Baryumlu Mide Röntgeni Nedir, Çekim İşlemleri Hangi Aşamalar Doğrultusunda Yapılır?

Mide röntgeni uygulaması ilaçlı şekilde yapılır. Verilen ilaçla organlar detaylı ve ana hatları ile görüntülenir. Bu görüntüler sayesinde teşhis koyma işlemi yapılır.

Mide Filmi ( Grafisi ) Nedir?

Klasik mide filmi ya da ilaçlı mide filmi, ince bağırsak, sindirim sistemi, boşalım, büzüşme, tümör, ülser, mide ve yemek borusunda ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi amacı ile kullanılan görüntüleme ve tanı yöntemidir. Mide grafisi baryumlu mide grafisi olarak bilinir. Baryumlu ( ilaçlı ) mide röntgeni çektirmek isteyen hastaların boşalım sisteminin dolu olmaması gerekir. Yani baryumlu filmi çektirmeden bir gece önce yeme ve içmenin kesilmesi gerekir. özefagus mide duodenum grafisi çekiminin nasıl yapılacağı, ne gibi detayları içerdiği, ne yapılması gerektiği, baryumlu endoskopi filmi nasıl detaylarla ile devam edeceği konusunda doktor hastasına bilgi verir. Baryumlu ilacın nasıl tadı olduğu konusunda teretdüt duyuyorsanız öncesinde doktor ile görüşebilirsiniz. Baryumlu ilacın tadı kötü olduğu için özefagus mide duodenum grafisi için öncesinde hastalara tatlandırılmış olan sıvı içirilir.

Özefagus duodenum sintigrafisi çekmek adına hastalar ters şekilde çevrilir.  İçirilen baryumlu sıvının duodenum sintigrafisi adına yemek borusuna kaçıp kaçmadığını belirlemek adına çekilir. Hastalarda ülser tarzı bir sıkıntı bulunuyorsa duodenum sintigrafisi çekiminde ilaç midenin ya da duodenum dışına taşar. İde boşalım sintigrafisi sayesinde mide kanserinin teşhisi de konulmaktadır. Var olan hastalığın tanısı göz önüne alınarak endoskopi yapılması, mide emarı çekilmesi ya da farklı bir organın sintigrafisi çekilir. Bu organların sintigrafisi nasıl çekilir konusunda ve ne işe yarayacağı konusunda yine doktor bilgi verir. Eski dönemlerde daha çok kullanılan bu sistem gelişen teknolojinin destekleri farklı şekillere bürünmüştür. Bundan kaynaklı olarak da midenin grafisi çekim işlemleri yerini endoskopi, organ emarı gibi uygulamalara bırakmıştır.

Bu uygulamalar ile kanserinin tanısı daha kolay konulmakta, ömrü ne kadardır konusunda daha detaylı bilgilere ulaşılmaktadır.

Mide Emarı ( Grafisi ) Nasıl Çekilir?

İlaçlı mide emarı ( sintigrafisi ) işlemleri özellikle kanserin tanımı için endoskopi sistemi ile fazlasıyla kullanılır ve çekilir.  Endoskopi işleminin başarılı sonuçlanabilmesi adına özellikle kalın bağırsağın boş olması gerekir. Kalın bağırsağın boş şekli ile endoskopi çekilir. Bu sayede organ kanserinin tanısı da daha kolay ve daha hızlı koyulur.

Özgefagus sintigrafisi organ kanserinin tanısı koyulabilmesi adına dışkı olması büyük sorun açar. Endoskopi de dışkı olması tümör ve poliplerin gizlenmesine sebep olabilir. Bundan kaynaklı olarak da endoskopi çekim işleminden birkaç gün önce hastaların içecek ve yiyeceklerinde kısıtlamalar oluşur. İşlemlerin öncesinde bağırsağın mutlaka boş olması gerekir. emarın çekilmesi işlemleri radyologlar tarafından ya da röntgen teknisyeni tarafından yapılır. Baryumlu olan ilacın alınması esnasında hasta sol ya da sağ tarafında yatırılır. Sonrasında diğer tarafına sırt üstü veya yüz üstü yatırılarak film çekilir.

Ülser ile alakalı çekim işlemi yapılacaksa baryumlu olan yemek borusu filmi kullanılır. Uygulamanın öncesinde 8 saat açlık gerekebilir. Bu incelemede kişinin durumuna göre farklı pozisyonlarda çekim uygulaması yapılabilir.

Mide Grafisi Neden Yapılır?

İnceleme mide ile bölgesinde bulunan kanserin tanımlanması ve diğer hastalıkların teşhisinin konulması adına yapılmaktadır. Metalik olan element verilen hastanın çekiminde bu madde opak şekilde görülür. Bu sayede organların ince ve ana hatları detaylı şekilde görüntülenir. Özellikle kanser ile alakalı detaylı bilgi veren sistemde tedavi ile alakalı en doğru planlama işlemleri yapılır. Yapılacak olan erken teşhis sayesinde tedavideki başarı oranı en üst seviyelere çıkar. Bu sayede hastalıklardan kurtulmak da mümkündür.

Tedavi esnasında doktorun söyledikleri dışına çıkmamak, kontrolleri zamanında yaptırmak, gerekirse tekrar görüntüleme yaptırmak ve diğer detayları atlamamak önemlidir.  Detayların dışına çıkılmadığı sürece ve kontroller aksatmadan devam etmek tedavinin başarı oranını yükseltecek olan bir etkendir. Bunların yanı sıra kontrollerin aksatılmaması çok önemlidir.

Yapılacak olan uygulama insan yaşamı açısından önemlidir. Bu uygulama insanlara zarar vermeyen bir uygulamadır. Yapılan araştırmalar sonucunda da herhangi bir zararı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun içinde güvenli olan bir uygulamadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...