Tomografi neden istenir, hangi durumlarda?

Türkiye’de her yıl 10 milyon insanın tomografi çektirdiği bilinmektedir. Yazıda tomografi çekiminin nedenleri hakkında detaylı bilgi yer almaktadır.

Tomografi Neden Çekilir?

Tomografi ne zaman çekilir

Tomografi ne zaman çekilir

Tomografi 1915 yılında icat edilen ve 1930lu yıllardan itibaren aktif olarak kullanılan bir radyoloji yöntemidir. Bugün dünyada milyonlarca hastanın tomografi çektirdiği bilinmektedir. Tıbbi anlamda bir mucize olarak görülen tomografi, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tomografi neden çekilir sorusunun ise birçok cevabı bulunmaktadır. Bunun için öncelikle tomografinin nasıl bir özelliğe sahip olduğunu ve sunduğu imkanları bilmek gerekir.

Tomografi, röntgene benzeyen bir görüntüleme yöntemine sahiptir. Ancak röntgenden daha detaylı bir görüntüleme imkânı sunmaktadır. Günümüzde kullanılan bilgisayarlı tomografi cihazları sayesinde gerçek zamanlı olarak görüntüleme yapmak mümkün olabilmektedir. Tomografi, radyasyon yöntemiyle görüntüleme sağlar. Doku, hücre ve organların detaylı bir biçimde incelenmesine yardımcı olur.

Bu bakımdan birçok hastalığın tedavisinde tomografi çekiminin gerektiğini belirtmek doğru olacaktır. Kanserden travmalara, enfeksiyondan lezyon oluşumuna kadar birçok tıbbi durumda tomografi çekilmesi istenebilmektedir. Bu işlem sonucunda elde edilen görüntüler hastalığın tedavisinde ciddi anlamda yardımcı olacaktır. Ancak tomografinin normal şartlarda uygulanabilecek bir işlem olmadığını ve kesinlikle zorunlu olduğundan emin olunmadan çekilmemesi gerektiğini de belirtmek gerekir.

  • Tomografi, kanser vakalarında kesinlikle uygulanması gereken bir işlemdir. Kanser hücrelerinin vücut içindeki ilerlemesi ancak tomografi ile detaylı bir biçimde görüntülenebilir. Özellikle akciğer kanserinde erken tomografi çektirmenin hayat kurtardığı bilinmektedir. Kanser tedavisinde belli periyotlarla tomografi çekilmesi istenmekte ve bu çekimlerden alınan veriler tedavi sürecinde aktif bir biçimde kullanılmaktadır.
  • Kas ve doku zedelenmesinde çoğu zaman tomografi çekilmesi istenebilir. Tomografi işlemi dokuların detaylı bir biçimde görüntülenmesini sağlar. Dolayısıyla zedelenen bölgeyi görmek ve nasıl iyileşeceğini anlayabilmek için tomografi çektirmek gerekebilir. Özellikle kas dejenerasyonu söz konusuysa doktorun tomografi istemesi mümkündür. Böyle bir durumda tomografi çekmek kaslardaki zedelenme ve dejenerasyonun detaylı bir biçimde görüntülenmesini sağlayacaktır.
  • Kemik dokularındaki enfeksiyon ve dejenarasyonu görüntülemek için en etkili yöntem tomografidir. Hatta kemik dokularını görüntülemek için daha etkili bir yöntemin mevcut olmadığını söylemek de doğru olacaktır. Kemiklerdeki zedelenmeleri, iltihapları ve diğer dejenerasyonları görmek, tedavi sürecinde ilerleyebilmek için hastadan tomografi çektirmesi istenebilir. Standart kırık vakaları bunun dışında kalmaktadır.
  • Vücudun herhangi bir yerindeki iyi ya da kötü huylu ur oluşumunda da tomografi istenebilir. Urun büyümesinin engellenmesi için öncelikle hangi yöne doğru nasıl bir büyümeye sahip olduğunu bilmek gerekir. Bunun için de hastanın detaylı bir tomografi çektirmesi gerekecektir. Kanserli olan ya da olmayan tümör hücrelerinin ilerlemesini incelemek için mutlaka tomografi istenecektir.
  • Beyin dokularının incelenmesi için en etkili yöntem tomografi çektirmektir. Beyin karmaşık bir yapıya sahiptir. MR ve röntgen ile yapılan görüntüleme işlemleri çoğu zaman beyin dokularını detaylı bir biçimde görüntüleyememektedir. Ancak tomografi işlemiyle yapılan görüntülemelerin daha etkili olduğunu da belirtmek gerekir. Beyin dokuları bilgisayarlı tomografi cihazı ile detaylı bir biçimde görüntülenebilmektedir.
  • Kalp rahatsızlıklarında çoğu zaman tomografi istenmektedir. Özellikle damar tıkanıklığı, kalp bölgesindeki dejenerasyon gibi durumlarda tedavi sürecinin işleyebilmesi için hastadan tomografi çektirmesi istenebilmektedir. Tomografi, kalp dokularının detaylı bir biçimde görüntülenebilmesini sağlar. Bu yüzden kalp rahatsızlıklarında çoğu zaman tomografiye dayanan bir tedavi süreci uygulanır. Kalp kanserinde erken tomografi çektirmenin hayat kurtardığı da bilinmektedir.
  • Tomografi, tümörün yalnızca ilerleme yönünü görmek için değil, içeriğini anlamak için de çekilir. Tomografi çekmeden tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak imkânsız olacaktır. Dolayısıyla herhangi bir tümör şüphesi söz konusuysa hastadan mutlaka tomografi çektirmesi istenir. Tümör kansere çevirmeden önce tomografi çektirmek erken tedavi yapılmasını sağlayabilir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Cemal17.05.2017

Merhaba hocam ben ayda bir sefer mutlaka olmak üzere bir durum yasıyorum birden vücuduma bir ağırlık çöküyor ve sanki kafamdan ayaklarıma kadar milyarlarca iğne batıyor hemen ardından sanki kafamdan aşağı kovalarla kaynar su dokuyorlar bu olayı yasadığım anda beyin vücut beden olarak çok kötü an yaşıyorum. Psikiyatri olmak üzere kardiyologa dahi gittim sonuç alamadım. Lütfen çok rica ediyorum ne yapmam gerek birde beyin tomogrofisimi çektireyim. Sizden önemle rica ediyor cevap bekliyorum. Saygılarımla cemal. Hocam bu arada bu olayları yasarken sanki geçmişte yasadığım bazı şeyler göz önüne geliyor ve aynı şeyleri tekrar yasar gibi oluyorum.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Bence sizin sağlam ve konusunda tecrübeli olan bir psikiyatri ile görüşmeniz gerekiyor. Size meydana gelen durum için yaşamınızı kolaylaştırmanız gerekiyor. Genelde çok düşünen ve olayları diğer insanlara göre daha yoğun yaşayan kişilerde bu sıkıntılar meydana gelir. Sorunun tekrar söylüyorum psikolojik olduğunu düşünüyorum. Yalnız tomografi çektirmek ve sonucu hakkında detaylı bilgi almak sizi rahatlatacaksa bile tomografinin gereksiz yere çekilmesinin zararlı olduğunu unutmamanız gerekir. tomografi de bulunan radyasyon vücudunuza sizin düşündüğünüzden daha büyük zararlar verecektir. Bu zararlar ilerleyen yıllarda bile meydana gelebilir. Bunun için gereksiz yere çektirmek zararlıdır. Bir dahiliye uzmanına ya da kardiyologa tekrar klinik muayene olabilir ve tomografi çektirmeniz gerekli yoksa gereksiz mi diye sorabilirsiniz.

Esra04.05.2017

Merhaba annemin öksürüğü var fakat bu öksürük 1hafta 15 gün sürüyor. Göğüs hastanesine gittik, bronkoskopi çekildi ve doktor bir şey söylemedi. bugünde tomografi çekildi ve rapor verilecekmiş nedirsiz bu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Tomografi sonucu çekilmeden annenizdeki sorun budur demek oldukça yanlış olacaktır. Bunun sonuçlarınızı beklemeniz gerekir. Çıkan sonucu uzman detaylı şekilde yorumlayacaktır.

30.04.2017

Bende parazit var tomografi çektirsem sonuç alır mıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Öncelikli olarak klinik muayene olmanız, test ve tetkiklerinizi yaptırmanız gerekmektedir.

Samet20.04.2017

Merhaba benim her gün anlimin ortası iki kaşımın arasinin ustu ağrıyor bana çok zararı oluyor kafama sanki çekiçle vuruyormuş gibi hissediyorum ne yapmam gerekir

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhabalar Samet, ilk önce en yakın hastanede Nöroloji Bölümünde randevu almanız gerekir.

Aslı yıldız07.04.2017

Yaklaşık üç aydır göğsüm ağrıyor ve koluma çenem omzum boynum ağrıyor ve korkuyorum hemde çok korkuyorum kalbimde bir sıkıntı var diye üç doktora iki hastaneye gittim bir şey yok dediler tomografi cektim EKG cektim eforlu EKG cektim hiç bir şey çıkmadı sizce bu agrilarin sebebi nedir

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Aslı Hanım Merhaba;


Verdiğiniz detaylara rağmen doktorların farklı bir önerisi olmaması durumunda günlük rutin yapmış olduğunuz aktiviteleri takip edebilir, stresli anların sonrasında ağrılarda ne gibi bir değişiklik olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Sinir, stres durumlarından sonra bahsettiğiniz semptomların artıyor olması durumunda daha detaylı fikir alabilmek için psikiyatri bölümünde randevu alabilirsiniz. Psikolojik sebeplerden de bu durumun ortaya çıkabileceği düşünülmelidir.

Yilmaz03.04.2017

İyi günler bende büyük ihtimal bel fitliği var doktora gidicem mr giremiyorum doktor tomografi verir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Yapılacak olan klinik muayene sonucunda bel fıtığı konusunda şüpheye düşen uzman genelde mr verir. Mr korkunuz üst düzeyde ise uzman ile konuşup sakinleştirici alma imkânınız bulunmaktadır. Bel fıtığınız varsa ilerleyen dönemlerde sağlık açısından sorun yaşamamak adına tanı koyulması gerekir. Bu sayede kısa süre içinde tedavisini olma şansınız bulunmaktadır.

25.03.2017

İyi günler benim kulağımın arkasında bir ağrı var doktora gittim tomografi ve rapor istedi sizce bir şeyden mi şüphelendi cevap verirseniz sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Kulağınızın arkasında var olan ağrının dene kaynaklandığını belirmek için uzmanın istediklerini yaptırmanız gerekir. Rapor çıkmadan uzmanın bir şeyden şüphelenmesi ve sorunu tespit etmesi imkânsızdır. Raporlarınızı aldığınızda yorum yapacak ve gerekli olan tanıyı en net şekilde koyacaktır.

Hamza22.03.2017

Her gün başım ağrıyor ben bıktım.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hamza bey merhaba,


Baş ağrısı birçok sebepten kaynaklı olarak meydana gelir. Bu sebeplerin detaylı şekilde araştırılması gerekmektedir. Neden kaynaklandığı, strese bağlı olup olmadığı ve bir hastalığın tetikleyip tetiklemediğine dikkat edilmesi gerekir. Hatta bunun için uzmanlar klinik muayene, test ve tetkik yaptıktan sonra emar çekimi bile isteyebilir. Sizin sorununuzda amaç neden kaynaklandığının bulunmasıdır.

Gokhan bulut13.03.2017

Merhaba. İyi günler
Bende sure gelen karin ağrısı, ishal ve kabızlık var bir suredir de sebebi anlaşılamadı. Doktor bey son olarak tomografi istedi sizce sorunun ne olduğu anlaşılır mı? Bu konuyu çok merak ediyorum. Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Tomografi birçok hastalığın detayını veren bir uygulamadır. Bu sorunların neden kaynaklandığı tomografi ile meydana çıkabilir ama burada önemli olan uzmanınızın neden şüphelendiğidir. Bunun çekim işlemlerini yaptırmadan bir şey söylemek oldukça zorudur.

Sevda28.02.2017

Bir kulağım duymuyor, ses testi yapıldı, sonra tomografi çektirdim, kalp rahatsızlığım var, acaba ondan mı kulağım duymuyor, etkilendi mi kulağım. Neyim var acaba daha sonuçları almadık ama alacağız.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Tomografi sonucundaki verileri detaylı bir şekilde sayfamızda yorum aracılığıyla paylaşırsanız size ön bilgi verebiliriz. Fakat bu şekilde herhangi bir ön bilgilendirme yapmamız maalesef mümkün değil. 

CEMALETTİN08.02.2017

Merhaba
Benim hep başım arıyor ama öyle normal bir ağrı değil kafam beni aptallaştırıyor, beni bunaltıyor, sanki kafamda bir şey var güzüm yanıyor hep stresliyim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Cemalettin bey merhaba,


Baş ağrıları genelde günlük yaşamda var olan stresten, ailevi sorunlardan, iş stresinden ve mutsuzluktan kaynaklanmaktadır. Baş ağrınız geçmeyecek şekilde ve uzun süreli devam ediyorsa mutlaka kısa süre içinde bir uzmana klinik anlamda muayene olmanız gerekir. Bu konuyu uzatmak ve ertelemek sorunlara yol açar. Bu detay sadece baş ağrısı için geçerli değildir. Çünkü erken teşhis yaşam kurtarmaktadır.

Duygu12.01.2017

Merhaba,
Ben daha 14 yaşındayım ve nedense uzun zamanlı olmasa da muhakkak her gün başım dönüyor. Aileme söylüyorum bazen ama naz yaptığımı düşünüyorlar sizce nedeni nedir? Her gün başım dönüyor yani.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Duygu hanım merhaba,


Baş dönemesine direk olarak tanı koyulması mümkün değildir. Bu konuda mutlaka bir uzamana başvurmanız ve klinik anlamda muayene olmanız gerekir. Yapılacak olan klinik muayene sonucunda uzmanınız isterse ve uygun görürse görüntüleme sistemlerinden yardım alınır. Yapılan tetkikler sonucunda ve yapılan yorumlamalardan sonra sizin için en uygun olan tedavi planlamsı yapılır.


Sağlıklı günler dilerim.

Soru ekle

Sorunuz: