Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) Çekim Teknikleri

MR görüntülemede çekim teknikleri çok önemli olmaktadır. Hastanın pozisyonu çıkacak olan sonucu doğrudan etkileyecektir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Son yıllarda MR tercih edilmesinin nedenleri arasında zararlı olan X-ışınlarını kullanmamakta olmasıdır. Çok güçlü mıknatıs ortamı içerisinde sadece radyo frekanslarını kullanarak vücudun atomlarının hareketlerini sadece kaydedecektir. Çekim öncesinde randevu aldığınız zaman hemşire ya da teknisyen tarafından söylenenlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Çekim esnasında genellikle üzerinizde herhangi bir şey olmamalıdır. MR çekimi 25 dakika ile 45 dakika arasında sürmektedir. Eğer tam çekim olması durumunda bu kadar uzun sürmektedir. Sade çekim olması durumunda daha kısa sürecektir. 3 ile 10 dakika arasında değişecektir. 

MR Çekimi

MR çekiminden önce genellikle hastanın aç olması tavsiye edilmektedir. Ve herhangi bir ilaç kullanmakta olan bir kişiyseniz bu ilaçları da almamanız tavsiye edilecektir. Vücudunuzda herhangi bir ziynet eşyası ya da aksesuarın bulunmaması gerekmektedir. Bunların olması MR sonuçlarını görüntülenmesini etkileyecektir. MR tercih edilmesinin nedenlerinden çoğu radyasyon yaymaması sebebi ile tercih edilmektedir. Hastalıkları tespit etmek için çekilmektedir. Hastalıkları tespit ederken herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca çok kısa süre içerisinde çekim yapacak ve bu çekim sonucunda kaliteli sonuçlar elde edecektir. Fakat bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Öncelikle kapalı alan korkusu olan bir kişi bunu yaptırmakta çok zorlanacaktır. Ücreti pahalı olması nedeniyle özel hastanelerde pahalı olmaktadır. 

MR çekilmeyen bazı hastalar bulunmaktadır. Bunlar obez hastalar, kalp pili kullanan kişiler ya da böbrek yetmezliği olan kişilerin MR çektirmemesi gerekmektedir. MR istemişse doktor tarafından bunun yumuşak dokuların görüntülenmesinde önemlidir. Kanser hastalığının tespiti için istenebilir.

Beyin hastalıkları ya da omurilik rahatsızlıklarının tespiti için, kalp hastalıkları ya da iç organlarda oluşan bir hastalığı tespit etmek amacıyla istenecektir. 

Mr Fiziği

MR çekim sırasında MR fiziği çok güçlü olan mıknatıslar sayesinde çekim yapabilmektedir. Bu mıknatıslar cihazın en önemli parçaları olmaktadır. Bu mıknatısların bir ucu güney, bir ucu kuzey şeklinde iki farklı yönde olmaktadır. Makine çalışması durumunda mıknatısların harekete geçmesi sonucunda çok güçlü bir manyetik alan oluşturulması söz konusu olacaktır. Makine çalışması durumunda elektromanyetik alan radyasyon alanı oluşturacaktır. Bunun sonucunda verileri toplamaya başlar. Hücre sıvısı ve lipidler içerisinde bulunan hidrojen çekirdeği yani protonlar olmaktadır. MR görüntüsü sonuçlarında gri tonlar oluşması demek inceleme sonucuna göre değişecektir. Beyaz ya da açık tonlar daha fazla sinyal alanlarının olduğuna ve koyu siyah alanlar ise sinyalin çok az olduğu anlamına gelmektedir. 

Mr cihazının veri üç ana parçası bulunmaktadır. Bunlar ilki veri toplama konusunda yardımcı olacak manyetik alan oluşumunu sağlayan mıknatıslar olmaktadır. Ortası oyuk bir şekilde hastanın içerisine kızak yardımıyla girdiği bir bölüm vardır. Bu bölümün içerisinde hastanın şikayetleri sonucunda kesit alabilmek amacıyla ana manyetik alanın değişmesini sağlayacak olan gradiyent sargılar bulunmaktadır. Bu sayede hasta pozisyonunu asla değiştirmeden her 3 tarafından da çekim teknikleri sayesinde görüntü alması mümkün olacaktır.

MR içerisinde bilgisayar sistemi de barındırmaktadır. Bu içerisinde ki bilgisayar çok geliştirilmiş olup bütün verileri anında kaydetmeye yarayacaktır. Genel radyo frekanslarının işlenmesi sonucunda görüntünün oluşmasını sağlayacaktır.

Son parçası ise görüntüleme monitörü olmaktadır. Bu işlem için çok yüksek çözünürlüğe sahip olan bir monitör olması gerekmektedir. Monitörde görünmekte olan sonuçlar doktor tarafından seçilecektir. Bunun sonucunda da film üzerine kaydedilmiş olur. Sistemi kontrol edecek olan bu bölge son parçasıdır.

Mr Artefaktları

Hastadan kaynaklanmakta olan artefaktlar sebebiyle kişilerin kalp atışları gibi nedenlerin yanı sıra hareket etmesi, vasküler, peristaltik ve hastanın yanlış pozisyonu sonucunda MR görüntüsünün ciddi bir şekilde bozulmasına neden olacaktır. Bunun nedeni her hareketin artefakta yol açması olmaktadır. Çünkü dokudan sinyal gelecektir. Bu durumda MR yanlış anlayacak ve hastanın sonuçları da yanlış olacaktır. Bu nedenle hastanın asla hareket etmemesi MR çekimi sırasında çok önemlidir. Ayrıca hastadan kaynaklanmayacak olan Görüntüleme artefaktları da mevcut olmaktadır. Bu daha sıklıkla incelenen bölgenin küçük olması durumunda frekansların her iki aksisinde görülmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. 

Tesla MR

Tesla Mr hem tüm vücudun görüntülenmesinde hem de beyin ameliyatı sırasında tümörün tamamen temizlenebilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Tesla MR sayesinde cerrah her zaman için tümörün hem büyüklüğünü algılar, hem de yerini tam olarak tespit edebilir.

Daha hızlı çalışması sebebiyle birçok ameliyatta önemli rol oynamaktadır. Beyinde oluşacak herhangi bir kalıntının olmamasını sağlayacaktır. Büyümekte olan tümörün insanların yaşam kalitesini düşürecek olması nedeniyle hayati tehlike ortaya çıkaracaktır. Bu durumda kesin tanının konulması amacıyla tesla MR uygulaması çok iyi sonuçlar vermektedir.

Ameliyata bağlı olan yan etkileri en aza indirmektedir. Çünkü bu yan etkilere neden olan beyne bağlanmış olan lifler arasında oluşacak bütün bağlantıları doktorun görmesini sağlayacaktır. Bunun sonucunda da doktor tarafından anında müdahale edilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...