Röntgen Nedir Çekilme Aşamaları Nelerdir Zararları Var Mıdır?

Röntgen, tıpta kullanılan bir çeşit görüntüleme yöntemi olmak ile birlikte vücudunun hangi bölgesinin görüntüleneceğine bağlı olarak farklı çekim teknikleriyle uygulanabilir.

Röntgen Nedir

Tıpta kullanılan en önemli tanı yöntemlerindendir biri olan röntgen, dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhisi için kullanılır. Dokulardan geçerek dokunun sertliğine ya da yumuşaklığına göre bazı gölgeler oluşur. Bundan faydalanılarak gözle görülmeyen dokuların durumunu göstererek teşhis konmasını sağlar.  Çekilen film sırasında çıkan siyah beyaz gölgeler bu işi iyi bilen doktorlar tarafından okuması yapılarak hastalığın teşhisi yapılır.

Düz akan X ışınları yönlendirilerek dokuların içinden geçmesi sağlanır. Dokuların kalınlığına ve cinsine göre değişmektedir.  Kayda alınması sağlanan filmler daha sonra da gösterilebilmektedir.   Konversiyonel röntgenler akciğer ve iskelet çekimlerine örnek olan röntgenlerdir. Radyoskopiler ise hareketli organların çekim ve tetkiki için kullanılırlar.

Vücudumuzdaki yapıların özellikle kemiklerin görüntülenmesi için kullanılan yöntemdir. İşlem acısız ve kısa süren bir yöntemdir.  Vücudumuzdan geçen röntgen ışınları geçtikleri bölgenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterirler. Kemik gibi yoğunluğu fazla olan bölgeler röntgen filmlerinde beyaz olarak görünür. Ciğerler ve hava siyah, yağ ve kas dokuları ise gri tonlarında görülür.

Travmalara maruz kalınması, akciğer sorunları, idrar solu sorunları, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve göğüste oluşmuş olabilecek kitleler için 40 yaş altı kadınlar için çekilmesi önerilen bir yöntemdir.

Röntgen çok çeşitli bir görüntüleme yöntemidir ve dinamik röntgen, bağırsak röntgeni, bacak röntgeni, boyun röntgeni, omurga röntgeni gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Röntgen Nasıl Çekilir

İşlem bağırsaklarda uygulanacaksa öncelikle bağırsakların temizliği sağlanır. Tamamen temiz olması önemlidir.  İşlemin 15 dakika sürmesi beklenir. Anjiyografilerde genellikle kasıktan kontrast madde verilerek yapılır. Bu işlemin de tahmini 20 dakika sürmesi beklenir. İskelet sistemi ve sert dokuların örneğin diş gibi sert dokuların röntgenleri doğrudan alınır. Bu gibi işlemler fazla uzun sürmez. 2-3 saniye gibi kısa bir sürede çekimi yapılır. Akciğer röntgenleri de doğrudan alınır. Bu işlemde uzun sürmez. Tomografilerde ise hasta makinenin içine yatırılarak çekimi yapılır. Yaklaşık 15 dakikalık bir süreçte çekim sağlanır. Mamografilerde de çekim uzun sürmez. İki plaka arasına meme yerleştirilerek çekim yapılır. Bu çekiminde süresi uzun değildir.

İşlemler yapıldıktan sonra hangi bölgeye göre işlem yapılmış ise o bölge konusunda uzman radyologlar tarafından yorumları yapılır. Röntgen hastalığın kesin teşhisi değildir. İç bölgelerdeki dokuların teşhisi için kullanılır. Eğer doktor tam anlamıyla teşhis konulamamış ise doktor tarafından başka tahliller istenebilir.

Röntgen Zararları

Çekim sırasında hasta çok az miktarda radyasyon alır. Çekim yapacak kişilerin radyasyona maruz kalmamaları için çekimi koruyucu bir bölmenin arkasından yaparlar. Çekim yapılmadan önce hasta hazırlığı sağlanır. Çekim yapılacak hasta üzerinde meta takı var ise çıkartılır. Kıyafetleri de çıkarttırılarak hastane önlüğü verilir.  Herhangi bir alerjisi olanlar hangi çekim olursa olsun doktorunu haberdar etmesi gerekmektedir.

X ışınları ile yapılan normal bir röntgen çekiminde dokuların görülmesi net olmayabilir. Böyle durumlarda organları daha net görebilmek adına hastaya kontrast bir madde verilir. Bu özel madde X ışınları tarafından net görüntü alımını sağlar. Hastaların bu maddeyi içmesi istenebilir. Bazen doktorlar bu kontrast maddeyi ağızdan değil de damardan vererek çekimin yapımını tamamlarlar.

Gelişen teknoloji sayesinde üç boyutlu ve renkli röntgen cihazları geliştirilmiştir. İşlem sırasında verilen radyasyonun dozu ayarlanmıştır. Fakat yine de bu ışınlar hasta için tehlikeli olabilmektedir. Röntgen ışınlarının fazla kullanılmış olması ve uzun süre kullanımı kanser riskine yol açabilir.  Fazla kullanımı kanser riskine yol açmasına rağmen röntgen ışınları kanser tedavisi içinde kullanılır. Kanser dokusunun tahribi için özel metotlar kullanılarak dozları ayarlanır ve hastanın alması sağlanır. Halen günümüzde de önemli yeri olan bir uygulamadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Mehmet06.03.2017

Sırt röntgeni çektirmesi için pantolonun çıkarması istenmesi doğru ve gerekli bir şey mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Mehmet Bey merhaba,


Sırt röntgeni için hastalar belirlenen randevu saatinde gitmek zorundadır. Randevu saatini kaçırmamak önemlidir. Sırt röntgenini çektirmek için hastanın soyunma kabininde metal olan eşyaları çıkartması ve soyunarak çekim için hastanenin verdiği önlüğü giymesi gerekir. Yani pantolonunuzu çıkartmanız gerekmektedir.

Soru ekle

Sorunuz: