Ultrason Nedir? Vücudun Hangi Bölgeleri için Kullanılır?

Ultrason uygulaması günümüzde en çok tercih edilen görüntüleme tekniklerinden biridir ve uzmanların da tavsiyeleri doğrultusunda uygulanmaktadır. Ayrıca ultrasonun birçok kullanım alanı da bulunur.

Ultrason

Günümüz modern tıp olarak adlandırılan teknolojiler arasında en çok tercih edilen görüntüleme tekniği ultrasın olmaktadır. Vücutta meydana gelen tüm olayları görüntülemeyi amaçlayan bu uygulama radyasyon içermez ve oldukça başarılıdır. Sizlerle birlikte ultrason kullanım alanları ile ilgili bir takım bilgileri kontrol edecek ve ultrasonun faydaları ile ilgili birçok bilgiye değinmiş olacağız.

Ultrason cihazı ses dalgalarının farklı yoğunlukta bulunan dokular içinde yine farklı şekilde ilerlemesi ve yansıması prensibiyle çalışmaktadır. Yapılan testlerin çoğu vücut dışındaki sonar cihazı kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca vücuda yerleştirilen çok küçük bir cihaz ile de yapılabilmektedir.

Neden Kullanılır?

Ultrason uygulaması farklı nedenlerden dolayı tercih edilebilir. Ultrasonun kullanıldığı alanlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamile olan kadınlarda bebeğin sağlık durumunun incelenebilmesi için
  • Safra kesesinde bulunan taşların durum değerlendirmesini yapabilmek için
  • Tümör ya da biyopsi tedavisinde kullanılan özel iğne ile birlikte kontrol edebilmek için
  • Tiroit bezinin durumunu kontrol edebilmek için
  • Memede fark edilen yumruların zararsız veya kanserli olduklarını tespit edebilmek için
  • Kalp çalışmasında olumsuz bir durum olup olmadığını görebilmek için
  • Çeşitli enfeksiyonların tespit edilebilmesi için
  • Prostat ya da genital bölgede yaşanan anormalliklere teşhis koyabilmek için
  • Kiriş ve kaslardaki anormal durumları değerlendirmek için kullanılır.

Riskleri Var mıdır?

Ultrason tanısı, düşük güçte bulunan ses dalgalarıyla yapılmaktadır. Bu anlamda uygulamanın herhangi bir riskinin olmadığı biliniyor. Birçok tıbbi durum için kullanılan önemli bir test olmasına rağmen yetersiz olduğu da belirtilmektedir. Özellikle de gaz ve kemik yoğunluğu fazla olan bölgelerde etkili sonuçlar alınamayabilir. Bu bölgelerde daha çok bilgisayarlı tomografi tercih edilir.

Ultrason Çeşitleri

Günümüzde ultrasonun farklı iki çeşidi bulunmaktadır. İlki Transvajinal ultrason, bir diğeri ise Transabdominal ultrasondur.

Transvajinal ultrason uygulamasında vajina bölgesine bir araç yerleştirilir ve vajina boyunca ses dalgaları iletilmesi sağlanır. Daha çok gebeliğin erken dönemlerinde tercih edildiğini belirtebiliriz. Transabdominal ultrasonda ise ses dalgaları ileten küçük bir cihaz, karın üzerinde gezdirilir ve gebelik sürecinde de tercih edilir.

Transabdominal ultrasonun kendi içerisinde de farklı uygulamaları vardır. Hedeflenen ya da özel ultrason, 3-D ultrasın, doppler ultrasonografi ve fetal ekorkardiyografidir. Özel cihazlar ile gerçekleştirilen bu uygulamalar özellikle gebelik sürecinde çok etkilidir. Ayrıca vücuttaki tüm işlevlerin görüntülenmesinde de tercih edilir.

Ultrason Hangi Bölgeleri Çeker?

Daha çok safra kesesi, dalak, mesane, böbrekler, yumurtalıklar, rahim ve karaciğerin görüntülenmesinde tercih edilir. Ayrıca vücudun tüm organlarının net bir şekilde görüntülenmesini de sağlar. Ultrasonun kullanıldığı alanlar en çok karın bölgesidir çünkü hastalar en fazla karın ağrısıyla doktora başvurmaktadır.

İç organların büyümesi, böbrek ve safra kesesi taşları ve karında yer alan tüm tümörlerin incelenmesi de ultrasın tarafından gerçekleştirilmektedir. Uygulamanın MR ya da tomografiden farkı ise herhangi bir yan etkisi olmaması ve kesin sonuçlar verebilmesidir. Günümüz teknolojilerinde en çok tercih edilen ultrason uygulamasının birçok iç hastalığın erken teşhisinde kullanıldığı bilinmektedir. Uzmanlar herhangi bir iç hastalığın tespiti için ultrason işlemlerinin kullanılmasını tavsiye eder.

Bunun yanı sıra ultrason seslerinin kullanıldığı alanlar da bulunmaktadır. Bu alanlar;

  • Hamile kadınların bazı hastalıklarının teşhisinde,
  • Gözlük ve takıların dezenfekte işlemlerinde,
  • Beton blokların delinmesinde,
  • Katı maddelere rahatlıkla şekil verilmesinde tercih edilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Yaşar Bülent13.04.2017

Ultrason.. Bağırsakları incelemede kullanılır mı? ( BAĞIRSAK Kurdu tenya larva vs gibi asalakları görüntülemede kullanılır mı

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Ultrasonda bağırsak kurdu belli olur mu?

Soru ekle

Sorunuz: