Beyin tümörlerinden şüphelenilmesi durumunda tanıyı koyabilmek için duruma göre ilaçlı ya da ilaçsız çekilerek tanı konulabilir. Tanının konulması ve çekim aşamaları.
Tomografide Beyin Tümörü Görülür Mü?
Beyin dokusu üzerinde oluşan yağ bezelerinin ya da et benlerinin zamanla tümöre çevrilebilmektedir. Her tümör hayati risk taşımasa bile insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek olduğundan, tanısının konulması gerekmektedir.
Günümüzde bilgisayarlı tomografi ile birlikte beyin dokusu görüntüleme işlemi gerçekleştirilir ve beyin dokusunda tümör oluşması halinde ortaya çıkacaktır. Şu belirtiler olması durumunda beyin tümöründen şüphelenildiği zaman çekilmektedir:
- Şiddetli baş ağrıları;
- Bayılma;
- Mide bulantısı;
- Mimikleri kontrol edememe;
- İstemsiz hareketler.
Belirtilerin oluşması halinde doktora gidilmeli ve doktor tarafından ilk öncelikle fiziksel bir muayene yapılması ve daha sonrasında ise beyin dokusunu görüntülemek için bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Kapsamlı devlet hastanelerinde, özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde görüntüleme işlemi gerçekleştirileceği gibi aynı zamanda da araştırma hastanelerinde de yaptırabilirsiniz. SGK güvencesi olan hastaların herhangi bir ücret ödemeyeceği için devlet tarafından karşılanmaktadır. SGK güvencesi bulunmayanlar ise ilaçlı ya da ilaçsız olmak üzere farklı fiyatları kendisinin ödemesi gerekmektedir.
Nöroloji uzmanı ya da beyin ve sinir cerrahı alanında uzmanlaşmış bir hekime giderek muayene olunmalıdır.
Tomografi Nasıl Çekilir?
Çekim öncesinde hastalara uygulanacak çekimin ilaçlı ya da ilaçsız olacağıdır. Bazı durumlarda beyin damarları üzerinde de tümör gelişecek olması sebebiyle hastanın şikayetlerine bağlı olarak doktor tarafından ilaçlı ya da ilaçsız istenmektedir. Bunun sonucunda hastanın hazırlık, çekim aşaması ve sonrasında dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır.
Hazırlık
Hastanın randevu aldığı tarihte özel bir hazırlık çok fazla yapmasına gerek bulunmamaktadır. Çok fazla yemek yememesi ya da doktor tarafından söylenirse aç karnına olunması gerekmektedir. Vücudunda bulunan küpe ya da diğer aksesuarları çıkartmalıdır. Tokası dahi olmaması çekimin başarılı sonuç vermesinde etkili olacağı da unutulmamalıdır.
- Dar kıyafetler giymemesi;
- Kullanmakta olduğu ilaçları 12 saat öncesinde almış olması;
- İlaçlı yapılacağı zaman damar yolunun açılması;
- Sakin olması;
- Alerjisi varsa doktora bilgi vermelidir.
Beyinde bulunan tümörlerin tanısını koyabilmek amacıyla uygulanacak görüntüleme işlemi için dar alanda korkusu olanlar varsa, bu doktora haber verilmelidir. Hastaların işleme geçilmeden öncesinde şayet işlem uzun süreceği bilgisi varsa işlem esnasında sorun çıkarmaması için mesanesini boşaltması önerilmektedir.
Gebe ya da gebelik şüphesinde olan bayanların ise doktorlarına bilgi vereceği gibi aynı zamanda da kalp pili olanların da bilgilendirmesi önemlidir.
Çekim Aşamaları
Tomografi cihazı kare şeklinde ve ortasında bulunan bir delik vardır. Sizler sedyeye uzanacak ve otomatik olarak işlemin gerçekleşmesi için içine dışarıda teknisyen tarafından verilen talimat ile birlikte delikten içeri gireceksiniz. Bu işlem sırasında şu şekilde gerçekleşecektir.
- İşlemin gerçekleşmesi için teknisyen tarafından sedyenin ileri geri hareketleri yapılabilir;
- Çekim esnasında tomografiden bazı sesler gelebilir;
- Hastanın hareketsiz yatması gerekmektedir;
- İlaçlı yapılan çekimlerde bir ilk öncesinde normal çekim ve daha sonra ise açılan damar yolundan ilaç verilecektir.
Hastalar dikkatli olmalı ve işlem bitene kadar hareket etmeyeceği gibi aynı zamanda da başlarını hareket ettirmemelidir. Oda içerisinde sadece siz olacağınız için teknisyen ayrı bir camlı bölümde olur. Özel bir durum olması halinde başınızı hareket ettirmeden konuşabilirsiniz. X-ışınlarının yollanması ile birlikte hastaların dairesel olarak hareketler ederek yumuşak doku olan beynin görüntüleme işlemi gerçekleştirilir.
Beyinde tümörden şüphelendiği zaman bu işlem gerçekleşecekse çekim süresi 45 dakika ile 1.30 saat arasında değişmektedir.
Sonrası
Sonuçların çıkması her zaman için çekim bittiği zaman sizlere bilgi verilecektir. Bu kişilerin çekim sonrasında 2 hafta gibi bir süre içerisinde sonuçların alınması mümkün olacaktır. Beyinde tümör şüphesi olan hastalarda ilaçlı çekim gerçekleştirilmektedir. Hastalığın tanısının konulması için gerçekleştirilen bu işlem sonrasında hastaların ilacı vücutlarından atabilmeleri için bol su içmelidir. İdrar yoluyla atılacaktır. Kullandığı tuvaleti daha sonrasında bol su dökmeli ve ellerini bol suyla yıkaması gerekiyor.
Özellikle de emziren annelerin ilk 3 gün boyunca vücutlarından ilaçları tam olarak atmadan hastaların bebeklerini emzirmemesi gerekmektedir.
Hastalar işlem sonrasında hemen günlük yaşantısına dönmektedir. Bazı hastaların ise komplikasyonları gelişmemesi için doktor tarafından dinlenmesi önerilmektedir. Özellikle de damar yolundan verilen ilaca karşı alerjisi olunması durumunda, alerjik reaksiyonlar gelişmesi halinde acil müdahale edilmelidir.
Soru - Cevap