İlaçlı akciğer tomografisi çekim nedenleri ve amaçları

Akciğer hastalıklarının daha net bir şekilde teşhis edilebilmesi için ilaçlı akciğer tomografisi son zamanların en çok tercih edilen uygulaması olarak bilinir.

Neden Çekilir?

Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri olan akciğer kanseri riskini görüntüleyebilmek ve yine akciğerdeki farklı rahatsızlıkları net bir şekilde görebilmek için ilaçlı akciğer tomografisi çekilmektedir. Normal tomografiden farkı ise hastalara verilen bir kontrast madde sayesinde ilgili bölgenin net bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktır. Akciğerlerde oluşabilecek tümör ve kitlelere karşı akciğer tomografisinin ilaçlı olarak çekilmesi uzmanlar tarafından tercih edilmektedir.

Akciğer tomografisiyle ilaçlı akciğer tomografisi tamamen ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır. İnceleme sırasında hasta hareket etmeden yatmalı ve yapılacak incelemenin türüne göre uzman hekim işlemleri başlatır. İlaçlı akciğer tomografisi günümüzde en çok tercih edilen ve tüm akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.

İlaçlı Akciğer Tomografisi

Bu uygulama ile lenf bezlerinde oluşabilecek kanser tespit edilmektedir. Ayrıca organ ve dokularda ortaya çıkabilecek fonksiyonel değişimleri göstermesi için de damar yolu ile hastaya enjekte edilen madde sayesinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. FDG adı verilen radyoaktif izotop, hastaya enjekte edildikten sonra kanser hücrelerinin beslendiği şekerler tespit edilmiş olur.

Kanser hücreleri tespit edildikten sonra bulunduğu organa olan dağılımı, diğer organlara verebileceği zararlar, lenf bezlerinin durumu gibi incelemeler ilaçlı akciğer tomografisi ile tespit edilmektedir. Son derece önemli bilgiler veren bu uygulama vücudun tamamına da uygulanabilmektedir.  Teşhis sonlandıktan sonra tedavi süreci başlamaktadır. Uzman hekim bu konuda ilaçlı tomografide elde ettiği verileri kontrol eder ve hastaya kısa sürede bilgiler verir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlı akciğer tomografisinden önce hasta, uzman doktora hastalık hikâyelerini belirtmelidir. Daha önceden bu incelemeyi yapıp yapmadığı ve farklı hastalıklarının olup olmadığıyla ilgili net bilgiler alındıktan sonra işlemlere başlanır.

Kontrast madde enjekte edileceği gibi ağız yoluyla tüketilmesi de istenebilir. Hasta için rahatsızlık verebilecek bir durum olduğundan ve kontrast madde iyot içerdiğinden daha çok damardan enjekte edilmektedir. Bu tür maddeler küçük yan etkilere neden olabilir.

Hasta, daha önceden yaptırmış olduğu tüm tomografiler hakkında bilgi vermelidir. X ışınlarıyla yapılacak olan tomografi uygulamasında radyasyona maruz kalınacağından dolayı ilaçlı akciğer tomografisi sonrasında doktorunuz yine dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında net bilgiler vermiş olacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ahmet22.04.2017

Merhabalar hocam 1 ay önce tahta kürdana benzer bir cisim yuttum çıkısını gördüm fakat cismin ne kadar olduğunu tabii ki göremedim doktora gittim bilgisayarlı tomografi dedi akciğerler için şimdi ilaçsız yaptırmak istiyorum eğer bir cisim varsa ilaçlımı daha iyi gözükür ilaçsız damı o cisim aynı gözükür boşu boşuna ilaçta almak istemiyorum saygılar.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


İlaçlı şekilde yapılacak olan tomografi işlemleri görüntülerin daha net ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır. Bundan kaynaklı olarak ilaçlı tomografi işlemi istenir. Uzmanınız bu konuda ilaçlı çekim istediyse ilaçlı tomografi çektirmekten korkmamalısınız. İlacın belli başlı yan etkileri bulunur. Özellikle alerji sorunu olan kişilerde kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu tarz alerji sorunlarınız bulunuyorsa muhakkak öncesinde uzmanınıza detay vermeniz gerekir. Zaten alerjik reaksiyon meydana geldiğinde anında müdahale edilmektedir.

