Doktor tarafından kalın bağırsağın değerlendirilmesi amacıyla yapılmakta olan kalın bağırsakta herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığını anlamaya yarar.
Kolon Grafisi
Kolon Grafisi çekimi kalın bağırsağın incelenmesi için özel bir tetkik olmaktadır. Kalın bağırsağın incelenerek durumu hakkında bilgi verecek olan bir test olmaktadır. Kalın bağırsak insanların midesinin altında bulunan ince bağırsağın altında bulunan bir organ olmaktadır. İnsanların yediği yiyecekler sindirildikten sonra kalın bağırsağa geçmektedir. Kalın bağırsaktan da rektum aracılığı ile vücuttan atılmaktadır. Kolon grafisi çekecek olan doktorun kalın bağırsağın sağlığı hakkında bilgi vererek değerlendirmesini sağlayacak bir işlem olmaktadır. Kolonoskopinin bir parmak kalınlığında olan ucunda ışık olan bir kamera aracılığı ile anüsün içerisinden kalın bağırsağa ulaşılır.
Kolon grafisinin çekim nedenlerinden bazılarını şu şekilde açıklamak mümkün olacaktır. Endikasyon amacıyla yapılacak olan testin dışkıda kan görülmesi, karın ağrısının sıklıkla yaşanıyor olması, ishal gibi nedenlerden kaynaklı olarak bağırsak alışkanlığında bir değişiklik olup olmadığını anlamak amacıyla yapılacaktır. Kolon grafisinden hemen önce çekilecek olan Röntgen filminde ya da bilgisayarlı aksiyal tomografi sonucunda ortaya çıkan anormal durumun netlik kazanması amacıyla yapılacaktır.
Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel doktor muayenelerinde yapılmaktadır. SGK’lı insanların herhangi bir ücret ödemeden yaptırabilirler. Özel hastaneler ya da muayenelerde ise 200 liradan başlayan fiyatlar ile gerçekleştirilmektedir.
Kolon Grafisi Öncesi Hazırlık
Bu işlemin diğer adı da kolonoskopi olmaktadır. Bunu yapacak olan kişilerin testin eksiksiz bir şekilde sonuç vermesi amacıyla kolonun tamamen temiz olması gerekmektedir. Kolonu nasıl temizleyecek olduğunuza dair bilgiyi kolonoskopi doktoruna yardım eden hemşire sizlere verecektir. Daha sıklıkla işlemin yapılacağı gün içerisinde bağırsak temizliği için lavman yapılmasını tavsiye edilir. Bunun dışında hastanın 4 gün boyunca katı yiyecekler yememesi, tanesiz berrak çorbaları içmeleri tavsiye edilmektedir. Kolon grafisi çekimi kararlaştırılan hastaların çorba içmesine izin verilmektedir. Ama bunun tanesiz olmasına hasta dikkat etmelidir. Ayrıca asitsiz gıdalar tüketmesi de gerekmektedir. Kişilerin bol bol su içmesi tavsiye edilmektedir. Kolon grafisinin çekilecek olduğu günün akşamında doktor tarafından reçete edilmiş olan ilaçlar alınacaktır. Bu ilaçların alınması kolonoskopinin başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için çok önemli olmaktadır. Özellikle de bir önceki gece artık bir şey yenmemeli ve de içilmemelidir. Kolon grafisinin çekilecek olduğu günün sabahında da doktor tarafından reçete edilen lavman son kez yapılması gerekmektedir.
Kolon Grafisi Çekimi
Kolonun hava ile doldurulması yöntemi ile yapılan teste Çift kontrastlı kolon testi denmektedir. Bunun sayesinde polip ya da küçük lezyonların görünmesi daha mümkün olacaktır. Makata yerleştirilen tüpün baryum solüsyonu olan torbaya bağlıdır. Baryum yavaş bir şekilde bağırsağa ulaşır. Bu işleme tek kontrastlı kolon ya da Baryumlu kolon grafisi de denmektedir.
50 yaş sonrasında olan kişilerin kontrol yaptırmak amacıyla her 5 yıl içerisinde kolonoskopi yöntemi ile kalın bağırsaklarına baktırması tavsiye edilmektedir. eğer ki kanama gibi ya da ağrı gibi bir durum olursa o halde daha erken de bu uygulamayı yaptırabilir. Kolon grafisinin yapım süresi ortalama 15 ile 45 dakika arasında değişmektedir. Kolonoskopi yöntemi insanların çok zorlandıkları bir yöntem olması sebebi ile genellikle anestezi altında yapılmaktadır.
Doktorun özel muayenesi içerisinde ya da hastanede yapılmaktadır. Hastanın kendisini rahat hissetmesi amacıyla damardan ilaç verilerek sakinleşmesi sağlanmaktadır. Uygulama sırasında sizi bir sedyeye sol tarfa doğru yatıracaklardır. Uygun pozisyonu almanız konusunda hemşire bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Doktor tarafından kameralı hortuma benzeyen ve 1 parmak kalınlığında olan ışıklı cihaz yardımı ile anüs bölgesinden ilk olarak rektuma oradan da bağırsağa ulaşmak için çok yavaş hareketler ile ilerlemeye başlanacaktır. Bu işlem sırasında hortum aracılığı ile hava verilecektir. Bu sayede bağırsak şişecek ve bağırsağın iç kısmı görülecektir. Doktor tarafından uygun görülmesi halinde parça alınarak biyopsi yapılabilir. Bağırsaklara hava verilmesi esnasında bir miktar ağrınız olabilir. Daha çok hava verilmesi esnasında hastaların baskı hissettiği düşünmelerine neden olur. İşlem öncesinde eğer ki yarı anestezi uygulanıyorsa ağrı ve baskı hissi olacaktır. Genel anestezi altında olması durumunda hastanın herhangi bir şey hissetmesi söz konusu olmayacaktır. Kolon grafisi yapıldıktan sonra hasta kaldırılır ve bekleme odasına götürülür. Burada bir kaç saat dinlenmesi gerekmektedir.
Kolon Grafisi Sonrası
Kolon grafisinin komplikasyonları genellikle çok nadir görülmektedir. Özel olarak eğitim almış olan doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bazı hastalarda verilen anestezi sonucunda bir takım kalp ya da akciğer rahatsızlıklarının görülmekte olduğunu ama geçici bir rahatsızlık olduğu da unutulmamalıdır. Hastaların çoğunda dinlenme süresinden sonra gaz sorunu yaşanmaktadır. Bunlar daha çok verilen havadan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de kişilerin birkaç gün boyunca gaz yapacak olan herhangi bir içecek ya da yiyecek tüketmemesi gerekmektedir. İşlemden sonra hemen katı yemeklere geçilmemelidir. O gün çorba gibi sıvı yiyecekler yenilmesi gerekmektedir.
Soru - Cevap