Mr Çeşitleri Nelerdir? Makine çeşitleri ve Kullanım yerleri

Günümüz teknolojisinin geldiği son nokta olarak hastalıkların kolay teşhis edilmesini kolaylaştırmak amacıyla yapılan görüntüleme işlemi çeşitleri

Mr Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde yan etkisi olmayan ve uzmanların çok kısa süre içerisinde makinalar aracılığıyla odaklanmış oldukları noktalardan yüksek kalitede görüntüler elde ederek hastalıkların teşhisinde avantaj sağlayan görüntüleme yöntemine emar adı verilmektedir. Mr teşhisin gerçekleştirilmesi amacıyla görüntünün elde edilmesi gereken yere göre değişik isimlerle anıldığı gibi emar çekiminde kullanılan cihaza göre de farklı isimler alabilmektedir.

im001483

Emar makinesi çeşitleri;

Açık Emar makinesi

Mr çekilecek olan makinenin 3 tarafı açıktır. Kapalı alan korkusu olan bireyler için tasarlanmıştır. Çekim esnasında hastanın yanında refakatçi kalabilmektedir. Hastanın görüntüleme işlemi esnasında yatıyor olmasına gerek yoktur. Görüntü alınacak alanın durumuna göre oturur pozisyonda veya yan yatar pozisyonda görüntüleme işlemi gerçekleşebilmektedir. Emar makinesi çeşitleri arasında yer alan açık emar makinesinde emar çekimi sırasında hasta müzik dinleyebilir, gazete, dergi ve kitap okuyabilir. Görüntüleme esnasında hastaya sağladığı avantajlar ve aldığı kaliteli görüntüler nedeniyle yanılma payını minimuma düşürebilmesi sebebiyle açık emar makinaları emar makinesi çeşitleri arasında en çok tercih edilendir. tek dezavantajı açık emar makinesinin yeni bir teknoloji olması nedeniyle diğer emar makinesi çeşitleri kadar yaygın olarak bulunmuyor olmasıdır.

Kapalı emar makinesi

Mr çekilecek makinanın etrafı tamamen kapalı pozisyondadır. Makinaya girecek olan hastanın tünele benzeyen kapalı bir ortamda 25 – 45 dakika kadar hareketsiz kalması gerekmektedir. Emar makinesi çeşitleri arasında yer alan kapalı emar makinesinde emar çektirmek kişilerin sürekli yaptığı aktivitelerden farklı olduğundan, özellikle kapalı alan korkusu bireyler için sıkıntılı bir süreçtir. Kapalı emar makinesi ile mr çektirirken kişinin yanında refakatçi bulunmuyor olması ise insanların korkularını haliyle bir üst seviyeye çıkarmaktadır. Kapalı emar makinelerinde emar çektirecek olan hastaların makinenin yapısı nedeniyle mümkünse 7 yaşından büyük olması tercih edilmektedir. Emar makinesi çeşitleri arasında daha eski olduğu için birçok sağlık kuruluşunda bulunmakta ve buna bağlı olarak insanlara gitmiş oldukları sağlık kuruluşunun işletme yapısına bağlı olarak ekonomik çözümler üretilebilmektedir.

Emar makinesi çeşitlerini inceledikten sonra mr çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız. MR çeşitleri emar makinesi aracılığıyla sağlık taraması için görüntülemenin yapılacağı bölgeye göre farklı isimlerle anılıyor olsa da aslında doğrusu bu değildir. Emar çeşitleri;

  • Açık Emar ( Açık emar makinesi yardımıyla çekilen mr yöntemi )
  • Kapalı Emar ( Kapalı mr makinesi yardımıyla çekilen emar yöntemi)
  • İlaçlı Emar ( Emar işleminin gerçekleştirilmesinden belirli bir süre önce damar yolu vasıtasıyla hastaya ilaç verilerek çekilen emar yöntemidir. Bu yöntemde damar yoluyla ilaç verilerek damar yolunda gerçekleşen kan dolaşımının akışlarını ve varsa sorunlarını incelemek amaçlanmaktadır.)

Emar çeşitleri gerçekte tıbbi olarak yukarıda bahsettiğimiz ana başlıklara ayrılıyor olsa da az önce bahsettiğimiz şekilde halk arasında görüntünün alınacağı bölgeye göre isimlendirildiği olabilmektedir. Mide emarı, prostat emarı, beyin emarı, omurilik emarı, kalp emarı, meme kanseri tespit emarı, bel emarı gibi isimler halk arasında emar çeşitleri olarak algılanabilmektedir. Fakat verilen bu isimler ismi geçen bölgelerdeki rahatsızlıkların teşhisi için yapılan emar görüntüleme işleminin adıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Mahsun Yoksul05.02.2017

MR ve tomografi ile ilgili kapsamlı bir proje ödevi hazırlıyorum. Bana MR ve tomografiyle ilgili bilgiler verirseniz (kaç dakikada uygulanır, çeşitleri, MR ile tomografinin farkı, amaçları, MR veya tomografiye girmeden önce ve girdikten sonra neler yapılacağı, bu işlemler hangi yaş kriterine uygulanır vb.) sevinirim. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. TEŞEKKÜRLER...

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Mahsun bey merhaba,


Emar ve tomografi ile alakalı olarak detaylı tüm yazıları sitemizde bulabilirsiniz. Tüm yazılar detaylı bir şekilde yazılmıştır ve ince ayrıntılara sahiptir. Emar ve tomografi işlemlerinde kaç dakikada uygulanır, çeşitleri, MR ile tomografinin farkı, amaçları, MR veya tomografiye girmeden önce ve girdikten sonra neler yapılacağı, bu işlemler hangi yaş kriterine uygulanır gibi sorularınıza yanıt bulabilmeniz mümkündür.

Soru ekle

Sorunuz: