Emarların çekilmesinden önce uyulması gerekli olan kurallar, önemli yerler ve detaylar ile alakalı olarak hastaları uzmanlar ve teknisyenler uyarmaktadır.
MR Çekimi Öncesi Yapılması ve Bilinmesi Gerekenler
Vücudun herhangi bir alanından kesitsel şekilde görüntü alma işlemine emar çekimi adı verilir. Bu cihaz devasal bir mıknatıstan meydana gelir ve X ışınları kullanımı yapılmaz. Elektromanyetik ile radyo dalgaları görüntülemesi yapılır. İnceleme esnasında hasta olan kişiler cihazın masasına yatırılır ve hareketsiz ir şekilde kalması istenir. Emar çekim işlemleri beyin ve diğer bölgelerde kontrol amaçlı yapılabildiği gibi netleştirme için de yapılabilir. Diz, bel, meme ve beyim emarı uygulamaları sık şekilde yapılır. Beyin emar çekimi ile hastalıklar konusunda net bilgilere ulaşmak mümkündür. Son dönemlerde gelişen teknoloji ile ortaya çıkan açık emar çekim işlemleri sayesinde özellikle beyin emarı çekimi yaptıracak olan kişilerin de işleri kolaylaşmıştır. Bu cihazlar kapalı olan cihazlara göre daha konforludur.
Açık emar çekimi yaptıracak olan kişilere uzmanlar ve teknisyenler beyin ile diğer uzuv emar çekimi öncesi yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme yapar. Açık şekilde tasarlanmış olan cihazlarla çekime girmeden önce vücudunuz herhangi bir bölgesinde metal bulunmaması gerekir. Bu detay yapılması gerekenler içinde ilk sıralarda yer alır.
Dişinizde, ayağınızda, kalbinizde ya da başka bir yerinizde metal bulunuyorsa beyin emarı ya da başka bölge emarına girmeden önce uzmana detay vermeniz gerekmektedir. Beyin emarı çekimleri öncesi herhangi bir hazırlık gerekmez. Sadece alkol kullanımı yapılmamalıdır. Alkol hastanın sorun yaşamasına sebep olur. Bundan dolayı da uzmanlar alkol konusunda mr öncesi uyarırlar. Mr çekimleri esnasında kontrast madde verimi yapılacaksa muhakkak alerji ile alakalı sorun olup olmadığına bakılmalıdır. Beyin emarı ya da başka uvuz mr çekiminde öncesi ile sonrasında yanınızda refakatçi bulundurabilirsiniz.
Özellikle açık bölge emarı uygulamasında kitap, dergi okuyabilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Emar uygulamasında teknisyenin yönlendirme yapması çok önemlidir. İşlemlerde hareketsiz bir şekilde kalmak görüntü kalitesinin artmasına olanak sağlar. Bazılarında nefesin bile tutulması gerekir. Bu anlamda da teknisyenlerin yönlendirmesi mr işlemleri açısından önemlidir.
Bilinmesi Gerekenler
Mr çekimin öncesinde hasta kişiler içeri girerken üstünde bulunan metal eşyaların tamamını çıkartması gerekir. mr cihazları dev mıknatıstan oluştuğu için metallerin tamamını üzerine çekecektir. Kolye, küp, yüzük, saat, kemer tokası ve diğer metaller tamamının çıkartılması şarttır. Emar için protezler konusunda da uzmanlara detaylı bilgi verilmesi şarttır. Protezlerin bazıları 80’li senelerden önce kullanıldığından dolayı Mr uyumlu olmayabilir. Bu da kişiler için büyük bir risk oluşturmaktır.
Kulak, diş implantı ve kalp pili de bu anlamda risk oluşturur. Bundan kaynaklı olarak da mr çekim işlemleri hasta olan bu kişilerde yapılamaz. Mr çekimi konusunda ilk olarak hastaların belli başlı hastalıklara sahip olmaması konusunda dikkatli olmak gerekir. Bunun içinde uzmanınıza hastalıklarınız ile alakalı detayları vermeniz gerekir. Bazı hastalıklara sahip olmayan kişilere işlemler yapılacaksa 6 ila 8 saat öncesine kadar aç olmak gerekir. İlaç kullanımı yapılacaksa doktor kontrolü ile bu ilaçlar açlık sürecinde alınabilir. Bunun yanı sıra uygulama yapılmadan metal eşyaları çıkartılması en önemli olan detaydır. Metal eşyalar sizlere ve vücudunuza zarar verebilir.
Çünkü bu makineler dev bir mıknatıstan oluşur. Mıknatısın çekim gücü yüksek olduğu için sorun yaratır. Bu anlamda teknisyen ve doktor hastalarını detaylı bir şekilde uyarır. Ayrıca sonrası için yapılması gereken detaylar konusunda da kişilere uzmanlar detay verir.
Soru - Cevap