Tomografide Hamilelik Belli Olur Mu?

Radyoaktif ışınların bebek ve anneye verdiği etki göz önünde bulundurularak, röntgen ışınları ile görüntüleme yapan bir teknik olan tomografinin kullanımı gebe bireylere yasaklanmıştır.

Hamileyken Tomografi Çekilir Mi ?

Gebe bireyleri ilgilendiren birçok soru ve yanıtı içerisinde belki de en muğlak yani belirsiz ve hayli bilgi kirliliğine sahip nokta “Hamileyken tomografi çekilir mi ?” sorusu yanıtı etrafında şekillenen cevaptır. Konunun özüyle ifade edilebilmesi adına ilk etapta tomografi cihazının yapısından kısaca bahsetmek gerekir. 

Tomografi; insan vücudunun bir noktasına odaklanna röntgen ışınları ile o noktadaki dokunun görüntüsünün bilgisayara aktarılması ifadesi ile tanımlanabilir. Röntgen ışınları kelimesinden de anlaşılabileceği gibi tomografi ile görüntüleme metodunda, metodun uygulandığı kişinin radyoaktif ışınlara maruz kalması kaçınılmazdır. 

İlk etapta beyin ve damar sağlığı odaklı geliştirilen tomografi cihazı, günümüz tıbbi görüntüleme teknikleri kapsamında tüm yumuşak dokuları görüntüleyebilme kapasitesi ile muhakkak geniş bir etkiye sahiptir. Özellikle dokularla ilgili daha zahmetsiz bir şekilde daha fazla bilgi vermesi ile beyin angiografisinin yerini alması da beyin bazlı hastalıklarda ciddi bir ilerleme olarak kabul edilir.

Tomografiye genel itibariyle baktıktan sonra; uzman hekimlerin hamile bireylerin tomografi çekinmesi noktasında birleştiği ortak kabulün; “Hamile ve hamilelik şüphesiz olanlar tomografiden mümkün ölçüde uzak durmalı.” şeklinde olduğu söylenmelidir. Yapılan bu tanımda mümkün ölçüde kavramı kritiktir. Vücudun başka herhangi bir bölgesinde tomografi ile teşhis edilmesi gereken bir hastalığın varlığına inanılıyorsa birey tomografiye alınır fakat karın bölgesinin radyasyonun etkilerinden koruyucu bir yelek ile sarılması şartıyla. Radyasyonun etkilerinin hafifletilmesi adına her ne kadar çeşitli önlemler alınsa da, en kestirme sonucun hamilelik süreci boyunca tomografi gibi radyoaktif etkiye sahip cihazlardan uzak durulması olduğu açıkça görülür.

Tomografide Hamilelik Belli Olur Mu?

Üstteki bölümde de ifade edildiği gibi tomografi ile görüntüleme radyoaktif bir etkiye sahiptir ve bu yönüyle hamilelik teşhisi için kesinlikle uygun değildir. Radyoaktif etkilerin fetüs üzerinde yapması muhtemel etkilerden kısaca bahsetmek, anne ve bebek için ortaya çıkması muhtemel tehlikenin boyutlarının görülmesi açısından faydalı olacaktır;

  • Doğumdan önce yahut doğumdan sonra ortaya çıkan ölüm riski.
  • Doğumda ortaya çıkması muhtemel anamoli yani yapısal bozukluklar.
  • Büyüme fonksiyonlarının yetersiz kalması.
  • Organ ve dokuların yapılarında görülmesi muhtemel gerilime ve bozukluklar.

Listeye dahil edilen ve temel itibariyle radyasyonun etkisi ile doğan bir bebekte görülme ihtimali kuvvetli olan bu riskler noktasında gebe bireylerin, hekim tavsiyelerine harfiyen uyması gerektiği net olarak görülür. 

Hamilelik tespiti noktasında bilindiği üzere birçok farklı teknik kullanılır ve bu teknikler içerisinde en net sonuç vermesinin yanında radyoaktif bir etkiye sahip olmayan teknik ultrasondur. Ses dalgalarının titreşimi ile hamilelik teşhisi yapan bu görüntüleme tekniği, gebelik şüphesiz olan bireyler için tercih seçeneklerinin başında gelir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...