Açık Emar Nedir ve nasıl çekilir?

Hastalıkların teşhisinde gelişmiş teknolojiyle birlikte görüntüleme yöntemi olarak tercih edilen açık emar hakkında detaylı bilgiler

Açık Emar Nedir?

Sağlık sektöründeki gelişmeler teknolojinin gelişmesiyle beraber paralel olarak ilerlemektedir. Geçmiş yıllarda bırakın tedavisini teşhisin dahi zor olduğu hastalıklar hakkında her geçen gün farklı bilgiler elde edilebilmekte ve haliyle farklı ve yerinte tedai yöntemleri uygulanabilmektedir. Hastalıkların teşhisinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Teşhis amacıyla kullanılan ve büyük ölçüde bölgeden kusursuz görüntü elde alınarak, bölgenin çok ince ayrıntısına kadar incelenebilmesini sağlayan yöntemlerden birisi emar  çekme yöntemidir.

im001486

Emar çeşitlerini kullanılan cihaza göre sınıflandırdığımızda;

  1. Açık Emar
  2. Kapalı Emar

olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Açık emar yönteminin öncelikle ilgili bölgenin çok detaylı görüntülenmesine olanak sağlamasına rağmen çok kısa sürelerde görüntülerin elde edilebilmesi ve genellikle hasta için bu sürecin zahmetsiz geçiyor olması nedeniyle uzmanlar tarafından sıkça tercih edilen bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Açık emar yönteminin cihaz anlamında diğer emar yöntemlerine göre farklılıkları bulunduğu için bu ismi almıştır. kapalı emar cihazlarında tamamı kapalı bir ortamda 20 – 45 dakika aralığında hareketsiz kalınması gerekiyorken açık emar cihazlarının 3 tarafı açıktır.

Neden Çekilir?

Açık ve kapalı emar arasında kıyaslama yaptığımızda en yalın haliyle açık emar yönteminin kapalı emar yöntemine oranla daha konforlu olduğunu söyleyebiliriz. Elbette açık emar çekilmesi sadece bu yüzden tercih edilmemektedir. Açık emar yöntemi genel emar çeşitleriyle aynı doğrultu için yani hastalıkların tanısında ve teavisinde kolaylık olması amacıyla çekiliyor olsa da açık emar çekimi tercih edilmesinin ufak detayları da bulunmaktadır. Bu detaylardan kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Açık emar standart emar cihazlarına sığmayan hastalar için tasarlanmış olan cihazlardır.
  • Standart emar cihazlarına sığmamanın haricinde hastaların bir kısmı kapalı alan korkusu nedeniyle emar cihazlarına girmekte çekinceler yaşadıkları için uzmanlar tarafından açık emar cihazları geliştirilmiştir.
  • Standart emar cihazlarına açık emar cihazları daha gürültüsüz çalışmaktadır. Bu da gürültü nedeniyle kapalı alanlarda daha çok sıkıntı yaşayan insanların huzurlu olmalarına olanak sağlamaktadır.
  • Açık emar cihazlarının kapalı emar cihazlarına oranla insanların yaşam standartlarına daha yakın olması, kapalı emar çekilen cihazlardaki kişilerin nefes alamama korkularının ortadan kalkmasına neden olmaktadır.
  • Açık mr çekiminde hasta ortamda tek başına kalmayacağı için gerekirse daha uzun süreler cihaz üzerinde kalabilmektedir.

Nasıl Çekilir?

Kapalı emar sisteminin hastalıkların teşhisinde büyük ölçüde avantajlar sağlaması ve uzmanların yanılgı payını düşürmesine rağmen insanların alışkanlıklarına ters bir yapıya sahip olması nedeniyle korkmalarına neden olmaktadır. Sağlık alanında gerçekleştirilen gelişmeler neticesinde kapalı emar cihazlarının sağladığı katkıları bir adım daha öteye götürecek olan açık emar cihazları tasarlanmıştır. Açık emar çekimi nasıl olur detaylı bir şekilde ele alacağız. Bu yazımızın sonunda açık mr nasıl çekilir konusu hakkında aklınızdaki tüm sorular giderilmiş olacaktır.

  • Açık mr çekiminde hastanın kapalı emar çekimindeki gibi uzun süreli cihaz içerisinde yatmasına gerek yoktur.
  • Açık emar çekimi hastanın oturur halindeyken veya yan yatar pozisyonda bulunması halinde çekilebilmektedir.
  • Kapalı emar pozisyonunda hasta tünel gibi kapalı bir cihazın içerisinde tek başınayken açık mr çekiminde hastanın yanında refakatçi bulunabilmektedir.
  • Açık mr çekiminde cihazın üç bölümünün açık olması nedeniyle çok hareket etmemek şartıyla yanında bulunan refakatçisiyle konuşması mümkündür.
  • Emar çekimi süresince can sıkıntısını gidermek amacıyla hastanın müzik dinlemesi, dergi, kitap ve gazete dahi okuması mümkündür.
  • Kalp hastalıklarından, tansiyon rahatsızlıklarından ve astımlı kişilerin kapalı mr cihazlarına girmesi sağlık sorunları nedeniyle zorken, açık mr çekimi esnasında bu hastalıklara sahip bireyler uzman kontrolünde, uzman bilgisinde emar çekildiklerinde farklı bir sorun yaşamayacaklardır.

7 yaş ve üzeri çocuklar için kapalı emar yöntemleri tercih edilebildiği halde bu yaşlardaki çocuklar için dahi tünel gibi bir alanda, kapalı ve hareketsiz kalabilmeleri hatta bunu 45 dakika kadar sürdürebilmeleri çok zordur. Bu nedenle cihaz yapısı nedeniyle açık emar çocuklar için daha uygundur. Fakat yeni bir teknoloji olması nedeniyle açık emar yöntemi kapalı emar yöntemi kadar yaygın değildir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...