PET/CT Uygulaması Nedir? PET MR Nasıl Çekilir? Zararları Var mıdır?

Kanserli dokuların tespiti için günümüzde kullanılan ileri teknoloji uygulamalarından biri olan PET/CT filmi, kısa sürede tamamlanarak hastanın kanserli hücrelerini tespit eder ve kısa sürede tedavi sürecinin başlamasını sağlar.

PET MR Nedir?

Vücut üzerinde kapsamlı bir görüntüleme işlemi olan PET MR uygulaması hakkında birbirinden farklı ve önemli bilgilere sahip olmanız gerekir. Öncelikle PET MR nedir sorusunun yanıtı olarak; düşük dozdaki radyoaktif maddelerin damar yoluyla vücuda aktarılmasından sonra 3 boyutlu olarak görüntü alınabilmesi işlemidir diyebiliriz. Daha çok kanser hastalarında çekilir ve buradaki amaç, kanserin yayılım derecesinin belirlenmesini sağlamaktır. Yani vücuttaki kötü huylu tümör dokusunun saptanabilmesidir. Uygulama en çok aşağıdaki kanser türleri için tercih edilir;

  • PET/CT akciğer kanseri
  • Rektum ve kolon kanseri
  • Baş ve boyun kanseri
  • Lenfoma
  • Meme kanseri
  • Tiroid kanseri
  • Primer veya metastatik beyin tümörleri
  • Primer odağı tespit edilemeyen tümörler

Avantajları Nelerdir?

İşlemin birçok avantajı bulunmaktadır;

  • Nüksler durumunun erken tespiti
  • Kanserli hücrelerin erken evrelerde doğru olarak teşhis edilebilmesi
  • Kaliteli ve mükemmel bir görüntüde ve çözünürlükte olması
  • Kanserin yeniden evreleme durumuna karşı takip aşamasının hızlı bir şekilde sağlanabilmesi
  • Radyoterapi ya da kemoterapinin sona ermesinden sonra tümörün tedaviye verdiği yanıtların araştırılması gibi avantajlar sağlamaktadır.

İşlemden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son zamanlarda kanser hücreleri üzerinde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda, PET MR uygulamalarının en çok tercih edilen yöntem olduğu saptanmıştır. Tıbbi teknolojilerde kanser tedavisinde ve oluşan kanserin izleme teknolojisinde çok önemli bir yere sahip olan PET MR görüntüleme tekniği sadece bu amaçlı değil, sara hastalıklarının belirlenmesi ve yaşanabilecek kalp krizinden sonra kalpteki canlı dokuların izlenebilmesini de sağlar.

Hastaların bu işlem öncesinde randevu alması gerekir. Ayrıca işlemden önce en az 6 saat aç olmanız çok önemlidir. PET MR işleminden 1 gün önce de herhangi bir sportif faaliyet uygulanmamalıdır.

Ağrı kesiciler dâhil olmak üzere işlem gününde de ilaç kullanımlarınıza devam edebilirsiniz. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bir diğer durum; işlem sırasında hastalara radyoaktif madde verileceği için randevu gününde hamile ya da çocuklarla gelinmemesi gerekir.

İşlemden önce damar yolu açılacak ve kan şeker düzeyiniz de ölçülecektir. Eğer şeker seviyeniz uygunsa bu PET MR için radyoaktif madde vücudunuza enjekte edilir. İşlem sorasında radyoaktif maddenin vücuda dağılmasının tamamlanabilmesi için 1 saat kadar beklemeniz gerekir. Ayrıca çekimden önce idrar yapmanız istenecektir çünkü mesanenin boş olması gerekir.

PET MR Görüntülemesi Nasıl Yapılır?

Görüntüleme işlemi yaklaşık olarak 20 ile 30 dakika arasında sürer. Bazı durumlarda hastaya ek çekim önerileri de yapılabilir. İşlemden sonra bol su tüketimi yapılmalı ve el vücut temizliğine de çok önem verilmelidir. Ayrıca işlemden sonra hastalar normal hayatına geri dönebilir.

PET/BT uygulaması için hastalara verilecek radyoaktif maddeden kaynaklı olarak radyasyon dozu da belirlenebilmektedir. Bu anlamda herhangi bir sorun yaşamayacağınızı da bilmeniz gerekir. Ancak uygulamadan sonra en az 6 saat kadar çocuklara 1 metreden fazla yaklaşmamanız önemlidir. Gebe bayanlar ise emzirme dönemlerinde, doktorun belirteceği süre boyunca süt vermemelidir.

PET MR Zararları?

Bu işlemde en çok merak edilen durumlardan biri de, uygulamanın zararlı olup olmadığıdır. Hastanın aldığı radyasyon oranına bakıldığında, endişe edici bir durumun olmadığını söylemek gerekiyor. PET cihazı da bir tomografi cihazıdır ve yüksek oranda radyasyon içermez.

Uygulamadan sonra hastaların bünyesine göre özellikle de radyoaktif maddeye karşı alerjisi olanlarda kısa süreliğine yan etkiler görülebilir. Bu durumlar, hastanın üzerinden kısa sürede atılacağı için farklı bir sorun yaşanmayacaktır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık tüm görüntüleme tekniklerinde radyasyon kullanılmaktadır. Günümüz uzmanları radyasyon oranlarını olabildiğince düşük tutarak, hastanın daha sağlıklı ortamlarda görüntüleme tekniklerinden faydalanmasını sağlamaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...