Mr spektroskopi ve diğer Mr çekim çeşitlerinin hepsinde kesinlik protez, diş teli, kalp pili gibi şeylerin doktora belirtilmesi gerekir.
MR Spektroskopi Nedir?
MR spektroskopi’ye kısaca MRS adı verilir. Bu yöntem beyinde bulunan metabolitlerin dağılımını ve miktarını ölçmeye yarar. Bulunan bu metabolitlerin kimyasal olan kompozisyonları arasında var olan farklarda grafikler yardımı ile gösterilmektedir.
MR spektroskopi ile yapılan incelmelerde ortaya çıkan lezyonlarda demyelinizan, abse, habis tümör benzeri birçok hastalık tanısı konulur ve bu hastalıklar ile alakalı yararlı bilgiler ortaya çıkar. Hastalarda bulunan bu hastalıkların ortaya çıkması, tümörlerin derecelerinin belirlenmesi ve tedavi ile alakalı planlamanın yapılması açısından MR spektroskopi yardımı ile yapılır. Bu detayların ortaya çıkartılması hasta ve hastalık açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Ayriyeten ışın tedavisi ile tedavisi yapılan ya da cerrahi şekilde tedavisi yapılan hastaların takip edilmesinde, radyasyonun oluşturduğu hasarın tespitinde be tümörün tekrar etmesinde MR spektroskopi oldukça kritik bilgilerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. MR spektroskopi ile yapılacak olan görüntüleme metobolik olan değişimlerin görüntülenmesi yöntemidir. Bu teknik yardımı ile patolojik olan dokuların gerekli olan analizlerinin yapılabilmesi ve diğer dokular ile bulunan ilişkilerinin araştırılabilmesi de mümkündür.
MR spektroskopi küp ya da sekanslar olarak adlandırılan yeni teknoloji görüntüleme destekleri ile görüntü almaktadır. Teknoloji desteği ve fiber optik kablo teknolojisi ile bu şekilde çekilecek olan Mr’lar kaliteli şekilde görüntülerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca bazı Mr cihazlarında hızlı çekim tekniği ve müzik yayın sistemi de bulunduğundan hastalar için rahat bir ortam yaratılmıştır.
Nasıl Çekilir?
MR spektroskopi çekimine gelmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bu hususlar;
- MR Spektroskopi çekimi öncesinde hasta vücudunda bulunan protezler, kalp pili, platin, çivi gibi metal olan şeyler ile alakalı olarak kesinlikle doktora bilgi vermelidir. Mr cihazının da manyetik alan bulunduğu için bu detayların kesinlikle bilinmesi şarttır.
- MR Spektroskopi çekimi öncesinde hastanın vücudunda kesinlikle metal bir eşyanın bulunmaması gerekir.
- MR Spektroskopi çekimi öncesinde hareketsiz kalmak gerekir. Hareket etmek Mr görüntülerinin bozuk şekilde ortaya çıkmasına sebep olur ve çekim tekrarlanır.
- Tüm kıyafetler çıkartılmalıdır. Verilecek olan önlük ile Mr çekimi yapılır.
MR Spektroskopi çekimi için hasta raylı bir sisteme sahip olan kızak üstüne yatırılır ve baş kısmının çekimi sırasında hareket olmaması için belli başlı aparatlar yardımı ile sabitleme işlemi yapılır. Üstüne yatılan kızak baş kısmı cihaza girebilecek şekle gelinceye kadar ileri itilmelidir.
Ne kadar sürer?
Teknisyen yardımı ile çalıştırılan cihazdan 2 dakika ara ile gelen sesler duyulmaktadır. Yapılacak olan çekim yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika içinde sonlanır. MR spektroskopi için ayrıntılı olan görüntüler isteniyorsa kontrast madde adı verilen sıvı ilacın damar yolu ile enjekte edilmesi gerekmektedir.
Kontrast madde ile çekim yapmadan önce normal çekim yapılır, sonra kontrast madde verilir ve tekrar çekim yapılır. Kontrast madde sadece alerjen riskleri bulunur. Alerjisi olan kişilerin bunu doktora söylemesi gerekmektedir. Oluşan alerjen risk kızarıklık, yanma ve hafif düzeyde şişlik olarak meydana gelir ve kısa zamanda ortadan kaybolur. Çekim sonrasında çıkan sonuçlar uzman olan radyologlar tarafından incelenir ve uzman olan doktor tarafından yorumlanır.
Nerede Yapılır?
MR spektroskopi çekimleri tam teşekkülü olan hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel olan tam teşekküllü görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Tam teşekküllü olan hastane ya da görüntüleme merkezlerinde oluşabilecek olan her türlü riske karşı müdahale şansı bulunur.
Soru - Cevap
HOCAM MERHABA
BOLU`DAN dan ULAŞIYORUM SİZE. BENİM BEYNİMDE LEZYON VAR. TAM ANLAMIYLA NE OLDUĞUNUN ANLAŞILMASI İÇİN MR SPEKTROSKOPİ ÇEKİLMESİ LAZIMMIŞ ANCAK BEN BUNU ÇEKEN HASTANE BULAMADIM. BU KONU HAKKINDA BİLGİNİZ VARSA BENİ YÖNLENDİRİSENİZ SEVİNİRİM.
İYİ ÇALIŞMAR
Zeynep Hanım merhaba,
MR spektroskopi’ye kısaca MRS adı verilir. Bu uygulama ile kişilerin beyninde yer alan metabolitlerin dağılımları ile miktarları konusunda ölçümler yapılır. MRS uygulaması ile ortaya çıkartılacak olan lezyonlarda abse, demyelinizan, tümör gibi hastalıklar konusunda tanı koyma yapılır ve bu hastalıklar ile alakalı detaylar incelenir. Hastalıkların ve tümörlerin derecelerini belirlemek ve tedavisini planlamak adına gereklidir. Bu tarz çekimleri SGK şekilde yaptıracaksanız tıp fakültelerini tercih edebilirsiniz. Özel olarak tam teşekküllü olan kurumlar bu anlamda hizmet vermektedir.
Hocam merhaba kranial mr sonucumda occipitale bölgede kontrast madde tutmayan bir lezyon var. Nöbet geçirmeme neden olabileceğini düşündü doktorum. 23 yaşındayım. Ve sadece 2 kere bayıldım. Bayılmaların 1 tanesi 1 hafta önce diğeri ise 1.5 / 2 sene önce. Doktorum tam kesin olarak sonuç vermese de spektroskopi yapılabilir dedi. Sizce nasıl bir yol izlenmeli. Epilepsi başlangıcı olabilir diye şüpheleniyorlar fakat sara hastasının geçirdiği nöbetler gibi nöbet geçirmiyorum.
Tetkik ve test sonuçlarınızı görmeden bu konuda yorum yapmak oldukça yanlış olur. Benim size tavsiyen konusunda uzman olan bir doktordan yardım almanızdır. Bunun içinde doktor konusunda detaylı şekilde araştıra yapmanız ve konusunda tecrübeli bir uzman bulmanız gerekmektedir.
İyi günler hocam benim kız arkadaşımın beyninde omuriliğinin kenarında tümör varmış, doktorlar alınırsa masada kalma riski var demişler bu tip sağlık sorunlarında sizin muayene etmesini önerdiğiniz bir doktor veya hastahane var midir?
Kız arkadaşınızın şu güne kadar yapılan tetkiklerini ve testlerini görmeden buradan doktor önermek oldukça yanlış bir yönlendirme olacaktır. Uzmandan alınacak daha net cevaplar dahilinde doktor araştırmasına girilmelidir. Doktor seçiminde deneyim, tecrübe, bu konudaki hasta yorumları ve çevre de dikkate alınarak hareket edilmesinde fayda bulunur.