İlaçlı MR çekim aşamaları, yan etkileri ve nedenleri

İlaçlı MR nedir, neden istenir, yan etkileri nelerdir, nasıl çekilir, hazırlık ve sonraki aşamalarda neler yapılır?

İlaçlı MR Nedir?

İlaçlı emarın yan etkileri

İlaçlı emarın yan etkileri

Sağlık alanında mevcut teknolojik olanaklar, gün geçtikçe kendini geliştirmekte yenilemekte ve insanlığın faydası için daha kullanılabilir yöntemler ortaya çıkarmakta. Bu yöntemlerin başında da MR dediğimiz, tıbbi görüntüleme teknolojisi geliyor. Özellikle kanser araştırmalarında ön plana çıkan bu yöntem, vücudun herhangi bir alanındaki kanserli ya da hastalıklı hücreleri tespit edip, en sağlıklı ve uygun tedavinin uygulanması için olanak sağlıyor. Baştan ayağa kadar hemen hemen her bölgemizde kullanılabilen MR teknolojisinin son zamanlarda ortaya çıkan değişik yöntemleri de bulunuyor. Bunların başında da ilaçlı mr geliyor.

İlaçlı MR teknolojisi özellikle ilgili alanla alakalı daha detaylı görünüm elde etmek için kullanılıyor. Bu yöntem için hastalara, MR’a girmeden önce kontrast adı verilen bir madde damar yoluyla enjekte edilerek ilgili alan daha görünür hale getiriliyor ve doktorlar hastalığın tedavisi için daha çok geniş kapsamlı bilgiye ulaşabiliyor. Aynı zamanda verilen madde sayesinde MR cihazında kan akışı hakkında bilgiye de sahip olunuyor ve bu sayede kanın nerelere ulaşıp nerelere ulaşmakta zorluk çektiği hakkında bilgiye ulaşılıyor ve hastalık için net teşhis konulabiliyor.

İlaçlı MR Nasıl Çekilir?

MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme cihazlarının çalışma prensibi temel olarak mıknatıslara benzer. Bu cihazları dev birer mıknatıs olarak düşünebiliriz ve vücuda gönderdikleri manyetik dalgalar ile vücudun hangi yerinde nasıl bir rahatsızlık olduğunu tespit edebilmekteler.

MR çekimi yapılmadan önce doktorunuzun talimatları doğrultusunda üstünüzdeki yabancı maddeleri çıkartıp ardıdan görevlinin sizi MR cihazına sabitlemesini beklemelisiniz. Ardından MR tiplerine göre değişmekte olan cihaz yerleşiminiz yapılacaktır. Örneğin göğüs MR’ı çektirecek birinin göğüs hizası tamamen makinenin içinde olmalıdır. Bunların ardından size kımıldamamanız söylenecektir ve işlem başlayacaktır. Bu işlem teknolojinin gelişmesiyle birlikte 10 dakikalara kadar inse de genellikle 20 dakika civarlarında sürer.

Yapılan MR çekimi sonrasında hastanede yarım saat süreyle kalmak sağlığınız açısından tavsiye edilir. Çünkü meydana gelecek alerjik reaksiyonlar karşısında ani müdahale gerekebilir. Fakat ciddi alerjilerle çok seyrek karşılaşılmaktadır. Hafif düzeyde kaşıntı, kızarıklık gibi durumlarda endişelenmemeniz, ama şiddet artarsa acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekir.

İlaçlı MR çekilmesinin normal MR’dan tek farkı MR çekilmeden dakikalar önce vücuda kontrast adı verilen iyotlu bir madde enjekte etmektir.

İlaçlı MR Neden İstenir?

İlaçlı MR çekilmek, normal MR türlerine göre daha zahmetlidir ve bazı özel durumlarda istenir. Öncelikle ilaçlı MR istenmesinin temel sebebi şüpheli anormal dokuların daha belirgin hale gelmesi ve durumun daha kolay anlaşılır biçimde görülebilmesidir. Aynı zamanda bazı hastalık türlerinde sadece dokular değil, kan akışının da görülmesi gerekebilir. Bu tür durumlarda da hastaya damardan verilen kontrast madde ile birlikte kan akışının ne durumda olduğu anlaşılır. Özellikle damar sorunlarında bu yöntemin kullanılmasının temel sebebi, kanın ulaşamadığı yerlerin daha iyi tahlil edilip, ona göre bir tedavi uygulayabilmektir. Eğer sizin de emboli gibi damar kaynaklı rahatsızlıklarınız var ise ya da doktorunuz durumunuzu daha detaylı ve net görebilmek istiyorsa sizden ilaçlı MR isteyebilir.

İlaçlı MR çekilmesinin belirli yan etkileri, zararları ve çekilmemesi gereken durumlar olduğu gibi, çekilirken dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır.

İlaçlı MR Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar daha hızlı hizmet almak ya da değişik nedenlerden dolayı zaman zaman özel tıp merkezlerindeki MR çekimlerine gitmektedirler. Bu tip merkezlerde MR çekilmek isteyen hastalar genellikle 350 ile 450 TL arasında fiyatlar ödemekte ve bunlara ek olarak kontrast maddeyi alabilmek için de yaklaşık 100 TL civarında ödeme yapmaktadırlar. SGK veya emeklilik gibi şartlara bağlı olarak bu fiyatlar 200 TL civarlarına da düşebilmektedir.

İlaçlı MR Yan Etkileri Nelerdir?

Doktorlara daha iyi görüş sağlayan ve hastalığın daha iyi tahlil edilmesine olanak veren ilaçlı MR’ın güzellikleri olduğu kadar, birtakım zararlı veya yan etkileri olabilir. Öncelikle ilaçlı MR çektirmek için kontrast madde alan kişilerde ilk aşamada damarlarda sıcaklık hissi ya da ağızda metalik bir tad algısı oluşabilir. Fakat ilk 1 2 dakika için geçerli bu yan etkiler kısa sürede sona erecektir. Hasta vücuduna enjekte edilen kontrast madde iyot içerir ve bu iyot hastalarda çeşitli hafif alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu yan etkilerin başında da dökülme veya kaşınma gibi sorunlar gelir. Çekim sırasında eğer bu alerjik reaksiyonlar şiddetlenirse ya da yeni alerjik reaksiyonlar rahatsız edici boyuta gelirse mutlaka MR çekimine yardımcı olan görevliye bunu bildirmelisiniz. İlaçlı MR çekilme işlemi bittikten sonra ise, hastanın damar yolu belirli bir zaman açık kalmalı ve hasta, ilk yarım saat içerisinde çeşitli alerjik reaksiyonların gelişmesine anında müdahale yapılabilmesi için hastanede kalmalıdır.

Aynı zamanda bazı hastalardı ilaçlı MR çekimi sırasında kullanılan kontrast maddenin vücuttan atılmasında sorun çıkaracak rahatsızlıklar olabilir. Yaşlılık ya da böbrek hastalıkları bulundurma durumunda hastaların son 1 ay içerisinde yaptırılmış serum kreatin ölçümleri doktor ile paylaşılmalı ve eğer kontrast maddenin atılmasında sorun oluşturabilecek sonuçlar var ise, böbrek rahatsızlıklarını arttırmamak için ilaçlı MR iptal edilip başka yöntemler denenmeli ya da başka bir tarihe ertelenmelidir.

İlaçlı MR Çekilirken Neler Yapılmalı?

İlaçlı MR çekilecek olan hastaların merak ettiği tüm soruların cevabı aslında psiklojinizi rahatlatmak için gerekli. Bu yüzden MR’a girmeden önce neler yapılması gerektiği hakkında yazılar okumak, video izlemek size MR çekimi esnasında avantaj sağlayacaktır. Öncelilke MR çekimi öncesinde aç karna veya tok karna gelmeniz konusunda doktorunuzun talimatlarını dinlemeniz gerekiyor çünkü bazı MR çekimlerinde aç karna gelmek gerekirken bazılarında farketmeyecek şekilde de olabiliyor. MR’a girmeden önce üzerinizdeki manyetik eşyalardan ve radyasyon yayan aletlerden arınmalısınız. Ardından yatacağınız yerde gözünüzü açmamaya çalışın çünkü açtığınızda göreceğiniz ortam içinizi karartıp sizin orda kalmanızı zorlaştırabilir. Ortam biraz soğuk ve karanlık olabilir fakat yaratacağı tedirginlikten ve beyninizdeki kötü algıdan uzaklaşıp işlemin bitmesini beklemelisiniz.

İlaçlı MR sonrasında ise vücudunuzda çok fazla miktarda radyasyon birikeceğinden bunu atmak için bitter çikolatayı sık sık tüketmenizde fayda var.

Çekim öncesi hazırlıklar

  1. 2-3 gün öncesi taze meyveleri, sebzeleri, nohut, fasulye, gaz içeren içeceklerden ve süt ürünleri tüketilmemesi gerekir.
  2. çekim gününde çay, kahve içilmemeli ve makyaj yapılmamalı
  3. çekiminden 6-8 saat öncesi yemek yenmemeli ve 4 saat öncesi su içilmemelidir.
  4. diğer şartları çekim öncesi doktor tarafından tavsiye edilecek.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



4 votes, average: 2,50 out of 54 votes, average: 2,50 out of 54 votes, average: 2,50 out of 54 votes, average: 2,50 out of 54 votes, average: 2,50 out of 5
(4 Oy, Ortalama: 2,50 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Eylül22.06.2017

Merhaba ben 40 gün önce yüz felci geçirdim doktorum ilaçlı mr istedi yüzüm %90 düzeldi diyor doktorum ilaçlı mr konusunda aç karnına mı gitmeliyim görevli bir şeyler söylemişti ama kortizon kullandığım için aklım yerinde değildi tam hatırlamıyorum bilgi verirseniz sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Eylül hanim merhaba 


İlaçlı tomografi işlemleri incelemesine aslında açlık karnına gitmeye gerekir bulunmaz. Bu aşamada önemli olan alerjik bir sorununuz olup olmadığıdır. Bu tarz bir sorunda aç karına işlemlerin yapılması gerekebilir. Uygulamada ilaç damar yolu aracılığı ile enjekte edilir. Çekim işlemleri incelemesine genelde 7 ila 10 dakika aralığında sürmektedir. Işlemlerden sonra ne zaman yemek yenileceğini teknisyene sormalısınız. Çünkü bazı kişilerde alerjik reaksiyonlardan kaynaklı olarak kusma `ve mide sorunları ortaya çıkabilir. Bu oldukça rahatsiz edici bir durumdur.

Hatice06.06.2017

Hocam iyi günler. Eşim göğüsten ilaçlı mr çekilecek. 2.kez emara girecek ama bu sefer ilaçlı mr istendi. Alerji testi yaptırmaya gerek var mı? Bir de zor mu oluyor kaç dakika sürüyor asgari süresi

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
İlaçlı Göğüs Emarı Öncesi Alerji Testi Yaptırmaya Gerek Var mı?
Tuba Kılınç30.05.2017

Merhaba Hocam
Haftaya cuma günü ilaçlı meme mr`i cektirecegim ilaç mutlaka damardan mi veriliyor birde çekim sonrası 5 yaşında bir oglum var ona yaklasmamda sorun olur mu?İlacı vücuttan atabilmek için bol su icmek yeterli mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Tuba hanım merhaba 


Meme emarları X ışınlarının kullanılmadığı radyasyon riski olmayan uygulamadır. Ultrason ile mamografi işlemlerinin eksik kaldığı  zamanlarda tercih edilir. Uygulama kısa süre içinde ve kolay şekilde yapılır. İlaç olarak verilecek olan kontrast madde damar yolu aracılığı ile enjekte edilir. İlaçtan ilk edildiği zaman kolda yanma ve sıcaklık hissi yaratır. Özellikle alerji sorunu olan kişilerde kontrast madde sorun yaratabilir. Bu sorunların arasinda baş dönmesi, ateş, baş ağrısı gibi şikayetler yer alır. Bu şikayetler kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Geçmezse ve şiddeti artarak devam ederse mutlaka uzmana başvurmak gerekir.

Kubra28.05.2017

Merhaba hocam ben Mayısın 8’de ilaç mr girdim 13’de adet olmam gerekiyordu ve su an 14 gün geçti test yaptım gebelik yok sizce bu normal mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anlattığınızdan anladığım kadarı ile adet tarihinizin üzerinden sadece bir gün geçmiş, 1 gün sonra gebeliğin belli olması imkansızdır. Adet tarihinizden 1 hafta ya da daha fazla zaman geçtikten sonra gebeliğin varlığı onaylanabilir. Bunun içinde biraz daha beklemeniz gerekir. Emardan kaynaklı olarak adet gecikmesi ise genelde meydana gelmez. Verilen ilaç nadir şekilde bazı kişilerde adet gecikmelerine sebep olabilir. Yalnız sizdeki bir günlük adet gecikmesi döngünüz, üşütmeniz ya da bu ay ki sıkıntılarınız ile alakalı bile olabilir. Yani 1 günlük adet gecikmesini gebeliğe bağlamamanız gerekir. Bu adet gecikmesini ilaçlı emar çekimlerine bağlamak da doğru olmaz.

Hulya13.05.2017

İlaçlı emar dan sonra regli olamıyorum bu durum normal mı

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
İlaçlı Emardan Sonra Regl Olamıyorum Bu Durum Normal mı?
Murat25.04.2017

İyi akşamlar hocam ilaçlı mr çektirirken kustum. Bu durum mr sonucunu etkiler mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Etkileyecek bir durum mevcut olsaydı, çekim esnasında size gerekli olan müdahaleyi yaparlardı ve çekimi tekrarlardır. yani sorun teşkil etmeyecektir.

Özlem20.04.2017

Merhaba ben 6 ay önce bel fıtığı ameliyatı oldum ama bacaklarımdaki ağrı geçmiyor ve doktorum da ilaçlı mr istedi ama çok stres yapıyorum istemiş olabilir.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
MR Sonrası Bacak Ağrısı Geçmiyor, ne yapmalıyım?
İbrahim17.04.2017

Merhaba hocam eşim yüz felci tedavisi görüyor doktoru ağız içinde damakta bir şişlik gördü ve ultrason istedi bunun sonucunda bir de mr istedi ilaçlı 14 aylık bebeğimiz var. İlaçsız çektirmek bize sağlıklı mıdır, bilgi verirse tercih edebilir miyiz? Teşekkür ederim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


İlaçsız şekilde çekilecek olan emardan korkmanıza gerek bulunmamaktadır. İlaçsız emar çekimi sonrası bebeğinizi hemen beklemeden emzirebilirsiniz. Yalnız emar çekiminiz ilaçlı yapılacaksa bu durumda 24 sonra emzirme işlemini yapmanız gerekmektedir. emar çekiminde kullanılacak olan ilaçların belli başlı yan etkileri bulunur. Eşinizde verilecek olan ilaç sonrasında koku duyularında farklılıklar, kaşınma, tat duyusunda değişiklik, baş ağrısı, bulantı ve baş dönmesi sorunları gözlemlenebilir. Bu sorunlar ve diğer etkiler bebeğinizi etkileyeceğinden dolayı 1 günün geçmesi beklenmelidir. Yani 24 saat sonra ilaçlı emar çekimi yaptıran kişilerin emzirme yapması gerekir.

05.04.2017

Ben ilaçlı emar çektireceğim kolumuzdan mı yapılıyor iğne yolu ile

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


İlaçlı emar çekim işlemlerinde verilecek olan kontrast madde koldan açılacak olan damar yolu ile hastaya verilir. Hasta vücudunun belli başlı bölgelerinde bulunan şüpheli lezyonların daha net şekilde görüntülenmesine olanak sağlar. Damar yolu ile verilecek olan kontrast madde kan akışlarının da cihazlar tarafından algılanması amacı ile kullanılır. Hasta kişi emar cihazına girmeden daha önce damardan kontrast madde uygulaması yapılır. Ardından hasta kişi kızaklı sedye üzerine yatırılır. Çekim esnasında hasta kişilerin hareket etmemesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde görüntüleme işlemleri detaylı şekilde yapılmaz. Çekim bölgesine göre 10 dakika ile 1 saat aralığında bir sürede işlem tamamlanır. Emarın çekilmesinden sonra görüntüler radyoloji uzmanları tarafından incelenmektedir.

Gamze04.04.2017

Klinik bilgi : kontrastlı ne demek istemiş doktorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gamze hanım merhaba,


Kontrast ilaç anlamına gelir. Genelde tomografi, emar ve diğer tetkiklerde kullanılan bir tabirdir.

Selime01.04.2017

İlaçlı emarda ağrı olacak mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


İlaçlı emar çekimlerinde ağrı meydana gelmez. Sadece ilaç enjekte edilirken yanma hissi ve sıcaklık hissi meydana gelir. Bunun dışında emar çekim işleminde herhangi bir ağrı, sızı ya da acı oluşmaz. Emar çekiminde ses belki rahatsızlık verebilir.

Banu28.03.2017

Hocam merhaba bende ilaçlı emara giricem yanlız pskolojik olsa gerek korkuyorum özellikle yüze kapatılan aletten sanki boğulacak gibi oluyorum çıkamicak gibi hissediyorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Banu hanım merhaba,


Kapalı alan korkusu olan kişiler için emar uygulaması yaptırmak kabus gibidir. Siz de baş edemeyeceğiniz düzeyde emar çekim korkusu yaşıyorsanız emardan önce doktorunuz ile görüşüp sakinleştirici isteyebilirsiniz. Eğer korkunuz çok yoğun düzeyde ise anestezi altında emar çekim işlemlerini yaptırabilirsiniz. Korkularınız ile baş edebilirim diyorsanız nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Nefes alıp vermek en doğal olan sakinleştiricidir.

Seren23.03.2017

Merhaba bugün kadın doğum uzmanına gittim ve yumurtalıklara kist olduğu ortaya çıktı. Doktor 2 farklı ultrason istedi. 42×34 mm ikincil bir kist oluştuğu söylendi ama buna rağmen kontrastlı Mr istendi. Doktorum bunu istemesi beni korkuttu. Sizce kan tahlili ve 2 farklı ultrasondan sonra buna niye istemiştir şüpheli bir durum olduğundan mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Seren hanım merhaba,


Yapılan tetkikler sonucunda uzmanınızın emarı neden istediğini bilmek oldukça zor. Kist sorun yaratmayacak bir kitle de olabilir. Yaratacak bir kitle de olabilir. Emarı çektirip sonucu elinize almadan bir şey demek mümkün değildir. Ayrıca diğer tahlil sonuçlarınız ve emar sonuçlarınızın hepsi beraber değerlendirilmelidir.

Çiğdem23.03.2017

Merhaba hocam ben safra kesesi taşı için ilaçlı mr çektireceğim.
3 aylık bebeğim var ne kadar süre emzirmemem gerekiyor?
mr i çekildikten sonra bebeğime ne kadar süre sonra yaklaşabilirim?
Şimdiden teşekkür ederim.
Hayırlı günler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Çiğdem hanım merhaba,


Emar çekim uygulamasında kullanılacak olan madde gadolinium olup belli başlı  yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca bu madde idrar yardımı ile dışarıya atılır. Çevre kirliliğine de sebep olmaktadır. beyin ile alakalı sorunlar dışında çekilecek olan emar çekim uygulamasında bu maddenin verilmesinin zorunluluğu bulunmaz. Verilecek olan ilaç görüntünün netleşmesini sağlar. Vücuttan atılması içinde en az 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Benim tavsiyem bebeğinizi 48 saat boyunca emzirmemenizdir. Bu süre zarfında sütünüzü sağın ve atın. sonrasında emzirme uygulamasına  başlayabilirsiniz.

Gulay21.03.2017

Hocam Bir hafta önce vertigo teşhisi ile mr çektirdim. Mr dan sonra kafamda titreşimler hissediyorum. Hala geçmedi. Nasıl geçer ve neden oldu bana yardımcı olursanız sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gülay Hanım merhaba,


Emar çekim işlemlerinden sonra bu tarz yan etkiler meydana gelmez. Sorun tamamen vertigo ile alakalı bir durumdur. Hekiminize gitmeniz ve gerekli belirtileri detaylı şekilde anlatmanız gerekir. Ayrıca vertigo sorunu olan kişilerin mutlaka bu sorun ile alakalı olarak ilaç kullanımı da yapması gerekir. İlaçların düzenli, aksatılmadan ve önerilen dozda kullanılması şarttır.

Garip13.03.2017

ilaçlı boyun emarı çekineceğim ama tahmini olarak kaç dakika sürer. Normal boyun emarı çekindim 15 dakika kadar sürmüştü. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Emar çekimlerinin uygulama süreleri yapılacak olan tetkike göre değişmektedir. Beyin, bol, boyun tarzında farklı bölgelerden çekimler yine farklı süreler ile karşımıza çıkar. Yapılan işlemlerde hastanın hareket etmesi de süreyi uzatan bir etkendir. İlaçlı boyun emarı çekimleri öncesinde kontrast madde verilmesi vakit alan bir durumdur. Çekim işleminde hareket etmezseniz ve teknisyenin söylediklerine uyarsanız kısa süre içinde işinizi halledebilirsiniz.

Şaban Durali13.03.2017

Boyun damarımdan ilaçlı MR çektirmem gerekti Ancak bazı grup Antibiyotiklere ilaçlara karşı alerjim var. İlaçlı çekim veya ilaçsız çekim yapılabilir mi?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
İlaçlı Emar Çekimleri Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olur mu?
Mert09.03.2017

Merhaba, Hocam ben 3 hafta önce ilaçlı röntgen çekildim kollarımda yeşil yeşil noktalar oluştu bunlar geçici midir? saygılar.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Röntgen çekimlerinde verilen ilaçlar belli başlı yan etkilere sahiptir. Bu yan etkiler kısa süre içinde geçmezse kesinlikle uzman ile görüşmek gerekir. Yan etkilerin kısa zaman içinde geçmesi gerekir. Aksi olan durumlar belli başlı sıkıntılar meydana gelmektedir. Bu konuda uzmandan görüş olmak kesinlikle gereklidir.

Cemre04.03.2017

Merhabalar benim beynimde ufak çaplı bir leke belirlendi bu lekeyi daha iyi anlayabilmek için ilaçlı mr istendi sizce kötü bir durum var mıdır?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Cemre hanım merhaba,


Beyin bölgesinde var olan lekenin ne olduğu, ne düzeyde olduğu ve neye işaret ettiği konusunda mr çekim işlemlerinin yapılması gerekir. Bu uygulama yapılmadan beyindeki leke konusunda yorum yapmak imkansızdır. Çıkan sonuç neticesinde gerekli olan yorumun yapılması gerekir. Çıkan sonuç kötü bir hastalığa ya da duruma işaret ediyorsa kesinlikle vakit kaybetmeden kısa zaman içinde tedavi sürecine başlamanız gerekir.

MUSTAFA27.02.2017

Hocam yarın ilaçlı MR çektireceğim, başımda küçük bir leke gözüküyormuş ama daha iyi anlaşılması için ilaçlı çektirmem gerekiyor aç karınla mı gitmem gerekir yoksa tok fark eder mi saygılarımla...

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


İlaçlı emar çekimleri sayesinde yapılacak olan görüntülemede daha detaylı bilgiler alınmaktadır. Bu bilgiler sayesinde hastalıklara tanı koymak ya da var olan hastalıkların ne aşamada olduğunu öğrenmek kolay bir hale gelir. İlaçlı emar çekimlerinde verilecek olan kontrast maddenin aç alınması gerekir. Yaklaşık olarak 4 ila 5 saatlik açlık yeterli olacaktır. Zaten bu konuda detayları uzman size verecektir.

Feride aslan27.02.2017

Eşim fizik doktoruna gitti emer çekti kanında iltihap varmış ilaçlı emar istedi neden istedi acaba

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Manyetik rezonans görüntüleme devasa mıknatıslar ile meydana getirilmiş olan manyetik bir alandan oluşur. Alanın içinde radyo dalgaları kullanılarak belli anatomik yapıları, hastalıklı ve sağlıklı dokuları diğer yapılardan hemen ayırt etmek adına ve tanımlamak adına kullanılan tıbbi bir tekniktir. Yapılacak olan ilaçlı emar çekimlerinin sonuçları çıkmadan ve durumun ne olduğu netleşmeden yorum yapmak doğru olmaz. Bu aşamada önemli olan emarınızı vakit kaybetmeden çektirmeniz ve sonuçları almanızdır.

Banu18.02.2017

Merhaba, ben kulak için ilaçlı emara girdim 23 aylık bebeğim var ilk sütü sağdım fakat 16 saat sonra emzirdim hata mı ettim bilmiyorum izlemem gereken bir yol var mı acil cevap verirseniz çok sevinirim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Banu hanım merhaba,


İlaçlı emar çekimlerinden yaptıklarınız doğrudur. Zaten emar çekim işlemleri herhangi bir zarar meydana getirmez. Radyasyon da içermediği için herhangi bir sorun meydana getirmeyecektir.

Kadriye15.02.2017

Mrblar ben ilaçlı mr çektirdim. 1 hafta sonra öğrendim ki 5 haftalık hamileymişim yani 4 haftalık hamile iken ilaçlı mr girdim bebeğe bir sakıncası yada zararı olur mu lütfen cevabinizi bekliyorum.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Kadriye hanım merhaba,


Mr çekimlerinin bir zararı bulunmamaktadır ama ilk 3 aylık gebelik sürecinde bebeğin gelişim dönemi olduğu için tavsiye edilmez. Bir şey olduğunu düşünmüyorum ama doğum uzmanınız ile bu detayı dikkate alarak devam etmenizi tavsiye ederim.

12.02.2017

Merhabalar,
Bende ilaçlı mr çekileceğim ama çok koruyorum.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


İlaçlı emar çekim işlemleri de normal mr çekim işlemleri kadar basittir. Bu uygulamanın tek farkı damar yolu ya da ağız yolu ile kontrast madde verilmesidir. Bundan dolayı da korkacak bir şey bulunmamaktadır.

11.02.2017

Ön kol emar nasıl çekilir?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Ön kol emarı çektirmek için üzerinizde bulunan kemer, gözlük, kolye, yüzük ve diğer metal eşyaların tamamını çıkartmanız gerekmektedir. emar makinesinin kızaklı olan aletine uzandıktan sonra size özel olarak tasarlanmış olan radyo anteni takılır. Uzman ile hasta işbirliği ile kızaklı olan sedye makinenin iç kısmına yerleştirilir. Sedye aracılığı ile uzman hastasına belli başlı komutlar gönderir ve uygulamasını ister. Radyo frekansları kol bölgesine sinyal gönderir ve sinyaller radyo anteni aracılığı ile bilgisayara aktarılır. Bu sayede yüksek düzeyde görüntüler elde edilir. Uygulama hemen hemen 10 dakika içinde tamamlanır. Uygulamanın tamamlanmasının ardında yaklaşık 1 hafta sonra sonuçlar teslim edilir.

Mete10.02.2017

Bir ayda kaç kez emar çekilebilir?

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Bir ayda kaç kez emar çekilebilir?
Derya konuk08.02.2017

Merhaba,
Ben 3 ay önce memeden ilaçlı emar çektirdim şimdi de karın bölgesinden çektireceğim bu sıklıkta ilaçlı emar çektirmenin bir zararı olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Deya hanı merhaba,


Sağlık sorunlarını belirlemek ve tedavi sürecine destek olması adına çekilecek olan görüntülemelerin zararı bulunmaz. Mr çekim işlemleri insanlara zarar vermemektedir. Çünkü emar çekimlerinde radyasyon bulunmaz. Bu aşamada önemli olan sağlık açısından herhangi zararın ortaya çıkmamasıdır. Emar ile alınacak olan görüntüler sayesinde belli başlı raporlar ortaya çıkar. Bu raporlar uzmanlarından tanı koyması ve tedavi sürecini planlaması açısından önemlidir.

Cafer payal06.02.2017

Merhaba hocam alt batın ve üst batın MR hazırlıkları nelerdir acaba

Makale Editörü Ayşe KorkmazHazırlıklar makaleye eklendi
Hazırlıklar
Okan06.02.2017

Merhaba,
Hocam ilaçlı mr çekileceğim tansiyon için, ateş çıkıyormuş vücutta aşırı derecede mi ateş çıkıyor?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Okan Bey merhaba,


Emar çekimlerinde ilaçlı madde kullanımı yapılmasından kaynaklı olarak her kişide aynı yan etkiler oluşmayabilir. Kişiden kişiye kontrast maddenin yan etkileri değişmektedir. Bazı kişilerde hiç ateş yapmazken bazı kişilerde ateş, baş ağrısı, uyuşma tarzında sorunlar ortaya çıkartabilir. Bunun içinde çevrenizdeki kişilerde var olan etkiler sizde gözlemlenmeyebilir.

Fatma06.02.2017

Merhaba ben ilaçlı Mr çektireceğim 12 aylık bebeğim var, sonrasında kaç saat emzirmemeliyim. Birde verilecek ilacın böbrekler aşırı derecede tahrip ettiği söyleniyor bu doğrumu. Şimdiden teşekkür ederim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Fatma hanım merhaba, Emar çekim işlemlerinde kullanılacak olan kontrast madde gadoliniumdur. bu maddenin belli başlı yan etkileri bulunur. ayriyeten idrar yardımı ile dışarıya atılır. Bundan dolayı da 24 saat boyunca emzirmemek en doğru karar olacaktır. Bu anlamda uzmanınızdan da detaylı şekilde bilgi almanız ve bebeğiniz olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. İlaçlı çekimden sonra bebeğe de yaklaşmamanız gerekir.


 

Elif06.02.2017

Merhaba esimde ciğerde kist var. İlaçlı emar çekilecek ilaçlı emar kistte zarar verir mi? çekilmeli mi

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Elif hanım merhaba,


Sizin sorunun için ilaçlı emar çekimini isteyen bir uzmandır. Zararı olsa ve sorun çıkartacak olan bir durum olsa bunu uzmanınız size söylerdir. Bunun için uzmanınıza güvenmenizi isterim.

06.02.2017

Merhaba esim in ciğerinde kis var dendi ilaçlı emar istendi acaba emar çekilse mi esimin korkuları var zarar verip daha kotu mu olur diyor ilaçlı emar zarar verir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


İlaçlı emar çekimlerinde ağrı meydana gelmez. Sadece ilaç enjekte edilirken yanma hissi ve sıcaklık hissi meydana gelir. Bunun dışında emar çekim işleminde herhangi bir ağrı, sızı ya da acı oluşmaz. Emar çekiminde ses belki rahatsızlık verebilir. Eşinizin sağlık için yapılacak olan bu uygulamadan korkmaması gerekir. emar çektirmede sizin gibi birçok kişi korkularından dolayı endişeye kapılmaktadır. Kapalı alan korkunuz mevcutsa ve sorun yaşayacağınıza inanıyorsanız uzmandan sakinleştirici isteyebilirsiniz. Emar çekimi esnasında kolaylık sağlar. Ayrıca açık emar da tercih edebilirsiniz.


 

Muhammed03.02.2017

Merhaba 1 ay önce tomografi çektirdim, pazartesi ise ilaçlı emar çektireceğim bu kadar sık çektirmenin bir zararı olur mu ve yaşlılar için ve astım hastaları için ilaçlı emarın bir sakıncası var mı teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum,


Tomografi ile emar birbirinden farklı olan görüntüleme teknikleri arasında yer alır. Bu uygulamalardan tomografi de radyasyon bulunurken emarda radyasyon bulunmaz. Yani emar zararsız olan işlemlerden meydana gelir. Kontrast madde kullanımı yapılacağından dolayı alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Kontrast madde sonrası alerji sorunu yaşayan kişilerin sayısı oldukça azdır.

Zeynep Süreyya Bacacı02.02.2017

Merhaba doktor hanım.
Ben boyun mr çekileceğim, fakat doktorum bana aç ya da tok gelip gelmeyeceğimi belirtmedi. Boyun emarında açlık gerekir mi? Şimdiden teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Zeynep Hanım merhaba,


Emar tarzındaki görüntüleme işlemi yapan uygulamalarda hastaların aç gelmesi gerekmektedir. En azından çekim öncesinden 6 saat açlık gerekir. 

Derya02.02.2017

Merhabalar, 16 aylık bebeğim var emziriyorum ilaçlı MR çektireceğim bebeğime zararı olur mu?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Derya hanım merhaba,


Emar çekimlerinde kullanılan kontrast madde (ilaç) Gadoliniumdur. Bu ilacın belli başlı yan etkileri bulunur. Alınan ilaç idrar yolu ile ve bol su ile atılır. Emar çekimlerinde her sefer de ilaçlı madde verilmeyebilir. Yani her mr çekiminde kontrast madde zorunluluğu bulunmaz. Bu madde görüntünün netleşmesine olanak sağlar. Bebeğinizi mr çekiminden sonra emzirmenizi tavsiye etmem. Daha öncesinde sütünüzü sağmalısınız. Mr çekiminden sonra kontrast maddenin vücuttan atılımına göre emzirmeye devam edebilirsiniz.

Nese02.02.2017

Merhaba,
Adetliyken ilaçlı meme emarı çekilir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Neşe hanım merhaba,


Adet döneminde mr çektirmenin bir zararı bulunmamaktadır. Hatta hamile olmadığınızı göstergesi olduğu için daha da uygundur.

İnci28.01.2017

Merhaba hocam ilaçlı emar çekildikten sonra çocuğun öpülmesi çocukta bir sakınca çıkarır mı ?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

İnci hanım merhaba,


Emar çekimlerinde X ışınları kullanılmadığından dolayı radyasyon sorunu yaşanmaz. Bundan dolayı da çocuklarınızla ve çevrenizdeki insanlarla iletişim halinde olabilirsiniz. Bundan yana sorun ve sıkıntı yaşamazsınız.


Geçmiş olsun,

Betül11.01.2017

İyi bir kontrast maddede bulunması gereken özellikler nelerdir?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Betül hanım merhaba,


Kontrast maddeler iyonlu maddeler olarak da bilinmektedir. Bu maddeler içerikleri ve çekim yapılacak olan bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bölge bazında kullanılan ilaçların içerikleri genelde aynıdır. İyi bir kontrast maddede bulunması gerekli olan özellikler kapsamında iyotlu, baryumlu, radyolu, tek halkalı ve çift halkalı olarak kullanılır. Kullanım konusunda uzmanınız sizin için yönlendirme yapar. Kontrast madde görüntüleme anında damar yolu ile ya da ağız yolu ile alınmaktadır.

Hülya07.01.2017

Merhaba hocam benim tiroidlerim az calisıyor, benim kafamda damar atması oluyor, çok şiddetli hissedilir şekilde bu yüzden emara girmem lazım ve ilaçlı emar olacak sorum şu hoca o ilaç fazla derecede-e iyot içerikliymiş sizce herhangi bir yan etkisi olur mu düşünün hocam diş dr iğne yaptığında bile kalbim yerinden çıkacak gibi atiyor dis dr bundan korkum da yok ama ilaç verince dişim e bile iğne ile kalbim o iğne sonrası yerinden fırlıyor sanki kalp dr a da gittim ekg ve ultrason dan baktı bir ş

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba Hülya,


Emar korktuğunuz kadar size soru yaratacak bir görüntüleme sistemi değildir. Emar sayesinde var olan sorunlar ortaya çıkar ve gerekli olan tedavi planlaması da daha rahat yapılır. Emar da verilecek olan ilaç iyot içeriği ile bilinir. Yapılan araştırmalar neticesinde de bu anlamda sıkıntı ile karşılaşan insan sayısı oldukça azdır. Genelde alerji tarzı sorunlara yol açabilir. Bu tamamen psikolojik bir tepkidir. Çekim esnasında teknisyene ve öncesinde de uzman hekiminize durumunuzu anlatarak sakinleştirici alabilirsiniz.

İlknur Ar03.01.2017

Beyin ilaçlı emar çektirdim ağız boşluğum dilim boğazlarım çok kötü oldu dilim falan tahriş oldu kanıyor yanıyor Boğaz yolum yanıyor kötüyüm çok be yapmam gerek

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar İlknur Ar, bu durumda tüm yan etkileri doktorunuza anlatmalısınız. Genelde ilaçlı beyin MR`ı zararsız geçiyor. Eğer şikayetiniz devam ederse mutlaka doktorunuza anlatınız.
Ridvan25.12.2016

Merhaba yaklasik 1 hafta önce ilaçlı beyin mr cektirdim iğneyi elimdeki damar yolundan verdiler ve şuan bilegim hafiften şişmiş durumda ve damarim oldukça sert sanki sebebi ne olabilir acaba

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Ridvan Bey, iğne sonrası hafiften şişlik olabilir, birkaç günde geçer. Eğer 2-3 gün sonrası şikayetleriniz devam ederse, doktorunuza danışmakta fayda var.
Duygu27.11.2016

Merhaba ben kulak için ilaçli MR`a girdim ama ilaç verilirken epey bir ilaç koluma kiyafetime doküldü bu olay sonucun net görünmesini etkiler mi? İlaç yeterli kadar gitmiş midir damardan? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe KorkmazEndişe etmenize gerek yok. İlaç dozu doktor tarafından kontrol edilir.

Soru ekle

Sorunuz: