Beyin Tomografisi Nedir ve Hangi durumlarda çekilir

Beyin tomografisi, birçok hastalığın tanı ve tedavisinde gereken bir uygulamadır. İlaçlı ve ilaçsız olarak iki farklı beyin tomografi uygulaması bulunmaktadır.

Beyin Tomografisi Nedir

Renkli beyin tomografisi filmi

Renkli beyin tomografisi filmi

Tomografi, vücuttaki doku ve organların kesitsel görüntüsünü farklı açılardan veren bir cihazdır. Belirlenen alanı 3-10 mm gibi ölçülerdeki kesitler ile inceler. Buradaki doku ve organ yapılarıyla ilgili detaylı görüntüleme sağlar. Tomografi işlemi vücudun birçok yerinde yapılabilmektedir. Kafa kısmında yapılan tomografiye ise beyin tomografisi adı verilir. Beyin tomografisi özellikle ur oluşumu gibi durumlarda ciddi anlamda veri alma olanağı sağlamaktadır.

Beyin tomografisi için ultraviyole ışıklarıyla görüntüleme yapan bir cihaz kullanılır. Cihaz sorunlu bölgeleri tarayarak görüntü ve veri sağlar. Bu veriler 15 ile 20 saniye arasında değişen bir nefes tutma süresinde sağlanır. Bilgisayarlı Tomografi cihazlarının gelişmesi sayesinde incelenen kesit kalınlıkları azalmıştır. 3 mm’ye kadar olan bölgelerde detaylı inceleme yapmak mümkün olabilmektedir.

Bilgisayarlı beyin tomogrofisi ilaçlı ya da ilaçsız olarak çekilir.

  • İlaçlı Tomografi: Bu yöntemde vücuda konstrast bir madde enjekte edilir(Nasıl yapıldığını bak). Söz konusu madde incelenen bölgelerin ekranda daha net bir şekilde görülmesini sağlar. Genellikle damar ve beyin tomografilerinde kullanılan bu yöntemde multidedektör bilgisayarlı tomografi cihazları kullanılmaktadır. İlaçlı beyin tomografisinin bazı yan etkileri olabilmektedir. Bu yüzden tomografi çekilecek kişinin enjekte edilecek olan ilaca herhangi bir reaksiyon göstermeyeceğinden emin olunmalıdır.
  • İlaçsız Tomografi: Vücuda herhangi bir ilaç enjekte edilmeden yapılan standart tomografi yöntemidir. Bu yöntemde standart röntgen ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Ultraviyole ışınlarının ve dalgalarının etkisi dışında herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Geniş bölgelerde görüntüleme yapılırken genellikle ilaçsız tomografi yöntemi kullanılır.

Beyin tomografisi etkili ve güvenilir bir yöntem olmakla birlikte, birçok kişinin aklında soru işaretleri bulunmaktadır. Örneğin beyin tomografisi ne kadar radyasyon yayar sorusu uzmanlara sık sık sorulmaktadır. Beyin tomografisi radyasyon ile çalışmaktadır. Ancak bu radyasyon insan sağlığını ekstrem durumlar dışında kötü etkileyecek düzeyde değildir. Bazı kişilerde yan etki yapmakla birlikte, doğru dozajlarda uygulandığında herhangi bir sorun yaratmayacaktır.

Hangi Durumlarda Beyin Tomografisi Çekilir?

Beyin, bütün vücut fonksiyonlarının kontrol merkezidir. Beyindeki ufak bir hasar ya da ur, yalnızca düşünme kabiliyetini ve hafızayı etkilemeyecektir. Vücut kontrolünden kasların gündelik hareketlerine kadar birçok fonksiyon beyin tarafından yönetilir. Dolayısıyla beyinle ilgili bir sorun söz konusuysa mutlaka tomografi çekilmelidir.

Vücuttaki herhangi bir senkronizasyon bozukluğu beyindeki bir sorunun habercisi olabilir. El, ayak gibi bölgelerde titremeler, organların kontrolündeki sorunlar, dengede durma sorunları gibi durumlarda sağlık kuruluşları genellikle beyin tomografisi isterler.

Kafa bölgesine darbe alındığında ya da herhangi bir kaza sebebiyle yaralanma meydana geldiğinde mutlaka beyin tomografisi çekilir. Hasar alan bölge incelenir ve buradaki sorunların giderilmesi için detaylı bilgi edinilir.

Ur oluşumu beyin tomografisinin en çok kullanıldığı alandır. Beyin bölgesi ameliyat gibi konularda vücudun diğer yerlerine göre daha hassas olduğu için burada oluşan uru detaylı bir biçimde incelemek gerekecektir. Bunun için de bilgisayarlı beyin tümörü tomografi kullanılır. Ur oluşumu için yapılan beyin tomografilerinde genellikle ilaçlı tomografi yöntemi kullanılmaktadır.

Aniden ortaya çıkan görme ve işitme bozuklukları da beyinden kaynaklanabilmektedir. Bu durumlarda da beyin tomografisi çekmek gerekecektir.

Hidrosefalus hastalığına sahip kişilerin düzenli periyotlar ile beyin tomografisi çektirmeleri gerekecektir. Bu hastalığa sahip kişilerde beyinde sürekli boşluklar oluşur. Bu boşlukların büyümesinin takip edilmesi ve kontrol alınması için beyin tomografisi son derece önemlidir.

Beyin kanaması olarak adlandırılan durumlarda da mutlaka tomografi çekilmesi gerekir. Beyin kanaması tomografi görüntüleri incelenerek kanamanın durdurulması ve yol açtığı hasarın giderilmesi mümkün olabilmektedir.

Beyin tomografisinin daha geniş bir kullanım alanı olmakla birlikte, yukarıda başlıca yaygın kullanım amaçları gösterilmiştir. Birçok kişi uzmanlara beyin tümörü tomografide belli olur mu gibi sorular yöneltmektedir. Tümör tomografide belli olur ancak bazı durumlarda tomografiden önce MR çekilmesi istenebilir.

Sonuçlar Nasıl Değerlendirilir?

Tomografi sonuçlarının değerlendirilmesi uzman bir radyolog tarafından yapılır. Bilgisayardan alınan veriler, hastanın şikayeti ya da incelenmek istenen duruma göre yorumlanır. Beyin tomografisi bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, tedavi sürecinin parçasıdır. Nitekim kişiye uygulanacak olan tedavi tomografi sonuçlarına göre geliştirilmektedir. Beyin tomografisi sonuçlarının yorumlanması bu yüzden son derece önemlidir. Sonuçlar yorumlandıktan sonra uzman bir radyolog tarafından yazılarak hem hastaya hem de tedavi sürecini uygulayacak olan doktora iletilir.

İncelenen her kesit ve tespit edilen her durum için ayrı bir veri oluşturulması gerekir. Beyin dalgası ölçümünde raporlandırmanın daha zor olduğu da söylenebilir. Nitekim bu dalgaları parazitsiz olarak çözmek zordur. Ancak travma, kafa darbes, beyin kanaması, ur oluşumu gibi durumlarda beyin tomografisi belli periyotlarla yapılmalıdır. Nitekim çıkarılacak rapor tedavi süreci için hayati bir önem taşımaktadır.

Beyin Tomografisi Fiyatları

Beyin tomografisi için her hastanenin farklı bir fiyatlandırma sistemi bulunmaktadır. SGK kapsamında isenız beyin tomografisi çektirme hizmetinden ücretsiz bir şekilde yararlanmanız da mümkündür. Beyin tomografisi genellikle özen hastaelerde ve araştırma merkezinde çekilmektedir. Bu tomografiyi çekilecek olan kişiler kesinlikle fiyatı ön plana koyarak karar vermemelidirler.

KuruluşOrtalama FiyatHastane Tipi
Medicana400-600 TLÖzel sağlık kuruluşu
NP İstanbul300-550 TLNöroloji Kliniği
Kent Hospital400-500 TLÖzel Sağlık Kuruluşu
Koşuyolu Görüntüleme Merkezi300-800 TLRöntgen ve Görüntüleme Merkezi
Acıbadem Hospital350-700 TLÖzel Sağlık Kuruluşu

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Betül28.03.2017

Hocam merhaba,
Bir sorum olacaktı. Yeni fark ettim düz yürüdüğümü zannederken yoldan saptığımı fark attım fakat bilinçli değil. Ve bu ara farklı tanımlayamadığım bir baş ağrısı ortaya çıktı aniden başlıyor süresi belli olmuyor hatta şuan yazarken bile devam ediyor. Ayriyeten bunların yanında baş dönmem de mevcut. Sizce beyin tomografisi gerekli mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Betül hanım merhaba,


Bu sıkıntınız için ilk olarak klinik muayene olmanız gerekmektedir. Sonrasında uzmanınız gerekli görürse sizden beyin tomografisi ister.

Didem25.03.2017

Benim baş ağrılarım 1.5 senedir var ama ara ara oluyor çok şiddetli tek taraflı konuşunca veya yürüyünce daha çok şiddetleniyor, sanki çekiçle vuruyorlar gibi gözümden yaş geliyor. Tomografi çektireceğim ama sigara kullanıyorum tomografi de çıkar mı anlarlar mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Didem hanım merhaba,


Sigara kullanmanız tabii ki sağlık açısından oldukça zararlı etkilerin var olmasına sebep olur. Tomografi çekim işleminde önce sigara içmemeniz gerekir. Sigara kullandığınız ise bu uygulamada belli olmasa bile sorununuza büyük etkiler yaratacaktır.

Hatice16.02.2017

Merhaba bana ultrason önerdiler ve benim sonucunda sol tarafımda beyne giden damardan tıkanıklığı olabilir dediler tomografi istediler çekerdim sonuç ne olur?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hatice hanım merhaba,


Tomografi ve diğer testler ile tetkiklerin sonucunu görmeden olabilir ya da sizde böyle bir sorun yoktur demek oldukça zordur. Yani önemli olan tomografi sonucunuz çıkmasıdır. Tomografi sonucu çıktıktan sonra uzmanınız size sonucu yorumlayacaktır. Eğer damar tıkanıklığı mevcut ise kesinlikle ara vermeden kısa süre içinde gerekli tedavi planlamasının yapılması gerekir. Ayrıca damar tıkanıklığınız mevcut ise mutlaka tedavi dışında koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu önlemler beslenme ve spor ile alakalıdır. Zaten uzman size bu konuda oldukça detaylı bilgiler verecektir. Damar tıkanıklığı için tedavi uygulamasına göre, tıkanan damar ya da damarlara anjiyo, stent yada bypass uygulaması olarak uzman tarafından en uygun şekilde yapılır.

HasanTahsin21.01.2017

Hocam merhaba bir sorum olacak sızlere arkadaşımda aylardır arada sırada olan bas ağrısı ve bir iki ayda bir görülen stres uzuntu yaşadığında vs bayılmaları vardı (yas 28 kadın) fakat lakin su son bir aydır hafta en az bir kez bayılmaya baslamış ıste masa basında ve uç gündur şiddetlı bas ağrısı var geçmeyen aynı şikayetleri gecen yılda varmış ama bu kadar sık ve yoğun yaşamiyormuş bunları, gecen sene kafasından mr da tomografide çekilmiş hekimler anormal bir durum görmemiş, fakat son 2 aydır giderek artan bas ve alın ağrıları ve bayılması var simdi yanına gidip İstanbula getirip hastaneye götüreceğim onu, devlet hastanesinde tomografi vs çektirebilmek kolay mı aynı gun içinde? Devlet hastanesinden umudum yok özele gideceğiz buyuk ihtimal de hocam sormak istediğım bu sikayetler altında hangi tetkiklerı yaptırılması gerek önerebileceğiniz neresi var neden olabilir bunlar? mr ve tomografi yine temiz cıkarsa yine de başka ne sebepler neden olabilir bu şikayetlere?, suan bunu yazarken yine bayılıp düştüğünu duydum biraz panik oldum boyle karışık yazdım kusura bakmayın bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler (bu arada hasta türk vatandaşı değil türkiye de sigortası yok o yüzden devlete de gitsem ücret alacaklar, devlet hastanesiyle özel hastaneler arasında ücret konusunda çok büyük fark var mı mr tomografi konusunda?)

Makale Editörü Ayşe KorkmazHasan bey merhaba,
Daha önce yapılan tetkikler sonucuna göre hareket etmemek lazım. Arkadaşınız tekrardan klinik anlamda muayene olmasını tavsiye ederim. Yapılacak olan klinik muayene ve uzmanın istediği görüntüleme destekleri ile net şekilde bilgi alınabilir. Ayrıca bunlardan bir şey çıkmazsa psikolojik anlamda da muayene olmasını tavsiye ederim.
Sağlıklı günler
Okb20.01.2017

Obsesif kompulsif bozukluk hastasiyim bazen beyin kaynakli olabildiği soyleniliyor ilaçlarımı kullaniyorum, belli bir yıl arasından sonra hastalik yineliyor. Bana bu hastalıktan dolayi da insan çok maruz kaldığı stres ve takıntılar sebebiyle sinir sistemi bozulabilir denildi. Kaynak ve sebebini bilmiyorum ama merak ve öğrenmek istiyorum. Beyin tomografisi olur mu orada beynimdeki sinir sistemimdeki bozulmalar görülebilir mi bana yardımcı olur musunuz

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhaba,
Obsesif kompulsif bozuklukları tamamen psikolojik sorunlar, sinir ve stres kaynaklı olan durumlardan meydana gelir. İlk olarak yaşamınızda daha çok olumlama yaparak yaşamanız gerekmektedir. Beyin tomografisi ile sinir sistemi sorunlarının bazıları meydana çıkar ama obsesif kompulsif sorunu daha çok psikolojik destek gerektiren bir sorundur. Ayrıca tomografi gerekip gerekmediği konusunda diğer tetkiklerinize de bakılması gerekir.
İyi Günler.
Kezban17.01.2017

Merhaba hocam son 2 aydır hemen hemen her gün baş ağrısı çekiyorum ne yapmalıyım sürekli li ağrı kesici de içmek istemiyorum. Doktora gitmeli miyim yoksa bu normal mi

Makale Editörü Ayşe KorkmazKezban hanım merhaba,
Baş ağrısı birçok hastalığın habercisi olarak karşımıza çıkar. Kesinlik ve acil bir şekilde uzmana gözükmenizi tavsiye ederim. Ayrıca her başınız ağrıdığında ağrı kesici ilaç içmek ilerleyen zamanlarda oldukça büyük sorunların yaşanmasına sebebiyet verir. Sonuçta gereksiz yere içilen ilaçlar ve uzmanın tavsiye etmediği ilaçların kullanılması sonucu oldukça büyük riskler ile karşılaşabilirsiniz.
Sağlılı Günler Dilerim
Dilekk12.01.2017

Selam,
Otizmli insan icin beyin tomografisi ise yararmi,tavsiye eder misiniz?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Dilek hanım merhaba,


Uygulanacak olan her türlü görüntüleme sistemi var olan sorunların aydınlatılması amacı taşır. Bundan dolayı uzmanınız da uygun gördüyse mutlaka çekilmesi gerekir. otizmli kişilerde beyin haritasını çıkartmak adına kullanılmaktadır. Çıkan raporlar ve sonuçlar dahilinde gerekli olan tedaviye ek destek sağlayan bir sistemdir. Bundan kaynaklı olarak da çekilmesi oldukça uygundur.


Geçmiş Olsun

Dilek12.01.2017

Selam sayin doktor,
Otizmli 12 yaşında çocuğum var. Terapi ve okul her şeyi tam devam ediyor ama konuşmuyor. Beni işitiyor, çağırınca bakiyor.Konuşma problemine çözüm icin beyin tomografisi gerekli midir? Bir kez mr denemek istedik. Çocuk korktu ve yazmak istemedim. Uyutulup yapılması gerekir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Dilek hanım merhaba,


Öncelikli olarak size sabırlı günler diliyorum. Oldukça zorlu bir sorun ile baş başa kaldığınız için sabırlı olmak bu anlamda oldukça önemlidir. Çocuğunuzun konuşma ile alakalı olan problemleri için mr çekim işlemleri yaptırabilirsiniz. Bu görüntüleme tekniğinde beyin ile alakalı olan birçok detay uzmana sunulur. Mr çekim işlemleri için uyutma yapılabilir ama çocuğunuzu sorunları kapsamında takip eden doktorunuzdan görüş almanızı tavsiye ederim. Çünkü genel anlamda sağlık durumu da bu aşamada önemli bir faktör olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun için doktorunuzdan görüş almanız gerekir.


Sağlıklı ve sabırlı günler dilerim.

Soru ekle

Sorunuz: