Sintigrafi nasıl çekilir – ameliyat aşamaları ve hazırlığı

Sintigrafisi çekimi vücudun pek çok organı için yapılan tetkiklerdir ve konulacak teşhisin ardından hızlı bir şekilde tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir.

Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Sintigrafi, vücuda damar yolu sayesinde bir radyoaktif madde enjekte edilmesinden sonra görüntüleme tekniği olarak kullanılmaktadır. Bu görüntülemede kullanılan cihazlar hiçbir şekilde radyasyon yaymaz. İşlem uygulanırken herhangi bir ön hazırlık da gerekmemektedir. Yalnız bu uygulamada bazı önemli bilgiler de sunulmaktadır. Randevu ve hazırlık sürecinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulamaların tamamı tok karnına yapılır ve ön hazırlık gerekmemektedir. Ancak bazı tetkikler zaman alabilir ve bu süreç tamamen hastanın kullandığı ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Çünkü tüketilen bazı ilaçlar cinsine göre kesilebilir ve sintigrafisi tekniği için uygun olmayabilir. Bu anlamda zaman kaybı yaşamamak adına hekimin önerilerine dikkat etmeli ve kesilmesi gereken ilaçları önceden sona erdirmelisiniz.

Sintigrafisi tekniğiyle birlikte bir takım kurallar uygulamaya alınmaktadır. İlk olarak emziren kadınlarda bu tetkik yapılabilir. Ayrıca;

  • İlaçlar damar yoluyla vücut bölgelerine verilir.
  • İlaç verilirken herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmez.
  • Vücuda verilen maddenin alerjik reaksiyonu yoktur.
  • Verilen maddenin istenilen organa ulaşabilmesi için bir süre beklenmelidir.
  • Yaklaşık 5 dakikada işlem tamamlanabilir.
  • Sintigrafi cihazları, kapalı alan fobisi olan hastalar için idealdir ve açıktır.
  • Uygulama sonrasında hasta günlük aktivitelerine devam edebilmektedir.
  • Uygulama, çocuklarda da yapılabilmektedir.
  • Çocukların yaş ve kilo durumuna göre radyoaktif doz ayarlanabilmektedir.
  • Bazı durumlarda bu işlem, çocuk uyutularak yapılabilir.

Nükleer tıpta bu işlem hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca hastalıkların anatomik bozukluklarının incelenmesinde de sıkça tercih edilir. Herhangi bir yan etkisi olmayan ve düşük dozda hastalara verilen radyoaktif maddeler sayesinde birçok hastalık erken teşhis edilir.

Bu uygulamanın diğer görüntüleme yöntemlerinden farkı ise radyasyonun cihazdan değil, hastaya verilen maddeden yayılıyor olmasıdır.

Ayrıca bu görüntülenme tekniği çok kısa sürede sonuçlar verdiği için tercih edilir. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse; Bir böbrek sintigrafisinde böbreklerin bu maddeyi ne kadar süzdüklerine bakılırken aynı zamanda da ne kadar sürede boşaltım yaptıkları hesaplanır. Böyle bir durumda böbrekte oluşabilecek hastalıklar anında teşhis edilir ve uzman doktor kısa sürede tedavi sürecine başlar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ceyda Şendil20.03.2017

Merhaba bugün doktorum midemden sintigrafi çektirmem gerektiğini söyledi. Yaşım 14. Bana radyoaktif maddeyi ne tür yolla verirler damardan mı ya da içecek yoluyla mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ceyda hanım merhaba,


Sintigrafi çekim işlemleri belli başlı hastalıkların tanısı için detay vermektedir. Bunun için çekilmesi gerekir. Verilecek olan ilaç sizin için genelde ağız yolu ile verilecektir. İlacın sağılması için 15 ila 60 dakika boyunca beklenir. Sonrasında da 15 ila 30 dakikalık çekim işlemi yapılır. Yapılan çekimlerin sonucunda çıkan raporun yorumu alınarak uzmana götürülmelidir. Sonrasında uzman gerekli olan tedavi için planlama yapar. Tedavi sürecin uzmanın söyledikleri dışına çıkmamak ve kontrol zamanlarını aksatmamak çok önemlidir. Aksi durumlarda sağlık açısından zor bir sürecin başlamasına sebep olursunuz.

08.03.2017

Sintigrafi çektiren bebeklerin yanına gidebilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Sintigrafi çekimlerinde radyasyon bulunduğu için belli bir dönem bebekten uzak durmalısınız.

Soru ekle

Sorunuz: