Alt ve Üst Batın MR Neden Çekilir? Nasıl Çekilir

Alt batın Mr ve üst batın Mr çekim işlemlerinde diğer emar çekimlerinde olduğu gibi metal eşya ile çekim işlemi yapılamaz.

Alt Batın MR

Karın bölgesinin alt kısmında oluşan kronik düzeydeki ağrılar farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu ağrılar gelip giden, şiddetli ya da sabit şekilde oluşabilir. Ayrıca kesin ya da künt karakterli olma olasılıkları da bulunmaktadır. Bunlar dışında makat çevresinde ve karın kısmının alt bölgesinde basın. Ve dolgunluk hissi ile karşımıza çıkması da mümkündür. Cinsel birleşme esnasında, dışkı çıkarma esnasında ve oturma esnasında var olan bu ağrılarda belli düzeyde artış oluşabilir. Ağrılar uzun süre ayakta durulduğu zaman artmakta ve yatınca azalmaktadır.

im001937

Bu tarz sıkıntılar yaşayan kişilerin vakit kaybı yaşamdan uzman bir hekime başvurması gerekir. Uzman hekim yapacağı klinik kontroller sonucunda tam anlamı ile tanıyı koymak adına alt batın Mr çekim işlemini ister. Batın emar çekiminin alt batını olduğu gibi üst batın emar çekim işlemi de bulunmaktadır. Üst batın Mr nedir, bu görüntüleme sisteminin amacı böbrek, dalak, pankreas, karaciğer, adrenal bezleri, kitle lezyonları ile alakalı olan sıkıntıların değerlendirilmesine yardımcı olmaktır. Alt batın ile üst batının yanı sıra tüm batın emar çekimi de yapılmaktadır. Tüm batın emar çekimi ile diğerleri arasında belli başlı farklar bulunur.

Alt Batın Emarının Çekimi

Alt batın emarında kesitler aksival plana paralel şekilde olur bundan dolayı da açısız şekilde çekim yapılır. Görüntüleme alanı böbreklerin bitiminden başlar ve simfisizpubis kadar devam eder. Hasta olan kişilerde rektum ile alakalı olan belli başlı şikâyetler mevcut ise görüntülenme yapılacak olan alan pelvis bitiminden yaklaşık olarak birkaç santim aşağıya kadar devam edilir. Genel anlamda kontrastlı çekim yapılmak ile birlikte hastaların istekleri ve doktorların istekleri doğrultusunda kontrastsız çekimde yapılmaktadır. Kontrastlı çekimlerde oral kontrast ve intravenöz kullanılır ama duruma göre sadece oral kontrast ya da sadece intravenöz kontrast kullanılabilir. Oral olan kontrastlı olan suyun içerisine kontrast madde katılır ve hazırlanır. Hastaların batın Mr çekiminde 6 ila 8 saatlik bir açlık içinde olması ve bağırsak boşaltımını yapmış olması gerekir. Hasta olan kişi hazırlanmış olan bu oral  kontrast sudan 5 dakika aralıklar ile içmelidir ve suyun tamamen bitirilmesi gerekir. Hastanın bu suyu içmesi alt batın MR çekimi için önemli olan idrar sıkışmasını sağlar. Alt batın Mr çekim işleminde kemikler ile alakalı olan sıkıntılar, travmalar ve doktorun istediği diğer tüm tetkikler için gerekli olan görüntüler alınır. Tüm batın Mr çekim işlemlerinde hastaların metal olan eşyaları, kredi kartlarını ve çantalarını çıkartması istenir. Ayrıca kalp pili olanlar ve protezi olanların doktorlarına bunu belirtmesi gerekir. Çünkü emar cihazı mıknatıs özelliği olan bir cihazdır ve bu tarz aksamları yerinden kolay bir şekilde oynatabilir.

Çekim İşlemi Sonrasında Ne Yapılır?

