Kapalı emar çekimi ile alakalı olan işlemlerin tamamı hastalıklara tanı koyma konusunda yardımcı olmaktadır.
Kapalı Emar Hakkında
Kapalı emar açılımı Manyetik Rezonans Görüntülemedir, emar MRG ya da MR olarak da bilinmektedir. Kapalı MR zararlı olan röntgen ışınları kullanılmadan, güçlü olan mıknatısların yardımı ve radyo frekanslarının yardımı ile insan vücudunda yer alan hidrojen atomlarının harekete geçirilmesidir. Harekete geçen hidrojen atomlarının hareketleri kayıt altına alınır, değerlendirilir ve görüntü oluşturulur. Kapalı emar makinesi çözümleme açısından gücü en yüksek olan radyoloji görüntüle sistemidir.
Kapalı emar cihazı ilk defa 1946 senesinde Purcell ve Bloch tarafından hayata geçirilmiştir. Kapalı emar makinesi ise ilk defa 1973 senesinde Lauterbur tarafından kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde ise emar sisteminin kullanılması ilk kez 1989 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde kullanılmaya başlamıştır. Emar çekiminde ağrıya yol açacak olan ve alerjiye yol açacak olan ilaçlar kullanılmamaktadır. Kapalı emar çekimi;
Yumuşak olan dokuların görüntülenmesinde, kanser hastalıkların tanısının konulmasında ve hastalığın derecesinin saptanmasında, 30 yaşını aşan tüm bayanlarda meme kanseri ile alakalı olan tespitlerde, omurilik rahatsızlıklarının tespit edilmesinde, beyin ile alakalı olan hastalıkların ve tümörlerin tespit edilmesinde, kalp hastalıkların tespit edilmesinde, iç organlar ile alakalı olan hastalıkların tespit edilmesinde kullanılmaktadır.
Kapalı Emar Çekim işlemi
Kapalı Mr çekimi işlemlerinin bazılarında 8 saat açlık gerekebilmektedir. Ayrıca emar çekimlerinde hekimlerin vermiş olduğu ilaçların dışında ilaç kullanımı istenmeyebilir. Mr çekimine gelmeden önce kemer, yüzük, gözlük, küpe, kolye, metalik eşyaların çıkartılması gerekmektedir. Ayriyeten diş protezi, kalp pili olan hastaların bunları hekimlerine söylemesi gerekmektedir.
Emar çekim işlemi için kıyafetler çıkartılır ve hastaya önlük giydirilir. Kapalı Mr cihazında bulunan sedye üzerine hasta yatırılır ve bu sedye hareket edebilen bir tasarım ile hayata geçirilmiştir. Çekilecek olan bölgeye göre sedye hastayı uygun olan pozisyona getirilir. Çekim esnasında kesinlikle hareketsiz durmak gerekir. Teknisyenler bu konuda hasta olan kişileri uyarır, çünkü hareket etmek emar çekimi esnasında alınacak olan görüntülerin kalitesini düşürmekte ve kapalı emar çekim süresini uzatmaktadır. Hasta olan kişilere emar çekimi esnasında özel olarak tasarlanmış olan radyo anteni takılır ve çekim işlemi başlar. Kapalı emar cihazı içinde bulunan manyetik dalgaların var olan gücü sayesinde insan vücudunda bulunan hücrelerdeki hidrojen atomu uyarılır ve aktif hale getirilir.
Sonrasında görüntülenmek istenen bölgeye radyo frekansı dalgaları verilmektedir. Buradan elde edilecek olan sonuçlar radyo anteni aracılığı ile bilgisayarlara gönderilir ve yüksek kalitede olan görüntüler oluşturulur. Çekim süresi ise tamamen hangi bölgeden çekim yapılacağına göre değişkenlik göstermektedir. Mr çekimi 3 ila 10 dakika arasında, tam çekiler ise 20 ile 45 dakika aralığında değişkenlik gösterir.
Kapalı Olan Emar Cihazları
Kapalı emar cihazları insanlarda var olan hastalıkların ne seviyede olduğuna, var olan hastalıklara tanı koymada ve hekimlerin tedavi planlaması yapmasına yardımcı olmaktadır. Kapalı olarak tasarlanan cihazlar özellikle kapalı olan kişilere korku verse de hastalıkların tanısı açıdan oldukça önemlidir.
Gelişen teknoloji sayesinde kapalı alan korkusu olan kişilerin bu korkusunun önüne geçmesi adına açık emar cihazları geliştirilmiştir. Hem açık hem de kapalı Mr makinesi içindeyken yüksek ses duyulur. Bu sesten rahatsız olan kişiler için çekim esnasında hastalara müzik dinletilmektedir. Açık ve kapalı emar çekimi yapılmayacak olan kişiler arasında;
- İşitme cihazına sahip olanlara
- Daha öncesinde geçirilen ameliyatlardan kaynaklı olarak protezi olan
- Dişinde diş teli olan kişilere
- Kalbinde kalp pili olan kişilere
- Aşırı düzeyde kilosu olan kişilere
- Böbrek yetmezliği hastalığı olan kişilere kapalı emar kişilere çekimi yapılmaz. Bu tarz sıkıntıları olan kişilerin mutlaka doktoru ile açıklayıcı şekilde herhangi bir şey saklamadan konuşması gerekir. Bu oldukça önemli olan bir detaydır.
Emar Türleri Arasında Neler Yer Alır?
- Beyin Mr
- Kalp Mr
- Meme Mr
- Vücut Mr
- Prostat Mr
- Kas ve İskelet Sistemi emarları yer almaktadır. Doktorların isteklerine göre yakın olan bölgelerinde çekimleri yapılır.
Kapalı Emar Avantajları Nelerdir?
- Emar cihazında radyasyon bulunmaz.
- Hastalıklara tanı koymada detaylı bilgiler verir.
- Kalp hastalıkların teşhis edilmesi konusunda yan etki yaratmaz.
- Kısa sürede kaliteli olan görüntüler elde edilir ve kısa sürede tespit sağlar.
Kapalı Emar Dezavantajları Nelerdir?
- Kapalı alan korkusu olan kişiler için zorlu bir süreçtir.
- Kapalı emar cihazı pahalı olan bir inceleme sistemidir.
Soru - Cevap
Emar sonucunu hemen alabilir miyim?
Suat bey merhaba
Emar işlemleri birçok hastalığın tespit edilmesinde ve var olan hastalıkların ne seviyede olduğunun belirlemesinde ayrıntılı şekilde detaylar verir. Emar çekimi işlemlerinde doktor acil ibaresini kullanmışsa uygulamanın sonucu hemen çıkar. Acil olmayan durumlarda uygulamanın yapıldığı merkeze ya da hastaneye göre aynı gün içinde, ertesi gün veya birkaç gün sonra rapor çıkabilir. Aciliyetiniz bulunuyorsa bunu görüntüleme merkezine ya da hastaneye belirtmeniz gerekir.
İlişkiye girdiğim kapalı emarda çıkar mı?
Gamze hanım merhaba,
Cinsel ilişki birleşimi kapalı emarı etkileyen bir faktör değildir.