Kranial Mr Nedir ve nasıl çekilir

Karinal Mr’ın diğer bir ismi beyin Mr’dır. Beyin Mr çekiminde radyasyon bulunmaz. Beyin ve belli başlı yan organları ile alakalı detay verir.

Kranial Mr Nedir?

MR ( Manyetik Rezonans ), hastalara zarar vermeyen ağrısız şekilde uygulanabilen görüntüleme şeklidir. Geliştirilmiş olan özel bir cihaz sayesinde belli başlı dokulardan ve kemiklerden görüntülerin alınmasını sağlamaktadır. Kranial Mr da aslından çekilen beyin Mr’dır. Kranial Mr hastaların beyninde var olan kitlelerin teşhislerinde ve beyin damarlarında oluşan sorunlarda tanı koymak amacı ile istenir. Kullanılan bu yöntem ile hastaların beyninde bulunan her türlü sıkıntı kesin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Kranial Mr Çekimi

Kranial Mr Çekimi

Kranial Mr sayesinde sinir yapılarının kendisi, bu yapılarda oluşan tahribatlar ve tahribatlardan dolayı meydana gelmiş olan hastalıklar kolay bir şekilde teşhis edilir. Ayrıca beyin içinde oluşabilecek olan kanamalarda Kranilan Mr sayesinde kolay ve hızlı şekilde teşhis edilir. Kranial Mr özellikle beyin tümörü ile alakalı olan durumlarda, nörolojik hastalıklarda ve sebebi bilinmeyen baş ağrılarından doktorlar tarafından istenmektedir.

Doktorların kişilerde var olan rahatsızlıkları detaylı şekilde incelemesine olanak sağlayan görüntüler, erken teşhis koymaya ve tedavi ile alakalı detayları en doğru şekilde planlamasına olanak sağladığı için gereklidir. Hamile olan kişiler için Kranial Mr zorunlu olmadıkça çekilmez ve çekim yapılmadan önce muhakkak uzmanlardan görüş alınmalıdır.

Kranial Mr’ın en büyük dezavantajı klostrofobisi olanlar için sıkıntı doğurmasıdır. Bu tarz hastalar çekim esnasında hem kendileri güçlük yaşar hem de çekim yapan kişiye güçlük çıkartır. Kranial Mr ve diğer Mr çekimleri pahalı olan bir görüntüleme şeklidir.

Neden Çekilir?

Kranial Mr, inme, beyin tümörleri, felç, beyin yapısının gelişiminde oluşan sıkıntıların tespit edilmesinde, sinir sistemi hastalıklarının tespit edilmesinde, MS tanısında, demans hastalığının tespit edilmesinde ve baş ağrılarının sebeplerinin bulunmasında kullanılmaktadır. Kranial Mr duyarlı olan bir uygulama türüdür. Yaklaşık olarak 10 ila 20 dakika arasında çekim süresi bulunur.

Kranial Mr beyin kanamasında, bu kanamanın nerede olduğunu belirlemede, kanamanın ne düzeyde yayıldığının tesit edilmesinde kullanılmakta olan bir uygulamadır. Kranial Mr radyasyona maruz kalmadan ve ağrısız olan işlemler bütünüdür. Genelde kontrast madde kullanımı yapılmaz.

Kontrast madde kullanımı tamamen doktorun istekleri doğrultusunda şekillenmektedir. Tıbbi açıdan bulunan diğer görüntüleme uygulamalarına göre daha detaylı şekilde karşımıza çıkar.

Nasıl Çekilir?

Kranial Mr öncesinde yapılması gerekli olan farklı detaylar bulunuyorsa doktor tarafından hastaya iletilir ve bu detaylar yapılara hastaneye gelinir. Hastanın üstünde metal takı, vücudunda metal takı, diş protezi bulunmamalıdır. Hastanı n kıyafetlerini çıkartması ve önlük giymesi istenir.

Hasta olan kişi Mr makinesinde yer alan ve raylı olan bir kızak üstüne yatırılır. Kranial Mr beyin Mr olduğu için başın çekim esnasında kıpırdamaması adına özel olarak tasarlanmış olan aparatlar yardımı ile baş sabitlenir. Hastanın üstünde yattığı ve oynayabilen kızak emar cihazına girebilecek şekilde ileri kadar itilmektedir.

Mr cihazı kesinlikle orada çalışmakta olan teknisyen tarafından çalıştırılır. Yaklaşık olarak 20 dakika süren çekim sırasında ara ara gelen sesler duyulur. Bu sesler Mr cihazının kendi sesidir. Mr çekimlerinde bazı bölgelerin daha detaylı şekilde çekilebilmesi için kontrast madde adı verilen sıvının kullanılması gerekir. Bu sıvı damar yolu ile hasta olan kişilere enjekte edilir. Bu şekilde yapılan çekimlere de ilaçlı Mr çekimi adı verilir.

İlaçlı beyin Mr çekimlerinde ise, normal Mr çekiminin sonlanması ile hastaya damar yolu ile kontrast madde verilir ve beyin Mr tekrardan ilaçlı şekilde yapılır. Yani normal olarak çekilen beyin Mr’ı ardından vakit kaybı yaşamadan ilaçlı beyin Mr çekimi yapılmaktadır. İlaçlı olarak yapılan çekim esnasında da hasta kıpırdama yapmadan durmak ile yükümlüdür. Çekim ve makinanın çalıştırılması teknisyen tarafından yapılmalıdır.

Alınan görüntüler ve elde edilen sonuçlar radyoloji uzmanı tarafından belli başlı bilgiler de eklenerek oluşturulmaktadır. Radyoloji uzmanından alınacak olan sonuçların mutlaka uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Beyin ile alakalı olan tüm sıkıntıları ortaya çıkartan Kranial Mr doktorlara yardımcı olan tüm detayları sunar.

Kranial Mr Anjiyo Nedir?

Kranial Mr anjiyo, MR ve rezonans anjiyografi yöntemleri vasıtası ile damarların iç kısımlarını ve anjiyografinin birleştirilmesi ile insan vücudunda bulunan damarların oldukça detaylı şekilde görüntülenmesidir. Mr ve bilgisayar kullanılarak detaylı olan görüntüler elde edilir ve Mr’da radyasyon kullanımı yapılmaz. Mr belli başlı bölgelerden ve istenilen bölgelerden kesitsel görüntü elde etmeye yardımcı olmaktadır. Bu görüntüler doktorun isteğine göre 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamında özel programlar ile de oluşturulabilir. Kranial Mr anjiyo kullanılmakta olduğu belli başlı hastalıklar bulunur. Bunlar;

  • Arteriyovenöz malformasyonlar
  • Böbrek nakli ile alakalı olan hazırlık aşamasında
  • Böbreklerde bulunan damar hastalıklarında
  • Anevrizmalar
  • Bacak damar hastalıklarında
  • Kol damar hastalıklarında
  • Trombozu ve derin
  • Diseksiyonlar
  • Aorta ve dalları
  • Karotis hastalığı

Kranial Mr Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kranial Mr çekimi esnasında hareketsiz kalmaya özen göstermek gerekir.
  • Üstünüzde bulunan elektronik eşyaların tümünün çıkartılması gerekmektedir.
  • Üstünüzde bulunan metal takı ve vücut takılarında çıkartılması gerekmektedir.
  • Üstünüzde bulunan cep telefonunu bırakmanız gerekmektedir.
  • Çanta, kredi kartı, cüzdan gibi eşyalarında bırakılması gerekmektedir.
  • Kranial Mr çekiminde hastaların vücutlarında kalp pili, protez, platin, çivi benzeri şeyleri bulunuyorsa uzaman doktoruna söylemesi gerekir.

Kranial Mr Anjiyo Çekiminde Güvenlik

Kranial Mr çekimi esnasında hasta olan kişilerin eline alarm niteliği taşıyan bir zil verilir. Bu zil fenalaşma durumunda basılarak yardım istemeye yaramaktadır. Kranial Mr çekimi esnasında baş kısmın kesinlikle oynatılmaması gerekir. Bunun için ve başı Mr için bir yere çarpmamak için baş koruyucular ile sabitleme yapılır. Kranial Mr çekiminde işlemlerin tamamlanmasına kadar Mr odasına kesinlikle başka bir kişinin girmemesi gerekir. Bu odada bulunacak olan kişilerin güvenliği açısından da gerekir. Ayrıca odaya girilmemesi Mr çekilen kişinin konsantrasyonunu da bozmaz.

Kranial Mr Anjiyo Nasıl Yorumlanır?

Kranial Mr çekimin esnasında alınan görüntüler radyoloji uzmanı tarafından toplanır ve yorumlaması yapılır. Radyoloji uzmanının en kaliteli görüntü alması için Mr cihazında hareketsiz durmak gerekir. Mr sonucu ile alakalı olan yorumlamayı ise uzaman olan doktor yapmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Azize17.01.2017

Merhaba hocam benim beyin ana damarda incelme varmış buda sol tarafta güç kaybına neden oluyor ne yapabilirim

Makale Editörü Ayşe KorkmazAzize hanım merhaba,
Beyin damarlarında incelme yaşanmaya başlamışsa mutla konusunda uzman olan bir doktordan yardım alınmalıdır. Sorunun daha çok ilerlemesinin önüne geçmek bu anlamda önemlidir. Klinik şekilde yapılacak olan muayene sonrasında muhakkak uzman desteği ile tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sürecini de doktor ile koordineli şekilde geçirmek gerekir. tedavi sürecini ne kadar düzgün atlatılırsa o kadar sağlıklı şekilde yaşama devam edilir.
Geçmiş Olsun

Soru ekle

Sorunuz: