Kapsül endoskopi işlemleri küçük bir mikroçipin yutulması ile gerçekleştirilir. Mikroçip sindirim sisteminde gezinir ve görüntüler alır. Bu görüntüler hastanın belindeki kayıt cihazına aktarılır.
Kapsül Endoskopi Nedir, Nasıl Çekilir?
Kapsül endoskopi işlemleri 1×3 cm ebadında, 4 gram ağırlığı olan iç kısmında bir adet mikroçip ya da mini-kamera var olan kapsülün 8 ila 12 saat açlık sonrasında yutulmasıdır. Bu cihaz sindirim sistemi içinde gezinerek görüntüler alır ve sonrasında hasta kişinin kapsülü dışkı aracılığı ile çıkarılması beklenir. B u uygulama ince bağırsağında incelenmesi adına kullanılan bir tetkiktir. Kapsülün iç kısmında bulunan mikroçip elde etmiş olduğu görüntüleri hastanın bel bölgesine takılacak olan kayıt cihazına aktarır. Standart olarak üretilen kapsüller iki adet görüntü alırken, gelişmiş olan kapsüller saniyede 18 görüntü ve 8 saatlik zaman içinde 50,000 kadar 8 kat büyütme olanağı ile görüntü alabilir. Kapsül endoskopi işleminden 1 gün öncesinde mannitol, polietilen glikol, sodyum fosfat, müshil, diyet tarzında işlemler ile bağırsaklarda hazırlık yapılır. Hasta kişi aç karnına işlemin yapılacağı hastaneye gide. Mikroçipin kaydını alınacak olan kamera bel bölgesine yerleştirilir. Hasta 1 bardak su yardımı ile kapsülü yutar. Kapsülün yutulmasından 2 saat sonra su içilir ve 4 saat sonra da çorba tarzında hafif yiyecekler yenir. Çorbanın katı olmaması çok önemlidir. Hastalar bu esnada günlük yaşamına devam edebilir. 8 saat sonra tekrardan hastaneye gider bel bölgesinde takılı olan kayıt cihazını teslim eder. Yutulan kapsül en fazla 52 saat sonrasında bulunduğu bölgeyi terk eder. Kapsül endoskopi işleminde yutulan kapsül dışkılanma sonucunda takip edilmelidir. Kapsül endoskopi işlemlerinde ince bağırsak hareketlerinin de incelemesi yapılır. Bu kapsamda;
- Enteroskopi; ince bağırsakların uzun bir alet ile incelenmesidir. İnceleme işlemleri oldukça uzun bir zaman dilimini aldığından dolayı sık şekilde tercih edilmez. Bu uygulamada başarı yakalama oranı hemen hemen % 11 ila 66 aralığındadır.
- Enteroklizis; kireç tarzında bir ilacın yardımı ile ince bağırsakların görüntülerinin alınması işlemidir. Endoskopi de elde edilen net görüntüleri bu uygulamada elde etmek mümkün değildir. Bu işlem ile ince bağırsakların duvarlarında meydana gelen kalınlaşmalar ve lenf bezlerindeki büyümeler gözlemlenir.
Yapan Hastaneler
Bu uygulamayı yapan hastanelere birkaç örnek vermek gerekirse;
İstanbul Hastaneler
- Emsey Hospital- Çamlık Mah. Selçuklu Cad. No: 22, Pendik
- Medical Park Göztepe Hastanesi- 23 Nisan Sok.No:17 Göztepe Merdivenköy Mah.İstanbul
- Medicana Bahçelievler Hastanesi- Eski Londra Asfaltı No: 2, İstanbul
- Medicana Beylikdüzü International İstanbul- Beylikdüzü Cad. No:3, Beylikdüzü
- Medical Park Göztepe Hastanesi- 23 Nisan Sok.No:17 Göztepe Merdivenköy Mah., İstanbul
Anakara Hastaneler
- Liv Hospital Ankara- Bestekar Sokak No: 8 Kavaklıdere, Çankaya
- Özel Acıbadem Ankara Hastanesi- Turan Güneş Bulvarı 630.Sokak No:6 Or-An, Çankaya
- Ankara Özel Güven Hastanesi- Remzi Oğuz Arık Mahallesi Şimşek Sokak No:29 Kavaklıdere, Çankaya
- Nidai Sulhi Atmaca Muayenehanesi- Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 23/1-2, Ankara
- Murat Törüner Muayenehanesi- Nenehatun Cad. 63/3 G. O. P., Ankara
- Yusuf Bayraktar Muayenehanesi- Aziziye Mahallesi Cinnah Cad. 82/2 Çankaya Ankara, Ankara
- Hülya Çetinkaya Muayenehanesi- Kocatepe Mahallesi Meşrutiyet Cad. Bayındır 2 Sokak No. 58/3 2. Kat, Ankara
- Medical Park Ankara Hastanesi- Kent Koop Mahallesi 1868. Sokak No:15 Batıkent, Yenimahalle Ankara
- Medicana Ankara- Söğütözü Caddesi 2165 Sokak No: 6 (Ato Yanı), Ankara
- Dışkapı Mevkii Askeri Hastanesi- İrfan Baştuğ Cad.Dışkapı, Ankara
- Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi- Kızılay Sok. No:4 Sıhhiye, Altındağ
- Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi- Üniversiteler Mahallesi Bilkent Caddesi No:1, Çankaya
Kapsül endoskopi işlemleri devlet hastanelerinin bazılarında çekilir ve bu uygulama ücretsizdir. Özel hastanelerde ise bu uygulama diğer tetkiklerde olduğu gibi ücretlidir. Kapsül endoskopi ücreti yapan uzman hekime ve yapılacak olan hastaneye göre farklılıklar gösterir.
Soru - Cevap