Rahim emarı çekim aşamaları ve nedenleri

HGS (Histerosalpingografi) ile Rahim emarı nasıl çekilir ve hangi durumlarda çekilir, videolu tüm adımları anlatıyoruz. Rahim MR hakkında detaylı bilgiler.

Sürekli gelişen teknoloji tıp alanında da yeniliklerin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Geliştirilen cihazlar sayesinde hastalıkların teşhisi kolaylaşmakta ve hastaların büyük bölümünde iyileşmeler görülmektedir. Şimdi sizlere rahim emarı nasıl çekilir detaylı bir şekilde anlatacağız;

Rahim Emarı Nedir?

HGS (Histerosalpingografi) yani Türkçe karşılığıyla rahim emarı jinekolojide rahim iç kısmının ve kanallarının işlevsel ve yapısal özelliklerini incelemek için kullanılan bir yöntemdir.

Kısırlık (İnfertilite) değerlendirmelerinde istenilen başlıca testlerden biridir. Rahme ya da rahim ağzına uygulanan müdahalelerin sonrasında adet kanamalarının durması veya aşırı biçimde azalması durumlarında, rahmin ağız bölgesindeki kanallarında bir tıkanma ya da rahim iç bölümünde bir yapışıklığın değerlendirilmesinde, sıklıkla tekrarlayan düşüklerde rahimin doğumsal bir problemi olup olmadığını belirlemekte de yaygın olarak kullanılan yöntemlerdendir.

Rahim emarı çekim filmi

Rahim emarı çekim filmi

Rahim bölgesindeki rahatsızlıkların kolaylıkla tespit edilmesi açısından rahim emarı çekmek hayati öneme sahiptir.

Neden Çekilir?

Miyom hastalığı taşıyan kişilerde tedavi için en uygun yöntemin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Rahim emarı nasıl ki bu rahatsızlıkların teşhisinde etkiliyse, tedavi yönteminin belirlenmesinde de bir o kadar etkili bir yöntemdir. Pe ki rahim emarı hangi durumlarda çekilir? Öncelikle rahip emarı miyomların kaç tane olduğunu gösteren en etkili yöntemlerden biridir.

Çünkü ultrason ile bakıldığında 1-2 miyom görülen hastalarda, emar ile bu sayının daha fazla olduğu görülmüştür. Rahim emarı ne zaman çekilir diye baktığımızda, genellikle HGS uygulamaları öncesinde çok detaylı bir jinekolog değerlendirmesi yapılmaktadır ve sonrasında bu değerlendirmeler sonucunda iltihap veya enfeksiyon bulgularına rastlanırsa öncelik enfeksiyon tedavisine verilir. Tedavi yapıldıktan sonra rahim mr nasıl çekilir bölümüne geçilir. Emarın başlıca çekilme nedeni hastalığın daha kısa sürede ve doğru bir şekilde tespit edilmesidir.

Rahim emarı neden çekilir sorusunun en açık cevabı, çekilen emar sadece hastalığın teşhisinde değil, aynı zamanda tedavi yönteminin belirlenmesinde de oldukça etkilidir. Genel olarak emar, diğer tüm teşhis yöntemlerinden daha etkili ve doğru sonuçlar ortaya koymaktadır. Buda hastanın daha kısa sürede tedaviye başlamasına ve tedaviye daha hızlı cevap vermesine olanak sağlar.

Nasıl Çekilir?

Geldik rahim mr nasıl çekilir bölümüne. Bu bölüm rahim emarındaki en önemli bölümlerden biridir. Çünkü yanlış yapılan çekimler doğru bilgiler vermez. Öncelikle rahim emarı bir röntgen odasında çekilmektedir. Bilindik göğüs ve karın emarlarının çekildiği odada hasta sırt üstü uzandırılır. Röntgen masasına sırt üstü yatan hasta bacaklarını hafif şekilde açmalıdır.

İlaçlı rahim mr nasıl çekilir diyorsanız bu anlattığımızla aynıdır. Bu kısım jinekolojik muayene ile aynı pozisyona benzer. Fazla rahatsızlık ve ağrıya neden olmadığından lokal veya genel anestezi yapılmamaktadır. Hastaya spekulum adındaki bir muayene aleti takılır. Sonrasında rahim ağzına uzun ve ince bir kanül aleti yerleştirilir.

Daha sonra cihaz devreye sokulur ve işlem başlatılır. Emar işlemi tamamlandıktan sonra takılan aletler sırasıyla sökülür. Hasta kalmadan önce kısa bir süre bekletilir ve bir karın filmi daha çekilir. Sonrasında ise hasta masadan kaldırılır. Tüm bu işlemler toplamda 5 ile 10 dakika arasında bir zaman almaktadır. İşte fulya açık emar rahim filmi bu şekilde çekilmektedir. Ayrıca emar boyunca sadece rahime verilen sıvı esnasında hafif karın ağrıları oluşur. Bunun dışında hiçbir ağrı söz konusu değildir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...