Alt batın Mr çekim işlemlerinden sonra hasta olan kişiler günlük yaşamlarına kolay bir şekilde devam edebilir. Alınan görüntülerin tamamı radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmektedir. Filmler, inceleme görüntüleri ve gerekli ola rapor kâğıdı hastaya 10 gün içinde teslim edilir.

Ücretleri

Alt batın Mr çekimi, üst batın Mr çekimi ve tüm batın Mr çekim ücretleri özel hastanelerin kapsamlarına, kamu hastanelerine, özel görüntüleme merkezlerinde çekilip çekilmeyeceğine göre değişkenlik göstermektedir.  Alt batın emar çekim ücretlerinde SGK payı düşümü yapıldıktan sonra özel sağlık kuruluşlarından 300 TL ile 700 TL aralığında ücret istenir. Devlet hastanelerinde ise bu ücret 100 TL ile 250 TL aralığından değişir. Görüntüleme merkezleri her daim daha pahalı olan bir ücret skalasına sahiptir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Şükrü23.01.2017

Karın emarı hangi hastalıklarda çekilir, mide bağırsakları dahil midir?

Makale Editörü Ayşe KorkmazŞükrü bey merhaba,
Karın emarını hastanelerde alt batın emarı ya da üst batın emarı olarak da bilinmektedir. Mide, bağırsak o bölgede olan diğer organların da incelemesi yapılır. Yapılan inceleme dahilinde doktor gerekli görürse ilaçlı çekim işlemleri de yapılarak detaylı inceleme yapılır. Bu incelemelerin sonucunda gerekli tedavi planlaması yapılmaktadır.
Sağlıklı Günler.
Sevda17.01.2017

merhaba
üst ve alt batın emar için randevu aldım fakat regl dönemime geliyor acaba sorun olur mu
teşekkürler

Makale Editörü Ayşe KorkmazSevda hanım merhaba,
Üst ve alt batın emarı çekim işlemlerinde regl döneminde olmanız daha faydalı olacaktır. Regl döneminde olduğunuz için hamilelik riskiniz de oluşmayacaktır. Çünkü hamilelik döneminin ilk üç ayına emar çekimleri çok tavsiye edilmemektedir. Zaten sair zaman da da regl olmanız emar çekimlerini etkileyen bir durum değildir.
İyi Günler
Cihan17.01.2017

Merhaba Hocam
Yaklaşık 2 hafta önce şiddetli ağrı ve halsizlikle bir dahiliye uzmanına gittim. Hemoroid kanamaların olduğunu söyledim bana kan tahlili yaptı ve kan değerlerim dahil demir değerleri düşük olduğu için 5 gün boyunca demir serum tedavisi ve akabinde 500 mg iki ayrı antibiyotik ilaç tedavisi yaptı. bu tedaviden sonra dün yine kan tahlili yaptı ve alt batın ve üst batın ve ciğer tomografisi istedi. Bu durumda iken tomografinin çekilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Cihan bey merhaba,


Uzmanınız tomografi çekimi ile alakalı olan uygun zamanın kararlaştırmasını yapacak olan en iyi kişidir. Bu durumda iken çekilemez diye bir kanun ve kaide bulunmaz. Gerekli olan klinik kontroller yapıldıktan sonra çekim işlemlerinin yapılmasından bir sakınca bulunsaydı zaten uzmanınız bunun için sizi bekleme sürecine alırdı. Bence bu konuda müşteri olmanız gerekir.


Sağlıklı günler dilerim

11.01.2017

Merhabalar benim kulağımda sabit cinlama meydana geldi ve ince seslerde duyma zorluğu yasamaya başladım. Bu olay askerde atışlarda meydana geldi. Ne önerebilirsiniz?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Kulak çınlaması sadece yüksek sesten kaynaklı olarak meydana gelmez. Bunun için mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Çınlamanın altında yatan sebepler araştırılmalıdır. Öncelikli olarak kulak burun boğaz ile alakalı olarak bir uzmana muayene almak gerekir. Sonrasında buradan çıkacak olan sonuca göre tedavi süreçlerine başlanacaktır.


Geçmiş Olsun

Soru ekle

Sorunuz: