MR Nedir, Ne İçin Kullanılır?

İnsandaki hidrojen salınımını takip ederek istenilen yerden iyi çözünürlüklü görüntüler elde ederek hastalıkların teşhisini kolaylaştıran mr hakkında detayları.

MR Görüntüleme

Manyetik Rezonans Görüntüleme olarak adlandırılıyor olsa da halk arasında emar veya mr olarak bilinen yöntem hastalıkların teşhisinde ve buna bağlı olarak tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde yaygın bir şekilde kullanılan görüntüleme yöntemlerinden birisidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte emar makinesi fiyatlarının düşmesi beraberinde gerçekleşmiş ve sağlık kuruluşları tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal güvencesi olan hastaların çok az katılım payı vererek veya hiç bir ücret ödemeden kullanabilmeleri mr makinesinin yaygınlaşmasından sonra gerçekleşmiştir.

MR nedir

Emar görüntüleme yönteminde kesinlikle zararlı ışınlar kullanılmamakta ve radyo frekanslarının makinenin ortamda sağlamış olduğu güçlü mıknatıslanma özelliği sayesinde insan vücudunda yer alan hidrojen atomlarının hareketlerinin kaydedilmesiyle görüntüleme sağlanmaktadır. Hidrojen hareketlerini değerlendirilmesinin haricinde çözümleme gücünün yüksekliğinden dolayı uzmanlar tarafından emar çekimi sık tercih edilmektedir.

Elbette bu tercih meselesinde görüntüleme yönteminin herhangi bir yan etkisinin olmaması da büyük bir unsurdur.

Emar Çeşitleri

Emar çeşitleri halk arasında hastalıkların teşhis edilmesi için görüntüleme alınan bölgeye göre adlandırılıyor olsa da bu aslında emarı doğru çeşitlendirmek değildir. Önreğin beyin bölgesinde bir hasar var olup olmadığını, varsa durumunu öğrenmek için emar çektirecek olan hastanın çektireceği emar çeşidini beyin emarı olarak adlandırması doğru değildir. Emar çeşitlerinin uzmanlar tarafından farklı adlandırmaları olsa da biz emar çekilecek olan makinenin cinsine, emar çekilirken yapılacak olan uygulamalara göre isimlendirme yapmayı tercih edeceğiz. Emar çeşitleri;

  • Açık Emar ( Açık emar makinesiyle yapılan görüntüleme yöntemidir) Bu yöntemde 3 tarafı açık olan emar makinesinde diğer türe oranla daha az gürültülü bir ortamda, oturur veya yarı yatar pozisyonda gazete, dergi okuyarak, müzik dinleyerek ve istenildiği taktirde yanınızda refakatçi ile görüntüleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Diğer yöntemlere oranla çok daha sıkıntısız ve kısa sürdüğü için avantajlıdır. Tek dezavantajı yeni bir teknoloji olduğu için sağlık kuruluşlarında yaygın bir şekilde kullanılmıyor olmasıdır.
  • Kapalı Emar ( Açık emar yöntemine göre daha eski bir teknolojiye sahip olduğu için yaygın olarak makinesi sağlık kuruluşlarında bulunmaktadır.) Tamamen kapalı bir makinede tünele benzer bir bölüme hastanın yatar pozisyonda girmesiyle sağlanan görüntüleme yöntemidir. Kapalı alan fobileri olan hastalar için kapalı emar cihazında az bir süre dahi geçirmek sıkıntılı bir süreçtir. Hasta kapalı ortamda tek başınadır ve yanında refakatçi bulunduracak bir ortamı yoktur. Eski tip kapalı emar cihazlarında görüntüleme için uzun süreler gerekirken teknolojinin gelişmesi kapalı emar cihazlarının gelişmesine neden olduğu için süreler çok kısalmıştır.
  • İlaçlı Emar ( Bazı hassas bölgeler için görüntülemenin net gerçekleşebilmesi açısından uzman kontrolünde emar çekimi öncesinde ilaç kullandırılması yapılabilmektedir.)

Emar çekilmeden önce uzmanın konu hakkında yapacağı bilgilendirmelere kesinlikle riayet edilmelidir. Uzmanın uyarısına bağlı olarak emar çektirmeden 6 – 8 saat kadar öncesinde herhangi katı veya sıvı gıda tüketimi gerçekleştirilmeyebilir. Emar çektirecek olan hastanın vücudunda herhangi bir metal eşya, yüzük, küpe, saat bulunmamalıdır.

Emar Neden Çekilir?

En genel anlamıyla emar neden çekilir sorusunun cevabı teşhisi zor olan hastalıkların teşhisi amacıyla detaylı görüntüleme almak, detaylı tarama yapabilmek amacıyla çekilmektedir.

  • Vücutta bulunan sinir kılıflarının incelenmesi ve sinir kılıflarında olabilen multiple skleroz bulgularının araştırılması için
  • Kafa tasının detaylı incelenerek beyin tümörünün var olup olmadığının kontrol edilebilmesi için
  • Emar görüntüleme yöntemiyle kemiklerin içi dahi incelenebildiği için daha derinsel taramalar yapabilmek için
  • Beyin kanaması sonrasında detaylı değerlendirme yapabilmek için
  • Çeşitli eklem rahatsızlıkların tespit edilip tedavi edilebilmesi için
  • Kalp, karaciğer ve böbrek gibi organların daha detaylı incelenebilmesi için
  • Bağların, kasların ve kan damarlarının incelenebilmesi için
  • Beyin yapısının detaylı incelenebilmesini sağladığı için ruhsal bozuklukların en ince ayrıntısına kadar inebilmek için
  • Omurilik hastalıklarının, beyin rahatsızlıklarının ve patolojilerin görüntülenmesi için emar çekimi yapılmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...