Spiral BT (Bilgisayarlı Tomografi) Nedir ve Ne Amaç ile Kullanılır?

Spiral BT, yani bilgisayarlı tomografi cihazları günümüzde hastanın probleminin direkt olarak bilgisayara yansıtılmasına yardımcı olmaktadır.

Spiral BT (Bilgisayarlı Tomografi)

Spiral BT, hastaların bir cihazın içerisine yatırılarak rahatsızlıklarının bilgisayara yansıtılmasını sağlamaktadır. Bilgisayarlı tomografi cihazları, hastanın üzerine yansıttığı X ışınları sayesinde hastanın rahatsızlığının bulunduğu bölgenin görüntüsünü çeker ve bu görüntüyü daha sonrasında bilgisayara aktarır. Böylece hastanın rahatsızlık durumu direkt olarak bilgisayar üzerinden incelenebilir. Yapılan çekim sonrasında, doktor hastanın rahatsızlığının olduğu bölgeyi bilgisayardan her açıdan inceleyebilir. Röntgende tek bir açı ortaya çıkmaktayken, bilgisayarlı tomografi de yapılan çekim her açıdan incelenebilmektedir. 

Spiral BT Süresi

Spiral BT cihazı ile yapılan çekimler genellikle 10-15 dakika arasında sürmektedir. Bu cihazlar sayesinde hastanın rahatsızlık duyduğu bölgesi pek çok açı ve plandan gözlemlenebilir. Böylece sağlık sorunu yüzeysel olarak değil, tüm detayları ile incelenmiş olur. MR’ın tam tersi, hastaların herhangi birinde korku veya tedirginlik oluşmaz. Cihaz kapalı değildir. Dolayısı ile hastanın vücudu açık alanda kalır sadece filmi çekilecek olan bölge halka şeklindeki cihazın içerisine yerleştirilir. 

Spiral BT Kullanım Alanları

 Bilgisayarlı tomografi, onkoloji, kalp hastalıkları ve nörolojik hastalıkların tespiti esnasında kullanılmaktadır. Beyin, kalp gibi önemli organların kontrolü yapılabilirken aynı zamanda kemik, omur gibi yapılarda ki problemlerin saptanması amacı ile de kullanılmaktadır. Beyin tümörleri, epilepsilerin beyindeki yerleşim yeri gibi önemli olguların da saptanmasına yardımcı olur. Bilgisayarlı tomografi sayesinde bir çok hastalık erken teşhis edilebilir ve başka hastalıklara yol açması engellenebilir. 

Spiral Bilgisayarlı tomografi

 Spiral BT Faydaları

Sprial BT cihazı, günümüzde bilgisayarlı tomografi cihazları içerisinde ki en büyük gelişim olarak kabul edilmektedir. Cihaz ilk defa 1980’li yıllarda kullanılmıştır. Bilgisayarlı tomografi cihazları, hastanın rahatsızlığının daha detaylı ve daha boyutlu bir biçimde incelenmesine olanak sağlamaktadır. Fakat cihazlar her hasta için uygun değildir. Görüntüleme cihazları arasında, hastanın en çok radyasyona maruz kaldığı cihaz bilgisayarlı tomografi cihazıdır. Dolayısı ile radyasyona maruz kalmaması gereken bireylere bu cihazlar aracılığı ile tanı konması son derece risklidir. 

Cihaz, görüntüleme esnasında oldukça yüksek oranda radyasyon vermektedir. Aynı zamanda X ışınları da hastaya zarar verebilir. Bundan dolayı hamile bayanların kesinlikle bu cihazı kullanmaları yasaktır. Cihazın görüntüleme esnasında hasta kesinlikle hareket etmemeli ve kıpırdamamalıdır. Aksi takdirde herhangi bir kıpırdamada görüntülerde sorun yaşanabilir. Bu tip cihazlar çeşitli kemik kırılma veya çatlamaları için de kullanılır. Hasta röntgende istenilen pozisyonu alamamış ise ve istenilen noktalar röntgen de net bir biçimde görülememiş ise spiral tomografi cihazına başvurulur. Böylece hastanın kemiğindeki problem daha net ve boyutlu bir biçimde görüntülenebilir.  Cihazın röntgenden farkı ise; tüp ve dedektör, röntgende sabitken bu cihazda sabit değildir. Tüp ve dedektör görüntülenme esnasında sürekli olarak hastanın etrafında döner. Böylece daha net ve detaylı bir görüntü oluşmasını sağlar. 

Hastanın etrafında dönen dedektör sayesinde elde edilen görüntü direkt olarak bilgisayar ortamında incelenir ve bir cd sayesinde de saklanır. Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte günümüzde artık multi-slice yani çok kesitli görüntüler elde edilmektedir. Bu da tanının konmasını son derece kolaylaştırır. Önceleri dış kaplamaya sahip olmayan ve son derece hızlı dönerek çalışan bu cihaz, hastaların tedirgin olmasına sebebiyet vermekteydi. Fakat günümüzde cihazların dışı uygun bir kaplama ile kaplanmış ve normal hızda çalışmaktadırlar. Aynı zamanda görüntüleme esnasında hastanın durumuna bağlı olarak nefesin tutulması da talep edilebilir. Bazı bölgelerde bu şekilde daha net görüntüler elde edilebilmektedir. 

Sprial BT

 Aynı zamanda cihaz tam olarak emar gibi olmadığından dolayı hastanın kapalı bir ortama girmesine gerek kalmamaktadır. Emar cihazları genellikle hastanın tedirgin olmasına ve paniklemesine sebep olurken bu cihazların etrafı açık olduğundan dolayı hastada bu tip durumlar gözlemlenmemektedir. 

 Nasıl Tanı Konur?

Cihaz 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler aşağıdaki gibidir;

  • Tarama Bölümü: Bu bölüm adeta ortasında boşluk olan bir duvara benzer. Bölüm, gantri ve hasta masasından oluşmaktadır. Gantrinin içerisinde x ışınlarınınn tüpü bulunmaktadır. Gantri, eni geniş bir kutudur ve cihazın en baş kısmında yer almaktadır. 
  • Bilgisayar Sistemi: Cihaza ait özel bir bilgisayar sistemi bulunmaktadır. Bu bilgisayar sistemi son derece gelişmiştir. Cihaza gelen tüm görüntü ve verileri özel ve dijital bir yöntem ile bilgisayara aktarır. 
  • Görüntüleme Bölümü: Cihazın taramasının sonucunda sayısal değerlerden oluşan görüntüler burada bir araya gelir ve işlenir. 

İnceleme ve tanı esnasında, hasta tarama masasının üzerine yatırılır ve sabit durması talep edilir. Görüntünün alınması gereken bölge uygun bir pozisyon verilir ve hareketsiz bir şekilde durması için sabitlenir. Daha sonrasında cihaz çalıştırılır ve x ışınları hastanın etrafında hareket ederek görüntüyü oluşturur. Daha sonrasında hasta saniyeler içerisinde görüntüyü alıp doktor incelemesine götürebilir. 

 Zaman zaman bazı çocuklarda hareketin önlenmesi için anestezi kullanılmaktadır. Bu durum aslında bir risk faktörüdür. Bu durumda çocuğun annesi mutlaka bilgilendirilmelidir. 

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...