MR Cihazı, Temel Çalışma Prensipleri ve Kullanım Özellikleri

MR Cihazı nedir, standart ve açık mr cihazı arasındaki farklar nelerdir, cihazın temel prensipleri nelerdir gibi soruların cevaplarını bu makalede bulabilirsini

MR Cihazı Nedir?

im002416MR cihazının tanımını yapmadan ve nasıl bir işleve sahip olduğundan bahsetmeden önce manyetik rezonans işleminin tanımının yapılması gerekir. Manyetik Rezonans görüntülemenin temel amacı radyo dalgaları kullanarak farklı bir biçime sahip olan anatomik yapıları diğerlerinden ayırt edebilmektir. Mr, vücudun istenilen bir kesitindeki hareketleri görüntülemek için çekilir. MR cihazı da bu prensibe göre üretilmiş bir makinedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihazı, karmaşık anatomik yapıları görüntüleyebilecek ve tespit edebilecek bir cihazdır. Beyin hastalıklarında ve kontrollerinde kullanılan başlıca cihazlardan biri olmakla birlikte, vücudun diğer yerlerindeki komplike rahatsızlıklar için de emar çekilebilir. Temel çalışma prensibi manyetik alandan ve radyo dalgalarından yararlanarak belli anatomik yapıları bulmaktır. Fiyatları ise fonksiyonlarına göre değişmektedir.

Cihazın Çalışma Prensibi Nedir?

MR cihazı, güçlü mıknatıslar sayesinde çalışır. Bu mıknatıslar, insan hücrelerindeki atom çekirdeklerinin titreşim yaratmasına sebep olur ve vücutta yayılan radyo dalgaları sayesinde spesifik yapılar MR ekranında görüntülenebilir. Atomların yaptığı radyo dalgası yayılımından sonra cihazın ekranında hareketli ya da hareketsiz 3 boyutlu görüntüler çıkmaya başlayacaktır.

Mr cihazı çekim yaparken üç manyetik alan kullanır. Bunlar statik alan, Gradient alan ve radyo frekans alanıdır. Statik alan, hidrojen çekirdeğini polarize etmek için yayılan Tesla seviyesinde kuvvetli bir elektrik akımıdır. Gradient alanı ise daha düşük seviyededir ve denge sağlamak amacıyla yayılır. Radyo Frekans alanı, titreşen hücre çekirdeklerini bulmak ve cisimleri tespit etmek için kullanılan alandır.

Cihazın Kısımları

Emar cihazında magnet ve kabinet olmak üzere iki alan bulunur. Cihazlar magnetin durumuna göre açık ve normal MR cihazı olarak ikiye ayrılır. Standart Mr cihazlarında magnet kısmı hastanın içine gireceği bir kapsül konumundayken açık MR cihazlarında böyle bir durum söz konusu değildir.

Görüntüleme yapmadan önce bir manyetik alan yaratılır ve hasta bu alanın içerisine sokulur. Bu kısım magnet olarak adlandırılır. Mıknatıs etkisi, hastanın vücudundaki hücrelerin titreşmesine ve görüntü alınmasına yardımcı olur. Burada dünyanın sahip olduğu magnetik gücün 2 katı kadar bir güç kullanılır.

Kabinet ise magnet ile görüntüleme aygıtı arasındaki sürekliliği sağlayan kısımdır. Magnetten alınan veriler, kabinette dönüştürülür ve ekrana yansıtılır. Kabinet kısmında helyum pompası, güç kaynağı ve RF kartları bulunur.

Operatör bilgisayar ise cihazın elde ettiği veriyi işlevsel hâle getiren parçadır. Cihazın radyo frekanslarıyla elde etmiş olduğu verileri görüntüleme aygıtına yansıtır ve burada işlenebilir hâle gelmesine yardımcı olur. Görüntüler üzerinden ayarlama yapılabilir ve çıktıları alınabilir.

Kullanım

MR cihazı, bu konuda eğitim almış bir teknisyen tarafından kullanılmalıdır. Raporlar ve görüntüler uzman doktorlar tarafından yorumlanır ve hastanın tedavisinde nasıl bir yol izleneceğine bu şekilde karar verilir. MR, hemen hemen bütün tümör oluşumlarında kullanılabilecek bir yöntemdir. Öncelikle sorunun olduğu bölge belirlenmeli ve bu kısımda odaklanılmalıdır.

MR cihazı çok yüksek manyetik dalgalar yayarak çalışır. Bu yüzden kalp pili, protez, metal kalp kapakçığı, iç kulak protezi olanların veya vücutlarında herhangi bir metal parçaya sahip olanların MR çektirmekten kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca hasta MR çektirmeden önce çeşitli testlere tabi tutulmalı ve bu işlemin yapılmasında sakınca olmadığından emin olunduğunda çekim yapılmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

04.03.2017

Parmaklarımda yüzük vardı çıkarmayı unuttum bana bir zararı var mı ayak bileğinden emar çektirdim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Emar çekim işlemlerinde kesinlikle metal eşya üzerinde bulunmaması gerekir. emar cihazları dev bir mıknatıstan ibarettir. 4,6 metre uzaklıkta bulunan bir demir parçasını bile çekebilir. Ayriyeten mıknatısa yaklaştıkça çekim kuvveti de artar. Bundan kaynaklı olarak da metal protezler ve eşyalar ile emara girmek oldukça tehlikelidir. Kalp hastaları, kalp pili olanlar, damarlarında klips olanlar, metal kalp kapakçığı bulunanalar, protezi bulunanlar, diş teli bulunanlar emar çektiremez. Hatta daha önceki yıllarda New York’ta hastanenin birinin bulunan oksijen tüpünü çeken emar cihazı bir çocuğu ölümüne sebep olmuştur. Siz zaten emarınızı çektirmişsiniz. Bu saatte sonra bir sorun çıkmaz ama bir sonraki emar çekiminizde daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Soru ekle

Sorunuz: