Sinüs Tomografisi Nedir ve Sinüs Tomografisi Neden Çekilir?

Sinüs tomografisi bir diğer adıyla burun tomografileri burunda oluşma ihtimali bulunan tümörlerin,eğriliklerin , et ve diğer problemlerin tespiti  için tanı koymada kullanılır.

Sinüs Tomografisi


Sinüs tomografisi sonucu

Sinüs tomografisi bir diğer adıyla burun tomografileri burunda oluşma ihtimali bulunan tümörlerin, eğriliklerin, et ve diğer problemlerin tespiti  için tanı koymada kullanılır.

Öncelikle burundaki eğrilik konusunda, et büyümesinde ,oluşabilecek tümörde ve sinüzitte tomografiyle alınabilen veriler tanı koymada en yararlı yöntemdir. Sinüslerin kompleks yapısı nedeniyle tomografi harici muayenede yalnızca belirli bir seviyede ayrıntılar elde edilebilmektedir. Tomografiyle ise sinüslerin durumu,  burun deliklerindeki problemler,tümörler ve burundaki etin büyümesi hakkında net şekilde ayrıntılar elde edebilmek mümkündür.

Burundaki ve sinüsdeki problemler nedeniyle bir operasyon yapılacaksa doktor mutlaka tomografi çeker böylelikle bölgedeki sorunlar hakkında  tam anlamıyla görüntüleri elde edilerek veri alınmaktadır.

Orta ve İç Kulakta Oluşan Problemler

Orta kulakta oluşması mümkün olan iltihaplanmaların yayılma gösterdiği alanları, orta kulak bölgesinin görüntüsünü ve orta kulak içindeki kemiğin erime düzeyini öğrenmek amacıyla burun tomografisinden faydalanır doktorlar.  Orta kulak bölgesinde kronikleşmiş iltihaplanmalarda doktorlar operasyon planlıyorsa mutlaka burun tomografisi çeker.

Boyun Bölgesindeki Kitlelerde

Kulak ,burun ,boğaz doktorlarının en zorlanarak teşhisde bulunduğu konulardan biri boyun çevresindeki kitlelerin nedenini belirlemektir. Tomografi ise bunlar ile ilgili bilgi alınmasında çok işe yaramaktadir.

Burun Eğriliği

Burunda bulunan eğriliklerin kulak , burun , boğaz uzmanı tarafından görülmesi gerekmektedir.  Eğriliklerle ilgili şikayetlerde endeskopla muayene de gerekli görülebilmektir.  Doktorlar bunlara ek olarak tomografiyi  de ek bilgiler edinmek için kullanabilmektedir.

Tomografi yardımıyla burun duvarları etrafında bulunan etler ve eğrilik yapısıyla ilgili ayrıntılı bilgiler alınabilmektedir. Tomografiyle ile alınan verilerle bu gibi sorunlarla ilgili tam anlamıyla bir tedavi uygulanması sağlanabilmektedir.

Burun eğrilikleri nedeniyle hasta gündelik hayatında ağzından nefes alıyor, geceleri uykusunda tıkanma sorunu ve horlama sorunu bulunuyorsa bunların tedavisi için mutlaka operasyon gereklidir.  Operasyon öncesi tomografiyle çekim, ihtiyaç olan bilgileri sağlamada çok yardımcı olmaktadır.

Burun İçinde Bulunan Tümörler

Sinüslerde büyüme gösteren tümörlerin şekli hakkında ayrıntılı bilgi almak için bt tomografileri  en büyük yardımcısıdır doktorların. Bu tümörler aslında bir tip kanser olma özelliği göstermektedir. Burun arka bölgelerinde büyüyen tümörlerin tespiti ne kadar yapılırsa tedavide o derece yol alınabilmektedir. Tomografi çekilerek burundaki tümörler hakkında ayrıntılı veri toplayan doktorlar en uygun tedavi metotları hakkında rahat bir şekilde planlama yapabilmektedirler. En doğru tedavi planının yapılmasıyla hastaların daha rahat şekilde bir hayat sürmesi mümkün olabilmektedir. Burnun arka bölgesinde büyüyen tümörlerin çeşitli nedenlerden ortaya çıktığı bilinmektedir. Bunlar aşırı yoğun şekilde sigara kullanımı, radyasyona maruz kalınması, toza ,nikele,kroma ,un veya ahşap tozlarına  çok temasta bulunma,  kimyasal maddelere yoğun şekilde maruz kalınması gibi nedenler olabilmektedir.

Tomografinin Zararları Var Mıdır?

Burundaki hastalıklar ile ilgili teşhis için kullanılan tomografinin gerekmediği zamanlarda kullanılmasının zararları bulunabilmektedir. Röntgenden yüzlerce kat daha fazla radyasyonun  hastanın vücuduna yayıldığı tomografiyi bazı doktorlar beş yılda bir kez kullanmayı önerselerde birçok doktor da ancak gerektiği zamanlarda kullanımını tavsiye etmektedirler.  Röntgenden yüzlerce kez daha fazla radyasyonun yayılmasına sebep olmasının nedeni vücudun tamamına etkide bulunmasıdır. Vücutta radyasyonun birikme yapması söz konusu olabilir bu da çok fazla kullanımda kansere sebebiyet verebilecektir.

Burun Tomografileri Nasıl Çekilmektedir?

Tomografinin neden çekildiği, uzmanda şüphe uyandıran durumların ne olduğu, tomografi alınmasından önce hasta neler yapmalıdır gibi konuları doktor  hastaya çekim öncesinde açıklamaktadır. Bu açıklamalarla hastanın zihninde  netlik oluşur.Burun tomografileri çekilebilmesi amacıyla:

  • Hastalar makine içerisine yatırılmaktadır.
  • Doktorun belirlediği noktalardan ve çevresinden makine  X  ışınları aracılığıyla görüntüler almaktadır.
  • Bunlar yapılırken hastanın zorlanması mümkün değildir. Basitçe ve çok çabuk şekilde işlemler yürütülür.
  • Tomografi çekimlerinde 15 dakikanın yeterli olduğu görülmektedir.
  • Burunda tümörün olduğu şüphesi varsa hastaya bir madde verilmektedir .Bu madde yardımıyla daha rahat bir şekilde görüntüler elde edilmektedir. Ama tümörün dışındaki durumlarda bu maddeyi uzmanlar hastaya vermemektedir.
  • Uygulama öncesi için doktorun ya da hastaların bir hazırlığın içine girmesi gerekli değildir. Ama hasta uygulamanın bir iki saat öncesinde bir şey yememelidir ve aç bir şekilde çekime girmelidir.
  • Çekimlerin ardından hastalar gündelik hayatlarına bir sorunla karşılaşmadan devam edebilmektedirler.
  • Gebeler ve gebelik  ile ilgili şüphesi  bulunanların X ışınları çekimlerde kullanılmasından ötürü bu makineye girmesi yasaklanmıştır.

Tomografi Çekimleri Nerelerde Yaptırılabilmektedir?

Burun tomografisi  çekimini devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel görüntüleme merkezleri ve üniversite hastaneleri yapabilmektedirler. Ama tüm devlet hastanelerinde çekim yapılacak makine bulunmayabilir. Sigorta desteğiyle devlet hastanelerinin  haricinde çekim yaptırılabilmektedir.

Tomografi çekimlerinde fiyatlar kurumdan kuruma değişiklik gösterebilmektedir. Genelde fiyatlar makinenin yeniliği , merkezin özelliğine göre farklılık göstermektedir.  Bunlara ek olarak hastada çekim yapılacak bölgenin zorluğu ve tomografinin süresi gibi etmenler de fiyatları etkileyebilmektedir.  Kurumlardan alınabilecek fiyatların 600 TL ile 900 TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir. 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...