Batın Tomografisi nedir ve nasıl çekilir

Batın tomografis kontrast madde ile ve konrast madde olmadan çekilebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile detaylı bilgiler elde edilebilir.

Batın Tomografisi Nedir?

Batın tomografisi gövde ve gögüste olan sıkıntıların tetkik edilmesinde kullanılmaktadır ve tetkik edilme açısından en iyi yöntemdir. Batın tomografisi tedavi maksatlı minimal invazif prosedürleri ya da biyopsi tarzındaki tanı rehberliği sağlamaktadır.

Batın tomografisi filmi

Batın tomografisi filmi

Tomografi özellikle kemiklerin görüntülenmesi açısından sık şekilde kullanılır. Tomografi özelikle göğüs, beyin, karaciğer, böbrek, dalak, kanser tarzındaki patolojik tanıların konulması açısından kullanılmaktadır. Batın tomografisinde kontrollü olan X ışınları vücuttan geçirilmektedir. Dokular geçen X ışınlarını farklı oranlarda absorbe eder.

Detektörler vasıtası ile alınacak olan tüm veriler bilgisayar ortamında özel programlar ile desteklenerek değerlendirilir ve alınan bilgilerle görüntü oluşturulur. Batın tomografisi çok dedöktörlü şekilde çekilmeye de başlanmıştır. Bu teknoloji yeni bir teknolojidir ve hastalık ile alakalı olan verileri daha hızlı şekilde toplamaktadır.

Kullanılacak olan bu yeni sistemin en güzel ve en önemli tarafları da hızlı şekilde veri toplaması, koroner damar adı verilen en ince damarlarında anatomik yapılarını incelemesidir. Sağlamış olduğu hız özellikle yaşlılarda, travma hastalarında ve çocuklarda yaşamsal açıdan oldukça büyük avantajların yaşanmasına olanak sağlamaktadır.

Neden Çekilir?

Batın tomografisi hasta olan kişilerin hastalıklarının tanı koymasında yardımcı olmaktadır. Kısa süre içinde tanı koymak açısından önem taşıyan batın tomografisi planlı şekilde tedavi edilmesi açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Batın tomografisi hem kontrast maddeli hem de kontrast maddesiz şekilde çekilmektedir. Kontrastlı çekimlerde rutinde oral kontrast ve intravenöz kullanılmaktadır.

Bazı durumlarda ise sadece oral kontrast ya da intravenöz kontrast kullanımı yapılabilmektedir. Oral olarak kullanılan kontrast madde suyun içine katılarak hazırlanır. İçimi esnasında hastanın aç olması bağırsak ile alakalı olan boşaltımını yapmış olması gerekmektedir. Hazırlanmış olan kontrast madde şişesinden hasta olan kişinin 5 dakika ara ile 2 bardak içmesi gerekmektedir. Şişenin dibinde 2 bardak kalınca içim işleminin sonlandırılması gerekir. kalan son bardak ise çekim esnasında midenin tam olarak doldurulması amacı ile içilmektedir.  Yapılacak olan çekim ile kansere, kemik dejenerasyonuna, travmalara, diğer organlara detaylı şekilde bakılmaktadır.

Nasıl Çekilir?

Batın tomografisi çekimi yapılabilmesi için hasta olan kişilerin aç olarak hastaneye ya da görüntüleme merkezine gelmesi gerekmektedir. Ayrıca bu açlık özellikle kontrast madde kullanılacağı zaman istenmektedir. Kontrast maddenin doğurabileceği risklerden olan alerjinin çıkmaması için açlık önemli olan bir detaydır. Batın tomografisinde hastanın üzerinde metal objeler bulunamaz. Çünkü bu tarz objeler görüntünün kalitesini kötü şekilde etkilemektedir. Ayriyeten hastanın vücuduna bağlı olan diş protezi, gözlük, küpe ve vücuda bağlı diğer takılarında kesinlikle çıkartılması gerekmektedir.

Tüm batın tomografisi için;

  • Radyoloji uzmanı tarafından 1,5 litre su içine 40 ml iyonik kontrast madde hazırlanır.
  • Karışımı yapılan bu şişeden 2’şer bardak 5 dakika ara ile içilir.
  • Son 2 bardak ise çekimin yapılmadan önce radyoloji uzmanı tarafından içirilir.

Üst batın tomografisi için;

  • Radyoloji uzmanı tarafından 1 litre su içine 30 ml iyonik kontrast madde hazırlanır.
  • Karışımı yapılan bu şişeden 2’şer bardak 5 dakika ara ile içilir.
  • Son 2 bardak ise çekimin yapılmadan önce radyoloji uzmanı tarafından içirilir.

Alt batın tomografisi için;

  • Yapılacak olan tüm işlemler tomografi hazırlığı içindir.
  • Yapılacak olan hazırlığa 1,5 saat öncesinde başlanır.
  • Makat yoluyla kontrast madde uygulaması yapılacaksa tomografiye girmeden önce yapılır.

Batın Tomografisi Sonuçları

Çekilen batın tomografisi çekimleri genelde 10 gün içinde çıkmaktadır. Bazı durumlarda ve doktorun istediği yan görüntülerde batın tomografisi sonuçlarının çıkması uzun sürebilir.

Alınacak olan tüm görüntüler doktor tarafından değerlendirilmektedir. Zaten çekilecek olan tomografi hasta var olan tüm hastalıkları en detaylı şekilde belirleyecektir.

Bunu belirleyecek olan görüntüler doktorlara yardımcı olacak olan detaylardan oluşur.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Gamze13.01.2017

merhaba
hocam tomografide ince ve kalın kesiti alınan yerler nereler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gamze hanım merhaba,


Tomografi çekim işlemleri X ışınlarının kullanılması ile yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamada adı geçen kalın ve ince kesiti görüntülemeler ile alakalı olan bir durumdur. Alınan görüntülerde kesitler tek tek incelenir. Bu incelemeler dahilinde de gerekli olan tedavi için en doğru planlama meydana çıkartılır.

Soru ekle

Sorunuz: