Ultrason Uygulaması Nedir ve İşlemler Aç Karnına Çekilir mi?

Ultrason işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde açıklama yapar. Farklı bir durum yoksa yetişkin kişilerde 8 ila 12 saat açlık olması gerekmektedir.

Ultrason Aç Karnına Çekilir mi ve Ultrason Çekimi Şartları Nelerdir?


ULTRASON CİHAZI

Gebelikte ve normal zamanda ultrason aç karnına mı çekilir, karın bölgesinde bulunan organların ultrasonunun çekilmesi için yetişkin olan kişilerde 8 ila 12 saatlik açlık gerekir. 1 aylık olana kadar bebeklerde emzirme süresi zamanı kadar aç olunması, 5 yaşına kadar gelen çocuklarda 4 saat aç olunması, 10 yaşına gelen çocuklarda 6 saat bir aç olunması gerekir. Ayriyeten mesane, rahim ve yumurtalıklar incelenme işlemleri eğer karın bölgesinden yapılacaksa hasta kişilerin idrarına sıkışmış olması gerekmektedir. Bu detaylar dışında renkli ve normal ultrasonda farklı bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Ultrason aç ya da tok gibi farklı bir detay mevcutsa uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Ultrason çekim işlemleri için hastaya yapılacak olan farklı ve özel bir uygulama bulunmuyorsa ultrason masasının üzerine sırt üstü yatılarak aç karına uygulamaya girilir. Cihazda “prob” ismi verilen bir parça bulunur. Bu parça ile cilt üstünde incelemeler yapılır. Cilt üstüne ses dalgalarının geçmesini kolaylaştıracak adına su bazlı özel bir jel sürülür. İstisna olan ultrason uygulamaları yaptıracak olan kişilerde endokaviter incelemeler makat, yemek borusu ve vajina içine yerleştirilecek özel olarak dizayn edilmiş problar ile gerçekleştirilecek olan tetkiklerdir. Ultrasonografi uygulaması süresi incelenecek bölgelere, hasta kişiye, uzman hekimin tecrübesine, kullanılan cihaza ve kişide var olan hastalığa bağlı olaraktan 5 ila 6 dakikadan 30 dakikaya kadar değişkenlik gösterir. Bazı ultrason incelemelerinde hasta kişilerin nefeslerini tutması, belli pozisyonları alması veya ıkınması istenir. Uygulama sonrası işlemleri yapacak olan radyoloji uzmanları tarafından incelemeler detaylı bir şekilde yapılır. Yapılan incelemeler doğrultusunda radyoloji uzmanı tarafından detaylı şekilde bir rapor yazılır.

Ultrason işlemleri radyasyon içermediği için hasta ve gebeler için kesinlikle zararlı değildir. Bu uygulamada yüksek frekanslı ses dalgaları kullanımı yapılır. Gebelik döneminde ve diğer incelemelerde en az düzeylerde ısı artışı dışında herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Ultrasonografi oldukça güvenilir görüntüleme yöntemi olarak kullanılır.

Ultrason Nedir?

Ultrasonografi işlemleri insan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanılarak yapıldığı tanı işlemleridir. Bu uygulamada kesinlikle radyasyon riski bulunmaz. Bundan dolayı bebeklerde ve gebelik döneminde de rahat ve güvenilir şekilde kullanılır. Bu işlemi yapacak olan cihazlardan gönderilen ses dalgaları insan vücudunda yol alır ve yansıma işlemi tamamlandıktan sonra cihaz tarafından gerekli veriler algılanır. Oluşan yansıma görüntülenecek bölgedeki organlar ve anatomik yapıların içeriğine göre değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı farklı yansımaların var olduğu yapılarda gri renklerde farklı görüntüler alınır. Bu sayede hastalıklarda hemen fark edilir. İşlem sırasında “prob” hasta kişinin vücudunda gezdirilir, istenilen bölümlerden kesit şeklinde görüntüler eş zamanlı olarak kayıt altına alınır. Alınan kayıtların tamamı ve eşlik edecek olan ultrason görüntüleri rapor olarak hazırlanır. Bu rapor hekimin verileri anlaması için ve hastalıklara daha kolay şekilde tanı koyması için detaylı şekilde hazırlanır. Rapor sonuçlarının tamamı uzman radyologlar tarafından hazırlanır. Ultrason uygulaması kullanım alanları oldukça kapsamlıdır. Rahim, yumurtalık, prostat bezi, mesane, böbrekler, dalak, pankreas, safra kesesi ve karaciğer bölgesinde sık şekilde kullanılır. Bu organların yanı sıra insan vücudunda ses dalgalarının geçmesine hava ile kemik engelleri bulunmayan anatomik yapılarda ve tüm organlarda kullanılır. Bu bölgelerde meydana gelebilecek olan hastalıkların tanısında da sık şekilde kullanılmaktadır. Ultrason uygulamasının en önemli kullanım alanları içinde su ile dolu ortamda bulunmasından kaynaklı ultrasonografi işlemleridir. Bu uygulama fiziksel koşulları sunacak olan fetusun gelişimlerinin takip edilmesi adına ve fetusun olası hastalıklar konusunda fayda sağlar. Tanı koyulduğunda hamilelik döneminde olan obstetrik uygulamalardır. Bu uygulamaların detayları hakkında uzmanlar anne adaylarına detaylı şekilde bilgi verir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...