Son teknolojik görüntüleme yöntemlerinden birisi olan ve hastalıkların teşhis edilerek tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde kullanılan emar çekimi detayları
MR çekimi özellikleri
Etkileyici görüntüleme tekniklerinden birisi olan emar ismini manyetik rezonans görüntülemenin kısaltılmasından almaktadır. MRG olarak anıldığı gibi MR yada emar olarak da anılmaktadır. Genellikle ilaç verilmeden, ağrısız ve kişide herhangi bir yan etkisi olmadan çekilecek olan görüntüleme işleminin gerçekleştirilmesi için çeşitli koşulların sağlanması gerekmektedir.
Emar çekimindeki mantığın en yalın haliyle vücutta bulunan hidrojen atomlarının görüntüleme cihazı sayesinde hareketlerinin kaydedilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Görüntülenme sonrasında hastalıkların teşhisinde büyük bir gelişme kaydedilmektedir.
Emar çekimi nedir sorusunun genel cevabını yazımızın başında kısaca belirtmiş olduk. Emar çekimi nedir sorusuna en yalın haliyle tekrar cevap vermemiz gerekirse gözle muayene ve farklı muyane yöntemleriyle teşhis edilmesi zor olan hastalıkların teşhisinde ve teşhise bağlı olarak hastalığın tedavi aşamalarının doğru bir şekilde belirlenebilmesi amacıyla kullanılan görüntüleme işlemidir diyebiliriz. Böylece emar nedir nasıl çekilir sorularının cevabını da genel anlamlarıyla vermiş olduk.
Emar çekimi sağladığı avantajlar düşünüldüğünde hastalar veya hasta olma ihtimali düşünülen kişiler için gerçekten mucizevi bir buluştur. Emar çekimlerinin teşhisi zor olan hastalıklarla uğraşan beyin cerrahlarına dahi büyük kolaylıklar sağlıyor olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.
Emar Çekim Aşamaları
- Öncelikle hastalığın teşhisi için emar çekiminin yapılmasının gerekliliğine uzman tarafından karar verilmelidir.
- Mr çekimi sayesinde kemiklerin içinin dahi görüntüleri alınabildiğinden detaylı bir tetkik amacıyla uzman hastadan emar isteyebilmektedir.
- Emar çekilmeden önce uzmanın tavsiyesiyle emar çekilecek olan hastanın 6 – 8 saat öncesinde bir şey yememesi ve içmemesi istenebilmektedir.
- Hastanın üzerinde emar çekimi esnasında küpe, saat, kolye ve kemer gibi metal veya üzerinde metal parçası bulunan herhangi bir eşyası bulunmamalıdır.
- Hastanın üzerinde kalp pili ve metal protez tarzı aparatlar bulunmaması gerekmektedir.
- Kapalı emar cihazlarında gerçekleşecek olan kapalı emar çekimleri için kapalı, havasız, silindirik ve gürültülü çalışan bir makinenin içine girilmesi gerekmektedir. Hastalardan özellikle kapalı alan korkusuna sahip olan bireylerin bu makinelerde sıkıntı yaşadığı bilinmektedir. Eski makinelerde mr çekimi sürelerinin 40 dakikadan başlayarak saatler sürmesi nedeniyle de insanlarda kapalı emar çekimine karşı ön yargı bulunmaktadır. Fakat yeni makinelerin geliştirilmiş olması kapalı emar çekimlerinde dahi süreleri azaltmıştır.
- Açık emar cihazlarında gerçekleşecek olan açık emar çekimleri için üç tarafı açık olan açık emar makineleri kullanılmaktadır. Yanınızda refakatçiniz ile birlikte girebileceğiniz açık emar çekim makinesinde görüntüleme işleminin gerçekleşebilmesi için kapalı bir ortamda yatmanıza gerek yok. Uzmanın kontrolünde yarı yatar pozisyonda veya oturu pozisyonda, kapalı emar çekim makinelerine göre çok daha kısa sürelerde, daha az gürültülü bir şekilde kitap, gazete, dergi okuyarak, müzik dinleyerek açık emar çekimi işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
- Açık emar ve kapalım emar cihazının hangisinin tercih edildiği düşünülmeden hastanın görüntüleme asnasında mümkün olduğunca hareketsiz kalması gerekmektedir.
- Emar çekim aşamalarında hastaların en çok korktuğu şey makinenin içerisinde geçirilmesi gereken süre olduğu için bu konuda bir açıklama yapma gereği duyuyoruz. Eski tip emar çekim makinelerinde 45 – 50 dakika kadar süren emar çekimleri yeni tip makinelerde 5 – 10 dakika gibi kısa süreler içerisinde gerçekleşebilmektedir.
Emar nasıl çekilir sorusunun sorulma amaçlarına indiğimizde bu sorunun altında daha detaylı sorulması gereken sorulara rastlıyoruz. Örneğin emar çekimi ile alakalı sorusunun cevabıyla insanlar hamilelikte emar çektirip çektiremeyeceği konusunda bilgi sahibi olmaktadır. İlk başlarda mr nasıl çekilir sorusuna verdiğimiz cevapla yani emar çekimi esnasında radyoaktif madde ve x-ray ışınlarının kullanılmıyor olması nedeniyle herhangi bir yan etkisi olmayacağı için hamilelerin her ihtimale karşı uzmana danışarak emar çektirmelerinde herhangi bir sıkıntı görülmemektedir. Fakat hamilelik gibi özel durumlarda özellikle eski tip kapalı emar çekim makinelerinin kullanılmasının olumsuz bir son ucunun olabileceği ( süre, gürültü, kapalı alan nedenleriyle) unutulmamalı ve ne olursa olsun hamile olunduğunun veya hamile olma ihtimalinin varlığı dahi uzman hekimle paylaşılmalıdır.
Soru - Cevap