sonra teşhis konularak tedavi için gerekli detaylar planlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...