Ayak bölgesinde yaşanan tüm sorunlar için gelişmiş seçeneklerle ayak emarı çekilerek erken teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Nedir?
Günümüzün zararsız görüntüleme uygulamalarından olan MR, ayak bölgesi için de sıklıkla tercih edilmektedir. Herhangi bir ağrıya neden olmayan bu uygulamada hastanın tüm ayak bölgesi sorunları kısa sürede görüntülenerek izlenecek tedavi süreci hakkında bilgiler verilir. En etkileyici uygulamalardan biri olduğu için birçok radyolog diz ve ayak bölgesi sorunları için ayak emarı çekimini tavsiye etmektedir.
Diz ve ayak içinde meydana gelebilecek sağlık problemlerinin görüntülenme yöntemi ayak emarı çekilerek yapılmaktadır. Fiziksel muayeneler ile teşhisi mümkün olmayan durumlarda en çok tercih edilen yöntemdir. Tanı aracı olarak kullanılan MR ile birlikte ayak bölgesindeki sorunun ne olduğu anlaşılabilir. Ayak MR çekimi kolay bir şekilde yapılabilirken sonuçları da kısa sürede hasta ile paylaşılmaktadır.
Neden Çekilir?
Belirttiğimiz üzere ayak ve diz bölgesindeki tüm sorunların teşhisi için ayak mr görüntüleme yöntemi tercih edilmektedir. Oldukça kısa sürede ve kolayca çekilebilen ayak mr gelişmiş teknolojilerden yararlanılarak tüm özel ve devlet kurumlarında çekilebilmektedir.
Ayak emarı neden çekilir sorusuna ayrıca nedeni tam olarak saptanamayan ayak ve bilek sorunlarının teşhisi için şeklinde yanıt verilebilmektedir. Bu anlamda birçok hastanın ayağında yaşadığı problemler için ayak mr çektirmesi gerektiği de vurgulanmaktadır.
Nasıl Çekilir?
Hasta ilk olarak cihaza alınmadan önce üzerindeki tüm metalleri çıkarması gerekir. Bu durum tüm mr çekimlerinde geçerlidir. Bazı özel merkezlerde hastaya özel kıyafetler de verilmektedir.
Çakmak, saç tokası, kemer gibi metal araçların çıkarılmasının nedeni ise MR cihazının içinde yer alan mıknatısı etkilememesi gerektiğindedir. Ayrıca metal diş dolgusu bulunan hastalar da bu durumu önceden doktoruyla paylaşmalıdır. Tüm metalik aksesuarlar çıkarıldıktan sonra ise hasta ayak mr çekimi için emar odasına alınır.
MR cihazına girecek olan hastalar diz yastıklarla desteklenerek uygun pozisyona getirilir. Daha sonra cihaz, filmin çekileceği bölüme doğru kaydırılır. Cihaz çalışırken yüksek bir ses çıkardığı için hastalara kulaklık verilir. Ayrıca bazı kuruluşlarda bu sesten etkilenmemek için müzik çalabilir.
Ayak MR çekimi doktorun görmek istediği olgulara dayanarak 30 dakika sürebilir. Bu süreçte diz ve ayak sabit tutulmalıdır. Bazı durumlarda vücudun sabit durması için hastaya sakinleştirici uygulanabilir. MR sırasında diz ve ayağın hareket etmemesi gerektiği için net sonuçlara ancak bu şekilde uygulanabilir.
Ayak MR’ı çekildikten sonra çok kısa sürede görüntüler ekrana yansır ve uzman doktor bu görüntüleri inceleyerek teşhisi koyar. Gerekli veriler alınmadığında ise hastaya kontrast mr uygulaması yapılabilir. İlgili bölgeye tıbbi boya enjekte edilerek yapılan bu uygulamada ise kesin sonuçlar ortaya çıkar.
Günümüzde tüm ayak problemleri için tercih edilen ayak emarı uygulaması ile birlikte kısa sürede teşhis konularak tedavi sürecine başlanır. Bu süreçte hastaya tıbbi bir müdahale olup olmayacağı ya da ilaçlı tedavi yapılıp yapılmayacağı tamamen doktorun vereceği karara bağlı olarak değişir.
Ayak bölgesinde çekilen görüntüler çok kaliteli bir şekilde elde edilir. Uygulama sırasında hareketsiz olunması bu yüzden de önemlidir. Emar çekilirken bilindiği üzere kontrast madde uygulaması daha çok çocuklarda tercih edilebilmektedir. Bu duruma da yine uzman radyolog karar verecektir. Gerekli teşhisten sonra tedavi süreci başlar ve hastanın ayak bölgesindeki tüm sorunlar giderilebilir.
Soru - Cevap