Nazime20.03.2017

Selam un aleykum hocam benim annem de kanlı balgam nefes darlığı çabuk yorulma halsizlik gibi belirtiler var doktor verem suphesi koydu tanı için bizden ilaçlı akciğer tomografisi istediler bu tomografi veremi teşhiste işe yarar mi

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Akciğer kanserinin erken tanısı ve tanı sonrasında tedavisinin başarılı olmasında akciğer tomografisinin sağladığı avantajlar bilinmektedir. Uzman hekim akciğer tomografisi çekilmesini istediyse gerekli organizasyonları sağlayarak sonuçlar için beklemelisiniz.

Nuriye şahin08.02.2017

İlaçlı tomografi ilacı ,ilaçlara alerjisi olana yan etki yapar mı? İlaç kullanmadan tomografi çekilmez mi? Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Nuriye hanım merhaba,


İlaçlı tomografi esnasında kullanılan ilaçların her insana alerji yapması durumu yoktur. Alerji durumunuz olsa bile sizde alerjik reaksiyon göstermeyebilir. İlaç desteği ile emar çekilmesinin en önemli olan sebebi damarların ya da çekilecek olan bölgenin daha net şekilde gözlemlenmesidir. Bu durumda alınacak olan görüntüler sayesinde tanı konusunda oldukça önemli veriler elde edilir. Bunun içinde ilaç kullanımı çok önemlidir.

Rıdvan31.01.2017

Merhaba hocam ben yaklaşık 6 ay önce ilaçlı akciğer tomografi si çektirdim ama film sonucu baya kalitesiz çıktığı söylendi bana üç ayrı doktora gösterdim üçü de ayrı teşhis koydu ben emin olmak için bir daha çektirmek istiyorum bir sakıncası yani zararı var mı acaba teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Rıdvan bey merhaba,


Akciğer tomografi çekim işlemleri zararları olan bir görüntüleme tekniğidir. Bundan kaynaklı olarak da gereksiz yere çekilmesi sorun yaratabilir. Eğer elinizdeki raporlar ile uzmanlar tanı koyma işlemi yaptıysa ve gerekli tedavi işlemine başladıysa çektirmeniz gerekmez.


Geçmiş olsun.

Yağmur özen30.01.2017

Merhaba,
Annem 1 ay önce by pass ameliyat i oldu ve düzenli olarak nerdeyse haftada bir kontrole gidiyoruz. Ancak en son gidişimizde detaylı bir açıklama yapmadan kan değerlerinden bir kaçının yüksek çıktığını ve bu yüzden ilaçlı tomografi istediğini belirtti. Salı günü çekilecek ancak bu durum kanserden şüphelendiği için mi uygulanıyor, farklı bir sebebi olabilir mi? Cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yağmur hanım merhaba,


Çekilecek olan her ilaçlı tomografi aklınıza kanser riskini getirmesin.  Bu konuda hangi değerlerde yükselme olduğu önemlidir. Uzmanın kesin sonuç elde etmeden açıklama yapmaz. Bunun için ilaçlı tomografi çektirip çıkan sonuçların yorumlanması gerekmektedir.


Geçmiş olsun, sağlıklı günler dilerim

Nazmiye03.01.2017

Merhaba benim dedem ilaçlı emare girdi 12 saat sonra kalbi durdu ve öldü. 80 yaşındaydı kalbi 3 katına büyümüştü. Ölümünün emarla bi ilgisi varmıdır. Bide ilaçlı emara girdikten sonra 12 saat sonra ya iyi olurmuş hasta yada kalbi durdurmuş öyle dediler doğrumu?
Cevaplarsanız çok iyi olur.

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar Nazmiye, MR çekimi ölüm sebebi değildir, dedeniz kanser hastası mıydı? MR çekilirken hangi ilaç kullanılmış? Dedenizin bu ilaca karşı alerji var mıydı?
Bu soruları doktorunuz cevaplanmalıydı. İlaçlı MR çekimine hamile ve çocuklar zarar görmeden giriyor.

Soru ekle

Sorunuz: