Sistoskopi Sonrası Ne Gibi Sorunlar Meydana Gelmektedir?

Sistoskopi uygulamasının yapıldığı gün ve sonraki gün aktif olarak çalışmaktan kaçınılması ve evde ev işlerinden uzak durulması gerekir. Dinlenmek önemli bir detaydır.

Sistoskopi Sonrası Belirtileri

resim-1746

Sistoskopi idrar yolu ve mesanenin detaylı şekilde incelenmesi işlemlerinden meydana gelir. Bu uygulama esnasında uzman idrar yolu ve mesaneyi özenli bir şekilde kontrol etmek için lens ile desteklenmiş olan teleskopik bir cihaz kullanımı yapar. Sistoskop cihazı idrar yoluna sokulur, sonra yavaş yavaş mesanenin içine doğru ilerletilir. Sistoskopi işlemi genelde lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Bazı kişiler için genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Yapılacak olan uygulamanın şekli işlemin yapılma sebebine bağlı olarak değişmektedir. Sistoskopi sonrası belli başlı şikayetler meydana gelebilir. Bunun içinde sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar ve detaylar bulunur. Sistoskopi işlemleri lokal anestezi uygulaması ile yapıldığından dolayı hasta kişilere ayaktan hasta olarak uygulama yapılır. İşlemlerden sonra hasta kısa süre içinde evine gönderilir. Genel ya da bölgesel şekilde anestezi uygulaması yapılırsa anestezinin etkisi ortadan kalkıncaya kadar gözetim altına alınır. Bu süre zarfında hastanın yanında refakatçi olması ve ona eve dönerken eşlik etmesi gerekir. Çünkü anestezinin etkisi ile hareketlerde yavaşlama ve algıda sorunlar meydana gelebilmektedir. Sistoskopi uygulamasının yapıldığı gün ve sonraki gün aktif olarak çalışmaktan kaçınılması ve evde ev işlerinden uzak durulması gerekir. Yani öncesinde bunların hepsinin ayarlanmış olması şarttır. İşlemlerin yapıldığı esnada idrar numunesi alındıysa ve biyopsi yapıldıysa bunlar incelenmesi adına laboratuvara yönlendirilir. Sonuçların çıkması da birkaç günü bulabilir.

 Sistoskopi sonrasında idrar yolunun bakımı, temizlenmesi ve enfeksiyon riskinin önüne geçmek adına mutlaka her gün 8 su bardağı su içilmelidir.

Uygulama sonrası idrarda az miktarda kanama oluşabilir. Ayriyeten ilk 2 gün boyunca idrar yaparken yanma, ağrı meydana gelirken sık sık idrar istediği hissedilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sistoskopi işlemleri aşağıda bulunan yan etkiler ile karşımıza çıkabilir. Bunları yaşamamak adına dikkat edilmesi gerekir.

  • Enfeksiyon; nadir şekilde de olsa idrar yollarında enfeksiyona sebep olabilir. Ayrıca bu uygulama daha önceden kanalarda bulunan enfeksiyonları azdırabilir. Enfeksiyon mevcut ise uzman tarafından sistoskopi öncesinde ve sonrasında uzman tarafından antibiyotik verilebilir. Bu sayede idrar yapamama ve ağrı sorunlarının önüne geçilir.
  • Kanama; genelde yapıldığı gün idrarda az düzeyde kanama şeklinde belirti verir. Nadirde olsa kanama ciddi olabilir. Bu tarz bir durumda uzamana başvurulması gerekir.
  • Darlık; geç dönemlerde ise idrar kanlarında darlık ile karşılaşılabilir.
  • Ağrı; uygulama karın bölgesinde ağrı, idrara çıkarken ağrı ve yan hissine sebep olabilir. Çoğu zaman bu ağrı durumları birkaç gün içinde azalır.
  • Tahriş; dış idrar kanallarında ve mesanede zedelenmeler nadir de olsa gözlemlenebilir.

Uygulamanın yapıldığı gün ya da sonraki günler idrarda parlak ve kırmızı bir renk gözlemlenirse uzman aranmalıdır. Ayrıca idrarda kan pıhtıları gözlemleniyorsa mutlaka uzmana gidilmelidir. 38 derecenin üzerinde ateş ve bununlar birlikte titreme gelirse uzman aranmalıdır. İdrara çıkarken yanma ya da ağrı hissi 2 günden daha fazla sürüyorsa beklemeden uzmana gidilir. İdrara hiç çıkamıyorsanız yine beklemeden uzmana gitmeniz gerekir.

Ortaya Çıkan Sonuçlar

Görüntülemenin yapılmasından sonra hemen durum ile alakalı bilgilendirme yapılır. Biyopsi yapıldıysa sonuçlar çıkınca bilgilendirme yapılır. Uygulama sayesinde gerekli olan tanı için detaylı veriler elde edilir. Hatta bu uygulamalar insanların çoğunu gereksiz yere ameliyat olmaktan kurtarır. İşlemlerin tamamı ile alakalı olarak aklınıza takılan sorular için uzmanlardan detaylı şekilde bilgi alabilirisiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



2 votes, average: 1,00 out of 52 votes, average: 1,00 out of 52 votes, average: 1,00 out of 52 votes, average: 1,00 out of 52 votes, average: 1,00 out of 5
(2 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...