Karaciğer Tomografisi, karaciğerde yaşanan sorunlar için gerekli olduğu durumlarda yapılan bir uygulamadır ve teşhis konusunda kesin sonuçlar verir.
Karaciğer Tomografisi Nedir?
Bilgisayarlı tomografi uygulamalarında karaciğerde yaşanan kanser ya da yağlanma durumlarının tespitinde kullanılan karaciğer tomografisi ile kesin ve net bulgular elde edilerek hastanın tedavi süreci başlatılır.
Karaciğerde kitlesel bir hareketlenme ya da yağlanmaya karşı kesin sonuçları hazırlayabilen bilgisayarlı tomografi işlemleri, röntgene göre daha ayrıntılı bir şekilde yapılır. Karaciğer tomografisi neden istenir sorusuna verilecek yanıtlar ise belirttiğimiz üzere karaciğer kanserinin teşhisinde, karaciğer tümörlerinin görüntülenmesinde ve karaciğer nakli gerektirecek durumların onaylanmasında tercih edilir.
Karaciğer tomografisi uygulamasında özellikle karaciğer kanserlerinin asıl tedavisinin cerrahi olarak yapılması gerektiği bilinir. Müdahaleden önce tomografi çekilerek karaciğer dokusunun miktarı ve kanserin büyüklüğü tespit edilebileceği için hastalıklı karaciğer dokusunun çıkarılması için de bu işlemler uygulanır. Kesin bir tanı koymak için karaciğerden ince bir iğne yardımıyla biyopsi alınarak incelenmesi gerekir. Ama yine de karaciğer tomografisinin kesinlikle uygulanması gerektiğini söyleyebiliriz.
Nasıl Çekilir?
Karaciğer tomografisi, diğer organlar gibi vücuda enjekte edilen kontrast madde ile gerçekleştirilir. Daha çok karaciğer kanserinin saptanmasına yönelik olarak yapılan bu uygulamada karaciğerdeki tümörün varlığı ve büyüklüğü tam olarak saptanabilmektedir. Ayrıca kan damalarıyla ilgili sorunlar da incelenebilir.
Hastanın tomografi cihaz masasında hareketsiz olarak yatması gerekir. İncelenecek olan karaciğere uygun bir şekilde ilerleme sağlanır. Ayrıca hasta karaciğer tomografisinde herhangi bir acı hissine kapılmaz. Sadece kapalı mekânlarda kalma fobisi olan kişiler için bu durum biraz zordur.
10 ile 15 dakika arasında süren karaciğer tomografisi işlemlerinde 1 haftayı bulan süre sonunda sonuçları öğrenebilirsiniz. Eğer bu işlem ilaçla yapılacaksa, uygulamadan sonra mutlaka bol su tüketimi yapılmalıdır. Gebe bayanların tomografi çektirmemesi önerilir. Çünkü bu uygulamada vücuda bol miktarda radyasyon girebilir.
Tüm vücudun teşhisinde kullanılabilen tomografi uygulaması, tüm karaciğer hastalıklarının teşhisinde tercih edilen en önemli yöntemlerden biridir.
Vücudun ve karaciğerin kitlesel görüntüsünü çıkarabilen bu uygulamada erken teşhis yapıldığı için, tedavi süreci de bir o kadar hızlı başlar. Gerek karaciğer kanseri riski gerekse karaciğer yağlanması gibi durumlar çok daha önceden tespit edilebileceği için kısa sürede müdahale edilerek hastanın sağlığına kavuşması sağlanabilir.
Ek olarak karaciğer tomografisi çektirmek için bir takım belirtilere de dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle konsantrasyon bozukluğu durumuyla başlayan karaciğer hastalıkları daha sonra iştah kaybı ve kilo değişimleriyle devam eder. Ayrıca iç kanama ve cilt ve gözde sararma durumları olabilir. Bu gibi belirtilere rastlıyorsanız hemen uzman bir hekime görünmeli ve gerekiyorsa karaciğer tomografisi çektirmeniz gerekecektir. Karaciğer hastalıklarının en önemli risk faktörleri ise Hepatit C ve Hepatit B’dir.
Soru - Cevap
Merhaba hocam eşime karaciğer tomografisi çekilecek ama ilaç olarak dupalac verildi çekim gününe kadar günde bir ölçek kullanılması söylenmiş. Bunun nedenini öğrenebilir miyiz şimdiden teşekkürler
Değerli okurum merhaba,
Duphalac ilacının etken maddesi laktülazdır. Kalın bağırsakların aşağıda bulunan kesimini asitleme yaparak bağırsağın aşağı kesimine su çeker. Bu şekilde dışkının yumuşamasına olanak sağlar, aşağıda bulunan kesimde bu yumuşamadan sonra basınç artar. Bağırsakta olan dışkı kolay şekilde dışarıya çıkar. Özellikle kronik olan kabız kişilerde bu şurubun kullanımı sık şekilde yapılır. İlacın kullanılması ile bağırsaklarınızdaki hareketlenme işlemleri bazı zamanlarda 48 saati bile bulabilir. Eşinize bu şurubu 1 ölçek kullanmasını tavsiye etmesi de ishalden kaynaklıdır. Duphalac şurup genelde insanların ishal olmasını sağlar. Ayrıca birçok kişide belli başlı yan etkilere sebep olmaktadır. Bu yan etkilerden kaynaklı da az kullanılması gerekir.
Merhaba hocam 3 ay içerisinde 2 adet ilaçlı karaciğer tomografi si çektirmek zararlı mıdır. Cevaplarsanız sevinirim
İslam bey merhaba,
İlaçlı ciğer tomografisinin çekimlerinin gereksiz şekilde yapılması zararlara yol açar. Çekim sağlık açısından gerekli ise mutlaka yapılmalıdır. Alınan radyasyonun atılımı konusunda dikkatli olmanızı ve bunun için çaba harcamanızı tavsiye ederim.