Tomografik Anjiyo öncesi hazırlığı ve yapılışı

Tomografik anjiyo vücutta bulunan damarların iç yapılar ile alakalı olarak detaylı incelemeye yapmaya yarayan bir yöntemdir.

Tomografik Anjiyo

Vücudumuzu kaplayan damarların iç yapısı hakkında görüntüleme aracı yardımı ile bilgi edinmemizi sağlayan tıbbi bir yöntem olarak bilinir. Bu yöntemde bilgisayar, tomografi ve anjiyo operasyonları bir araya getirilerek faydalanılmaktadır. BT yani bilgisayarlı tomografi uygulama yöntemine göre anjiyografi ve BT venografi olarak adlandırılır. Yaygın bilgisayarlı tomografide alınan görüntüler kesitler halinde görülmektedir.

Tomografik anjiyosu filmi

Tomografik anjiyosu filmi

Doku ve organ görüntüleme esnasında damarlar oldukça küçük bir şekilde görünür, farklı kesitlerin birleştirilmesi ve damarlara kontrast madde enjekte dilmesi ile damar yolları takip edilebilmektedir. Eğer atar damar yolu takip edilecekse anjiyografi (3 boyutlu film) yöntemi, toplardamar takip edilecekse BT venografi olarak adlandırılır.

Tomografik anjiyo yöntemi uygulanan hastanın kolunda bulunan toplardamarından kontrast madde enjekte edilerek maddenin atar damarlara ulaşması sonucunda atar damar sisteminin 3 boyutlu filmi yani BT anjiyografi filmi ile görüntüleme sağlanır. Normal anjiyo yöntemine oranla tomografik anjiyo; hasta açısından daha rahat uygulanan bir operasyondur. Bunun sebebi ise klasik anjiyo yönteminde atardamar içerisine yerleştirilen katater, bu uygulamada kullanılmamasıdır.

Damar yollarında oluşan daralma, tıkanıklık ve çeşitli damar hastalıklarının teşhisinde son derece hayati öneme sahip bir uygulama modelidir. Ultrason ve MR gibi diğer görüntüleme yöntemlerine oranla tomografik anjiyo yöntemi damar yolu teşhislerinde daha etkili olmaktadır. Bu yöntemde katater kullanılmaması da hasta açısından daha rahat ve tercih edilir olmasına neden olmaktadır. Uygulamanın giderek yaygın hale gelmesi sonucunda hastaların birçoğu klasik anjiyo yerine BT anjiyoyu tercih etmektedir. Uygulamanın son derece konforlu ve rahat olması nedeni ile teşhisin yanı sıra tarama amacı ile de kullanılıyor.

Tomografik Anjiyo İçin Hazırlığı

Hastaların tomografik anjiyo çekiminden 4 saat kadar öncesinde aç olması gerekmektedir. Hastanın kullanmış olduğu ilaçların doktor kontrolünde ve haberi doğrultusunda alınması için herhangi bir sıkıntı bulunmaz. Yapılacak olan çekim esnasında takı ve kıyafetler çıkartılır. Gebe olan ve gebelik şüphesi olan kişilerde bu inceleme yapılmaz. Ayriyeten guatr, böbrek ve kalp sıkıntıları olan kişilerin doktorlarına bilgi vermesi gerekir.

Nasıl Yapılır?

Hasta büyük bir tekerleği andıran cihazın içerisinde bulunan masaya yatırılır. Daha sonra hastanın kol bölgesinden atardamar yoluna girilerek kontrast madde damar yoluna enjekte edilir.  Hastanın atardamarından ve koldan kontrast madde olarak bilinen ilaç damar yolu açımı ile enjekte edilir. Enjekte edilen kontrast madde mide bulantısı ya da geçici olan bir yanma hissine sebep olmaktadır. Bazı hastaların birkaç saniye nefesini tutabilir ve masanın üzerinden cihazın içine girmesi vücuttan kesitsel olan görüntüler alınır. Alınan görüntüler vücuttan 3 boyutlu olan görüntülere döndürülmektedir. İnceleme süresi 60 dakikaya kadar çıkabilir. Tomografik anjiyo sonrasında hastalara herhangi bir kısıtlama gelmeden günlük yaşamlarına dönme imkânı da sunulur. Bu uygulama esnasında vücuda verilmiş olan kontrast maddenin atılması adına bol bol su içilmesi gerekmektedir.

TA Öncesi hazırlığı

Hastaların tomografik anjiyo çekiminden 4 saat kadar öncesinde aç olması gerekmektedir. Hastanın kullanmış olduğu ilaçların doktor kontrolünde ve haberi doğrultusunda alınması için herhangi bir sıkıntı bulunmaz. Yapılacak olan çekim esnasında takı ve kıyafetler çıkartılır. Gebe olan ve gebelik şüphesi olan kişilerde bu inceleme yapılmaz. Ayriyeten guatr, böbrek ve kalp sıkıntıları olan kişilerin doktorlarına bilgi vermesi gerekir.

Yan Etkileri

Tomografik anjiyo çekimlerinde başa gelebilecek olan en büyük sorun kontrast maddeden kaynaklı olarak alerjik reaksiyon sorunu yaşanmasıdır. Alerjik reaksiyon kısa bir zaman içinde meydana gelir. Yuta güçlüğü, nefes alma da sıkıntı, kaşınma ve kızarıklık olarak meydana gelebilmektedir. Ayrıca böbreklerinde sorun olan kişilerde kötü etkilere sebep olabilir.

Kimlerde Çekilemez?

  • Sağlık durumu kötü olan kişilerde
  • Kilo sıkıntısı olan kişilerin cihaza girmesi sorun olduğundan dolayı çekim yapılmaz.
  • Gebelikte ve gebelik şüphesi olan kişilerde
  • Böbrek sorunu olan kişilerde
  • Kontrast maddeye alerjisi olan kişilerde

Fiyatları

Tomografik anjiyo fiyatları çekim yapılacak olan merkeze göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı klinikler ve çekim yapan merkezler kredi kartına taksit, SGK olan kişilere indirim gibi kampanyalar yapmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Sefa karakaş21.02.2017

Ultrasonda benim sağ kasık damarımda %35 kireçlenme izlendi, pazartesi bt anjiyo olacaktım tam anjiyoya alınırken oradaki teknisyen ilaç alerjimi sordu ben de penisiline karşı alerjim olduğunu söyledim (doktoruma da söylemiştim) doktor aradı ve bana anestezi ekibi ile anjiyo yapacaklarını söyledi, bende Ankara da olurum diyerek BARTIN da olmadım penisilin alerjisinin bt anjiyoda sakıncası nedir teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Penisiline Karşı Alerjim Var, Anjiyo Çekilmesi Gerekiyor, Ne Yapmalıyım?

Soru ekle

Sorunuz: