Dinamik Karaciğer MR Nedir, Nasıl Çekilir ve Kullanılan İlaçlar Hakkında Detaylar

Dinamik karaciğer olarak adlandırılan kontrastlı karaciğer MR çekimi nedir, neden çekilir, nasıl çekilir ve kullanılan ilaçlar nelerdir hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Dinamik Karaciğer MR Nedir?

resim-1799

Karaciğerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen karaciğer kanseri, karaciğer yağlanması ve pek çok hastalığın erken teşhis edilmesi ve bu teşhis ışığı altında tedavi yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulama MR olarak adlandırılmakta ve karaciğer MR görüntüleme konusunda daha etkili bir yöntem olarak bazı durumlarda uzman tarafından Dinamik Karaciğer MR yani Kontrastlı Karaciğer MR tercih edilmektedir.

Dinamik Karaciğer MR görüntüleme yöntemi olup, tek başına tedavi yöntemi olarak düşünülmemesi gerekmektedir. MR son yıllarda sık tercih edilen bir yöntem olmasına rağmen görüntüleme kalitesi ne kadar iyi olursa olsun bazı durumlarda istenilen net görüntü elde edilememektedir. Görüntüleme kalitesinin tatmin edici bir halde olmadığı durumlar arasında damarların görüntülenmesi işlemini sayabiliriz. Böyle durumlarda daha net görüntü elde edebilmenin yolu dinamik MR yöntemiyle mümkün olmaktadır.

Dinamik Karaciğer MR görüntüleme yönteminde görüntünün net elde edilebilmesi için bölgenin uzman tarafından bir madde ile parlatılması ve parlatılma sonrasında görüntülenme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Dinamik Karaciğer MR adı da verilen bu yöntemde bir önceki anlatım şeklimize göre daha detaylı görüntüler elde etmek mümkün olabilmektedir. Dinamik Karaciğer MR yöntemi bazen uzman tarafından zorunlu görülse de işlemin yan etkilerinin olabileceği de unutulmamalıdır. Konu hakkında en iyi bilgiyi yöntemi tercih eden uzman sizlere bildirecektir. Bu yöntem halk arasında ilaçlı karaciğer mr olarak da anılmaktadır.

Dinamik Karaciğer MR Nasıl Çekilir?

Kontrastlı karaciğer MR işlemi gerçekleştirilmeden önce hastada bazı tetkiklerin uzman tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. MR cihazı vasıtasıyla gerçekleştirilecek ilaçlı karaciğer mr görüntüleme işleminde cihazın karaciğeri görüntüleyebileceği şekilde hasta cihaza yatırılır. Uzman bir radyolog tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlemde çekimin yapılacağı karaciğer bölgesinin hareket ettirilmemesi istenilen net görüntünün elde edilebilmesi açısından son derece önemlidir.

Uygulamaya ilaçlı karaciğer mr adının verilmesi hastanın vücuduna kontrast adı verilen ilacın enjekte ediliyor olmasından kaynaklanmaktadır. Lezyonların daha net görüntülenmesi amacıyla yapılan bu enjekte işlemi karaciğer bölgesinin parlaklık kazanmasına olanak sağlayacaktır. İlacın hastaya enjekte edilmesinden belirli bir süre sonra MR cihazı çalıştırılacak ve görüntüleme işlemine başlanacaktır.

İlk yarısı ilaçsız ikinci yarısı ilaçlı olan dinamik karaciğer mr görüntüleme işlemi ortalama şekilde ilerlerse 20 dakika sürecektir. MR işleminin ilk yarıda ilaçsız yapılmasının en önemli sebebi istenilen görüntünün bu aşamada elde edilmesi halinde ikinci yarıya yani dinamik karaciğer MR işlemine gerek kalmayacak olmasıdır. İlk aşamanın bitiminden sonra ikinci aşamaya geçilen sürede hastanın yine hareket etmemesi gerekmektedir.

İlaç vücuda engekte edildikten sonra dinamik karaciğer mr görüntüleme uygulaması 10 dakika daha sürecektir. Görüntüleme işleminin 10 dakika kadar sürmesinin hemen ardından enjekte edilen ilacın geri çekilmesi işlemi gerçekleştirilir.

Dinamik Karaciğer MR Kullanılan İlaçlar

Kontrastlı yani ilaçlı karaciğer MR işleminde kullanılacak ilaçlar çekim yapılacak bölgenin hassasiyetine göre değişiklikler göstermekte ve uzman hekim tarafından belirlenmektedir. İlaçların çekim yapılacak bölgeye göre değişiklikler göstermesinin en önemli sebebi ilacın enjekte edileceği bölgeye zarar vermesinin istenmemesidir.

Dinamik MR çekimlerinde kullanılan kontrast malzemeler kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Suda ve yağda eriyen olmak üzere ikiye ayrılan iyotlu maddelerden yağda eriyenler genellikle MR işlemlerinde tercih edilmektedir. Dinamik MR yönteminde kullanılan ilaçların enjekte edilmesinin haricinde bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte oral yollarla da alınması uygun görülebilmektedir. Hangi yolla alındığı veya hangi ilaç olduğu fark etmeksizin ilacın dozajının çok önemli olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...