Ultrasonda Bebeğin Kilosunun Belirlenmesi Nasıl Yapılır?

Ultrasonda bebeklerin kilosunun belirlenmesi belli başlı detaylara dikkat edilmesi ile yapılır. Bebeklerin kilo belirlemesi uygulamasından yakın olan değerler ve ölçümler ortaya çıkacaktır.

Ultrasonda Bebeğin Kilosu Belli Olur mu?

Gebelik döneminde ultrason uygulaması ile bebeklerin tahmini kilolarını hesaplamak mümkündür. Bu süreç içine ultrasonda yapılan bebeğin gerçek şekilde kilo ölçümü değildir. Ultrason cihazı ya da farklı bir cihaz ile bebek kilosunu gerçek manada ölçmek mümkün değildir. Yalnız ultrasonda bebeklerin kafa çapları, karın çevresi, bacak boyu ölçümlerinden uzman faydalanır ve tahmini açıdan kilo hesaplaması yapar. Bu hesaplama türüne tahmini fetal ağırlık adı verilir. İngilizce de kısaca EFW adı verilir ama bizde kısaltması TFA’dır. Ultrason kâğıdında genelde EFW Hadlock ismi ile belirtilir. Ultrason uygulamalarında da yanılma payları bulunur. Her daim doğru sonucun elde edilmesi beklenmemelidir. Bebeklerin durduğu pozisyon, amniyon sıvılarının düzeyi, doğumun başlaması ve bebeğin doğum kanalına yönelmesi tarzında etkenler bu konuda yanılmaya sebep olabilir. Ayriyeten her ülkenin kendine göre ırkı ve fiziksel özellikleri bulunur. Bundan dolayı da farklılıklar yaşanabilmektedir. Ultrason dışında hamile olan kadınlara yapılacak olan klinik muayenede annenin karnının büyüklüğünden faydalanılarak da bebeklerin ağırlıkları tahmin edilebilir. Anne karnının en üst bölgesine fundus, çatı kemiğinin önce kalan üst kısmına pubis adı verilir. Pubis ve fundus adı verilen bu bölgelerin mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilecek bazı değerler ve bazı formüller ile bebeklerin tahmini olarak kilosu konusunda belirlemeler yapılabilir.

Örnek bir formül: TFA  = FBÖ (cm) x AKÇ (cm)

Bazı kaynaklarda bu ölçümlerin ultrason kadar detaylı ve net sonuçların elde edilmesine olanak sağladığı yazmaktadır. Bu uygulama genelde eski dönemler ebeler tarafından sık şekilde kullanılmıştır.

Ultrasonda Ölçüm Nasıl Yapılır?

Ultrason uygulaması hamilelikte sık şekilde kullanılır ve anne karnının içine bakar, neler olduğunu bir fikir edinir. Ultrason dalgaları anne karnının içindeki dokuları en net şekilde görüntüler. Ultrason ile ölçümler 4 farklı şekilde alınır. Bu ölçümler sayesinde bebeklerin tahmini olan boyutları hesaplaması yapılır. Baş çevresi, bebeklerin kafasının etrafındaki mesafeler, Biparietal çap ya da bebeğin baş tarafı arasındaki mesafe ile alakalı ölçümler yapılır. Benzer ağırlıklarda olan bebekler farklı baş boyutlarına sahip olabilmektedir, bundan dolayı bu tarz veriler sonrasında gebelikte güvenilir değildir. Bebeklerin büyüklüğü doğru şekilde yansıtacak karın çevresi uzunluğu veya üst kalça kısmıdır. Bu anne vücudundaki en uzun kemik olup farklı ağırlıklardaki bebeklerde farklı uzunluklarda olabilmektedir. Bundan dolayı her zaman güvenilir değildir. Bu tarz verileri bir bilgisayar yazılım programı ile kullanmak ve tahmini doğum ağırlığını belirlemek adına grafikler kullanmak gerekir.  Bebeğin ağırlığını tahmin etmek adına birçok farklı matematiksel formül bulunur. Bu formüllerin çoğunluğu 1980’li yıllarda tasarlanmıştır. Ultrason da fetal ağırlık tahmini konusunda tanınmış olan verilerin kullanılması önemlidir. Ultrason taramaları genelde gebeliğin ilk yarısı içinde bebeğin boyutunu değerlendirmek için daha doğru olacaktır. Bebeklerin gelişimi sürdükçe pürüzler halinde büyüyebilirler ve bundan dolayı doğruluk, bebeğinizin küçüklüğü veya ortalama boyutu bakımına bağlıdır. Tahmini doğum zamanına yaklaşıldığınıza bebeğiniz ne kadar büyürse, onu ölçmek o kadar zor olur. Ultrason ya da klinik muayene ile alakalı ölçümlerin nasıl yapılacağı konusunda uzman hekimler hamile olan kadınlara detaylı şekilde anlatır. Bu detaylar doğrultusunda anne adayı daha rahat şekilde bir gebelik dönemi geçirir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile artık bebeklerin boy ve kilo ölçümleri ile alakalı uygulamalar ultrason ile yapılmaktadır.

                                                                                      

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...