Akciğer tomografisi nedir ve nasıl yapılır. Sonuç yorumlama ve yaklaşık fiyatlar

Akciğer tomografisi, akciğer rahatsızlıklarında zorunlu bir işlemdir. Bazı yan etkileri olabildiği için iyi bilinmesi gerekir.

Akciğer Tomografisi Nedir?

Akciğer, solunum gereksinimini sağlayan organ olduğu için diğer organlara nazaran daha kolay yıpranabilir. Kirli hava, sigara kullanımı, mevsim değişiklikleri, tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmak gibi sebepler akciğerin yıpranmasına sebep olabilir. Nitekim akciğer kanserinin büyük bir risk olduğunu da belirtmek gerekir. Bu durumlarda akciğer tomografisi yapılır (Akciğer tomografisi nasıl çekilir bak).

Akciğer Bilgisayar tomografisi filmi

Akciğer Bilgisayar tomografisi filmi

Akciğerler göğüs boşluğunun büyük kısmını kaplayan organlardır. Koni biçiminde ve süngerimsi yapılardır. Vücuda solunum borularından giren hava burada değişir ve bedenin çeşitli yerlerine yayılır. Akciğerlerdeki herhangi bir yıpranma hayati işlemlerin yerine getirilmesini engelleyebilir. Herhangi bir akciğer problemi söz konusuysa iyi bir yerde tomografi çektirmek gerekebilir.

Akciğer kanseri riski söz konusuysa, ciğerlerde yıpranma varsa, zatürre gibi akciğer iltihabından kaynaklı bir hastalık ya da böyle bir risk mevcutsa hastane tarafından akciğer tomografisi istenir. Akciğer dokuları incelenerek tedavi sürecine bu şekilde yön verilir. Akciğer birçok hücre ve dokudan oluşan bir organ olduğu için çoğu zaman veri almanın tek yolu tomografi olabilir. Özellikle tümör söz konusuysa mutlaka tomografi istenecektir.

Akciğer tomografisinde genellikle PET (Pozitron Yayıcı Tomografi) kullanılır. Bu tomografi lenf bezlerinde yayılan kanserin tespit edilmesinde kullanılır. Ayrıca akciğerlerdeki iltihaplanma ve yıpranma da bu yöntem ile kısa sürede tespit edilebilir. Ayrıca tümörün gelişimi ve bununla ilgili diğer unsurlar da akciğer tomografisi sayesinde kısa bir süre içinde tespit edilmekte ve tedavi için veri toplanmaktadır.

Hastalığın erken döneminde yapılan tomografinin hayat kurtardığını da belirtmek gerekir. Tomografi tümör ya da iltihap henüz ciddi anlamda ilerlemeden yapılır ve sorun tespit edilirse bu rahatsızlıklardan herhangi bir cerrahi müdahale yöntemiyle kurtulmak daha kolay olacaktır. Bu yüzden akciğerlerdeki herhangi bir rahatsızlık söz konusuysa tomografi yapılabilir.

Diğer yandan, tomografi radyasyon ile çalışan bir sistem olduğu için birtakım riskleri bulunmaktadır. Akciğer tomografisi de yoğun risk alanındadır. Tomografi tek başına kansere sebep olmasa da radyasyonun vücuttaki etkileri kötü yönde olabilir. Bu yüzden gerçekten gerekli olduğundan emin olunmadığı sürece tomografi çektirmemek gerekir. Bununla birlikte tomografi sıklığının yoğun olmaması da önemlidir.

Akciğer tomografisi genellikle aç karnına çekilir. Aç karnına olmasa bile yemek yedikten uzun bir süre sonra olmalıdır. Ancak bu durumun istisnaları olabilir. Tomografi çektirmeden önce genellikle hastadan bir bardak su içmesi istenir. Bununla birlikte bazı durumlarda ilaçlı tomografi gerekebilir ve hastanın vücuduna konstrast madde adıyla bilinen bir madde enjekte edilebilir.

Tomografi sonuçları genellikle bir hafta içinde çıkar. Veriler anında elde edilebilse de bu verilerin uzman radyaloglar tarafından sağlıklı bir biçimde yorumlanması bir haftayı bulacaktır. Eldeki veriler sonraki tedavi sürecini belirleyen unsurlardır. Akciğer tomografisi çekildikten sonra genellikle bir hafta ya da on gün sonrasına sonuçları açıklamak için randevu verilir.

Sonuçların Yorumlanması

Verilerin yorumlanması da elde edilmesi kadar öneme sahiptir. Tomografi sonucu elde edilen veriler uzman radyologlar tarafından bir hafta gibi bir sürede yorumlanır. Ancak bazı durumlarda bu süre daha çok uzayabilir. Bu veriler daha sonra tedavi sürecine yön vereceği için yorumlanması iyi yapılmalı ve her detay dikkatli bir biçimde incelenmelidir.

Akciğer tomografisinin hata payı yüksek bir tomografi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla alınan veriler yorumlanırken dikkatli olunmalıdır. Görüntüler ve veriler alındıktan sonra hastanın mevcut tetkikleri de göz önüne alınır ve göğüs duvarı gibi bölgelerin özellikleri de değerlendirmeye alınarak detaylı bir sonuç çıkarılır. Bu sonuç hastayla ve hastanın tedavisini yürütecek olan doktor ile paylaşılır.

Belirtiler ve bulgular da değerlendirmeye alınmalıdır. Yorumlama yapılırken aynı zamanda bir öykü çıkarmak gerekecektir. Hastanın hastaneye başvurma sebepleri göz önüne alınarak hastalığın nasıl bir gelişim aşamasına sahip olduğuyla ilgili bir öykü çıkarılır ve elde edilen veriler böylece detaylı bir biçimde yorumlanır. Yapılan araştırmalar sonucunda ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir yol çizilir.

Tedavi sürecini yöneten doktor, bu rapordaki verileri göz önüne alarak ilerleyecektir. Bu yüzden tomografi sonuçlarının doğru bir biçimde yorumlanması son derece önemlidir. Yorumlama yapılırken hastalığın gelişme süreci oluşturulmalıdır. Tespit ve yorumlama ne kadar erken bir tarihte yapılırsa hastalığın iyileşmesi de o kadar kısa bir sürede mümkün olabilecektir.

Fiyatları

HastaneFiyatÖzellik
Medical Park5000 TL
  • Kaliteli teknoloji
  • Yüksek görüntüleme imkânı
Memorial Hospital2000-4000 TL
  • 3D görüntüleme ve veri kaydetme imkânı
  • Detaylı rapor çıkarma
  • Tomografi sonrası bakım ve terapi hizmetleri
  • Tam zamanlı görüntüleme imkânı
  • Detaylı BT tetkiki
Visart Hospital3000 TL
  • 3 boyutlu veri kaydetme ve görüntüleme
  • Detaylı rapor ve tetkik
  • Tomografi sonrası bakım ve terapi hizmeti
  • Gerçek zamanlı görüntüleme
  • Düzenli tomografi seansları
  • Yüksek teknoloji
Düzce Özel Hasan Sivrikaya Hastanesi2500-4000 TL
  • Tomografi sonrası bakım ve terapi
  • Gerçek zamanlı görüntüleme imkânı
  • 3 boyutlu görüntüleme veri oluşturma ve kaydetme imkânı
  • Detaylı rapor ve tetkik hazırlama
Betatom Hospital5000 TL
  • Multislice Blgisayarlı Tomografi imkânı
  • Tomografi sonrası bakım hizmeti

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Neşe27.10.2017

Merhabalar acil bir yakınımın akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyo yanlız hastamız 130 kg kadr ve bunu her hastane kabul etmiyo önerebileceginiz bir hastane var mı

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

http://mrtomografi.com/katalog/


Burada Tomografi Merkezleri, şu anda kiloya göre arama yoktur, ama telefonla sorabilirsiniz.


Eğer bu sayfada bulamazsanız, bulduğunuz yeri yazın, uygun bir merkez buluruz

Emine abak29.03.2017

Merhabalar hocam annem nefes almada sıkıntı gece üşüme ve terleme şikâyeti ile Yedikule göğüs hastanesinde yattı. Fakat 15 gün oldu henüz teşhis konulmadı. 1 ay içinde 10 kilo kaybı halsizlik ağızda kuruma ve kolunda ara ara. Uyuşması var. Balgam kültürü negatif. Bronskıpkopi yapıldı. Patoloji negatif. Akciğer tomografisinde yoğun iltihap ve buzlu cam görüntüsü mevcut. Ne yapmamızı önerirsiniz hocam. Teşekkürler saygılar.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Emine hanım merhaba,


Bu tarz hastaların kontrollerin başladığı hastanede ve takip eden doktordan ayrılmaması en doğru karar olacaktır. Yaş itibari ile de büyük olduğu için farklı bir hastane ve uzman her şeyi sil baştan isteyerek annenizin daha çok yorulmasına sebebiyet verebilir.

Tuba Onay25.01.2017

Merhaba,
Kayınvalidenin öksürüğü kesilmiyor. Akciğer filmi temiz çıktı ancak BT sonucunda sağ AC orta lob ve sol AC küçükada fokal buzlu cam ve fibrotik cekinti izlendi yazıyor. Doktora randevu geç bulduk. Çok merak ediyoruz. Yorumlamanizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe KorkmazŞükrü bey merhaba,
Çıkan sonuçları ve raporları en doğru yorumlayacak olan kendi uzmanınızdır. Çünkü raporların ve çıkan sonuçların tam anlamı ile görmek gerekir. raporları görmeden ne anlama geldiğini ve tüm detayların ne olduğunu görünmesi gerekmektedir.
Geçmiş Olsun

Soru ekle

Sorunuz: