Kontrastlı MR Nedir ve Nasıl Çekilir?

MR çekmek, birçok hatalığın tedavisinde gerekli olabilir. Kontrastlı MR görüntüleme konusunda daha etkili bir yöntemdir.

Kontrastlı MR Nedir?

MR (Manyetik Rezonans) manyetik alan kullanılarak yapılan bir görüntüleme tekniğidir. MR cihazı yardımıyla yapılır ve özellikle damar, ilik gibi dokuların görüntülenmesi için kullanılır. Başlı başına bir tedavi metodu olmamakla birlikte çoğu zaman etkili bir tedavi için tek yöntem olabilir. MR çekilirken dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunmaktadır.

Kontrastlı MR çekimi

Kontrastlı MR çekimi

Emar cihazı her ne kadar gelişmiş bir görüntüleme özelliğine sahip olsa da bazı durumlarda net bir görüntü alamayabilir. Özellikle damarları görüntülerken MR cihazının görüntüleme kapasitesi yetersiz kalabilir. Bu durumlarda damarların belli bir maddeyle parlatılması ve o şekilde görüntülenmesi gerekir. Kontrastlı MR adı verilen yöntemle damarları detaylı bir şekilde görüntülemek mümkün olacaktır.

Kontrastlı MR uzman bir radyolog tarafından uygulanması gereken bir işlemdir. Temel amacı başta damarlar olmak üzere vücut bölgelerinin detaylı bir biçimde görüntülenebilmesidir. MR cihazının görüntüleme kapasitesinin yetersiz olduğu, karanlıkta kalan alanları görüntülemek için bu metot kullanılır. Bazı durumlarda zorunlu bir yöntem olabilmekle birlikte birçok ciddi yan etkisinin de olabileceği bilinmektedir.

Kontrastlı MR işleminden önce hastadan bütün sorumluluğun kendinde olduğunu taahhüt etmesi istenir ve bu şekilde bir kontrat imzalatılır. Bunun sebebi kontrast maddenin vücutta birtakım reaksiyonlara sebebiyet verebilmesidir. MR zaten rutin bir kontrol işlemi olmamakla birlikte, kontrastlı MR kesinlikle tek çare olduğundan emin olunmadan uygulanmaması gereken bir görüntüleme metodu olarak görülmelidir.

MR işleminden önce kişiye bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Örneğin kişinin herhangi bir ilaç alerjisi söz konusuysa kontrast maddenin enjeksiyonundan itibaren vücüdu ciddi reaksiyonlar gösterebilir. Dolayısıyla bir alerji durumunda kişinin herhangi bir alerjik reaksiyona sahip olmadığından emin olunmalı ve MR işlemi bu şekilde uygulanmalıdır. İlaçlı MR işleminde hem hastanın hem de hekimin bilinçli olması gerekmektedir.

Neden Çekilir?

Kontrastlı MR özellikle lezyon oluşumu gibi durumlarda istenen bir işlemdir. Herhangi bir lezyon oluşumu söz konusuysa kontrast madde kullanımı gerekebilir. Tümörlerin ve benzer diğer lezyonların tespiti, kontrolü ve tanımlanması için vücuda kontrast madde enjekte etmek gerekir. Özellikle kanser vakalarında ve diğer tümör oluşumlarında ilaçlı MR çektirmek gerekli olabilir.

Enfeksiyon oluşumu da kontrast madde kullanımını gerektiren bir diğer konudur. Vücuttaki enfeksiyonların görüntülenmesi ve bir tedavi planı çıkarılabilmesi için detaylı bir görüntüleme almak gerekebilir. Bu da ancak kontrast madde enjekte ederek mümkün olabilir. Dolayısıyla kontrastlı MR işleminin birçok konuda gerekli bir işlem olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Nasıl Çekilir?

Öncelikle MR çekilecek bölgenin iyi belirlenmesi ve buraya göre işlem yapılması gerekir. Hasta, MR cihazının altındaki kızaklı yatağa çekim yapılacak bölgenin görülebileceği bir şekilde yatırılır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra MR çekim aşamasına geçilir. Çekilecek bölgenin çekim esnasında hareket ettirilmediğinden emin olunması da net görüntü yakalayabilmek için son derece önemlidir.

Hastanın vücuduna kontrast madde adı verilen ilaç enjekte edilir. Belirtildiği gibi, bu ilaç bölgede parlaklık oluşmasını ve lezyonların daha net bir şekilde görülebilmesini sağlar. İlaç enjekte edildikten belli bir süre sonra MR cihazı çalıştırılır. Manyetik rezonans taktiğiyle görüntüleme yapan cihaz, verileri monitöre aktarır hafızaya kaydeder.

Ortalama bir kontrastlı MR işlemi 20 dakika kadar sürer. İlk yarısı ilaçsız, ikinci yarısı ilaçlıdır. Eğer ilaçsız MR çekiminden yeterince verim alınabilirse ilaç enjekte edilmeyebilir. Çekimin ikinci yarısına geçerken hastanın kesinlikle hareket etmemesi gerekir. Bu durumda ilaç enjekte edildikten sonra 10 dakika daha çekim yapılır ve daha sonra ilacın etkisi daha hızlı yok etme için serum takılır.

MR çekimi esnasında elde edilen veriler uzman bir radyolog tarafından yorumlanmalıdır. Bu veriler tedaviyi yürüten doktor ve eğer gerekiyorsa hasta ile paylaşılır. Ancak ağır tümör gibi durumlarda bu tür verilerin hasta ve yakınlarıyla paylaşılmaması tercih edilir. MR yorumlaması bir hafta kadar sürer. Ancak bazı kritik durumlarda yorum ve tahlilin bir haftadan daha uzun bir süre tuttuğu da görülmektedir.

Kullanılan İlaçlar

Kontrast MR sırasında kullanılacak ilaçlar, yapılacak işleme göre çeşitlilik gösterir. Bu ilaçlar seçilirken öncelikle çekim yapılacak bölgenin hassasiyeti göz önünde bulundurulur ve bu bölgeye zarar vermeyecek ilaçlar kullanılır. Örneğin kol bölgesine MR çekerken kullanılan bir ilacın beyin ya da akciğer bölgesinde kullanılması büyük zararlara yol açacaktır.

Kontrast maddeler kendi aralarında sınıflara ayrılırlar. Örneğin iyotlu maddeler yağda eriyen ve suda eriyen olmak üzere ikiye ayrılır. MR işlemlerinde genellikle yağda eriyen maddeler kullanılır. Kontrastlı MR işleminde ilaçlar çoğu zaman enjekte edilmekle birlikte bazı durumlarda oral yollardan da verilebilir. Ancak hangi ilaç kullanılmış olursa olsun enjekte edildiği dozaja dikkat etmek son derece önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



3 votes, average: 2,33 out of 53 votes, average: 2,33 out of 53 votes, average: 2,33 out of 53 votes, average: 2,33 out of 53 votes, average: 2,33 out of 5
(3 Oy, Ortalama: 2,33 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Atilla28.05.2017

Merhaba hocam ben şiddetli bas ağrısı ve sol tarafımda uyumsa vardı doktora gittim film çekip parlaklık gözüküyor dedi kontrastlı mr istedi bir tehlikesi var mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


Emar çekim işlemlerin herhangi bir zararı bulunmaz. Kontrastlı emar çekim işlemlerinde kullanılacak olan ilaçların belli başlı yan etkileri bulunur. İlacın verilmesi ile hastaların damarlarında sıcaklık hissi, ağızda metalik tarzında bir tat meydana gelebilmektedir. Bu sorunlar birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Kontrast madde iyot içermektedir ve iyot hasta olan kişilerde belli başlı alerjik reaksiyonlar meydana getirebilir. Alerjik reaksiyonların başında kaşıntı bulunur. Tabii ki bu sorunlarda her hasta gözlemlenecek ya da meydana gelecek diye bir şey bulunmamaktadır. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklı olarak meydana gelen sorunlar devam ediyorsa mutlaka uzmana başvurulması gerekir. Zaten emar çekim işlemlerinden sonra hasta kişilerin damar yolu kapatılmaz. Hasta birkaç saat gözetim altında tutulur ve reaksiyon meydana gelip gelmeyeceğine dair gözlem yapılır.

Zeynep22.04.2017

Hocam merhaba, kardeşimde baş dönmesi ve kolunda uyuşma vardı birkaç haftadır. Vertigoya baktılar yokmuş mr sonucunda ; retroserebellar bos mesafesi genişlemesi izlenmiştir. (araknoid kist ) ve sol oksipitalde subkortikal beyaz cevher düzeyinde 16x11x8mm boyutta septalı kistik lezyon dikkati çekmiştir. Kontrastlı mrg ile değerlendirilmesi önerilir. Diyor. Beyaz cevher düzeyindeki bu lexyonun ciddi bir problem olma ihtimali nedir Hocam. Pazartesi doktora gideceğiz ama kritik bir şeyle karşı karşıyaysak ruhen hazırlıklı olmak adına umarım en yakın zamanda geri dönüş yaparsanız..

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Gerekli muayneleriniz yapılması gerekir. beyaz cevher sorunları herjeste meydana gelebilmektedir. Sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum

Ahin19.02.2017

Hocam ben 2 ay önce doktora gittim. Ayak ağrısı nedeniyle kontrastlı mgk tektigi uygulanacak dedi bunun sebebi nedir? Çok korkuyorum

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Öncesinde yapılan klinik muayene sonuçları, testler, tekikler ile beraber yapılacak olan tetkikin sonucu yorumlanması gerekir. Bu sonuçlar görülmeden herhangi bir sorun olup olmadığını belirlemek oldukça zordur.

Mustafa25.01.2017

Merhaba benim 7 yaşında oğlum var kalp yaprakçık sayısı 3 tane olması lazımken oğlumda 2 tane var aurt damadının şişliği söylendi ve kontrastlı BT 3 boyutlu çekim istendi çekimi ilaçlıymış eczaneden aldım eczane filmin tehlikeli ve dikkat edilmesi gerekli olduğunu söyledi bende korktum ne yapayım.

Makale Editörü Ayşe KorkmazMustafa bey merhaba,
Çocuklarda ve bebeklerde yapılacak olan bilgisayarlı tomografi işlemleri oldukça zor olduğu gibi belli başlı zararları da bulunur. Yalnız hastalıkların teşhis edilmesi ve hastalıkların tedavilerinin planlanması açısından oldukça önemli detayların meydana çıkmasını sağlar. Uzman gerekli görmeseydi kesinlikle istemezdi. Bundan dolayı terettüt ve korkularınız ile alakalı olarak uzmanınız ile konuşmanızı tavsiye ederim. Sonrasında var olan sorunlardan kolay şekilde kurtulmanız ile alakalı olarak da uzmanınız ile detaylı şekilde görüşmeniz gerekir. Bu sayede vücuttan radyasyonun nasıl atılacağı konusunda da bilgi alırsınız.
Senay18.01.2017

Merhaba benim kızım 10 yaşında kemikte bir tümöre rastlanıldı. Bunun için kontraslı mr istenildi. Yaşının küçük olması bunda bir sorun yaratır mı?

Makale Editörü Ayşe KorkmazŞenay hanım merhaba,
Emar yapısı itibari ile radyasyon içermemektedir. Radyasyon içermese de gereksiz yere çekildiğinde sorunlar yaratabilir. Bu aşamada tümörün belirlenmesi adına gereklidir. Birden fazla yapılmaması da oldukça önemlidir. Ayrıca alınan sonuçlar erken tanıya olanak sağlarken tedavi konusunda da uzmana oldukça önemli bilgiler verecektir. Bunun için çekilmesi gerekli ise çektirmekten çekinmemek gerekir.
Acil Şifalar
Fatma14.01.2017

Hocam bende göğüs için mr istediler önce damardan ilaç vereceklermiş çok ağrı yapar mı?

Makale Editörü Ayşe KorkmazFatma hanım merhaba,
Mr çekimlerinde verilen ilaçlar damar yolunun açılması ile hastalara enjekte edilir. Enjekte edilecek olan ilaçların herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Bazı kişilerde vücutta sıcaklık ve yanma hissi doğursa da kısa süre içinde bu sorunlar ortadan kaybolur. Yani ağrı ve sızı oluşmadan gerekli işlemlerin tamamı biter.İlaç alerjisi olan kişilerde kızarma, yanma ve kabarma gibi sorunlar yaratabilmekte olan bu maddelerin, baş dönmesi,halsizlik, baş ağrısı tarzında yan etkileri de olabilmektedir.
Geçmiş Olsun
Ahin12.01.2017

Sol tibia orta kesimde kortikal tabanlı modüller alana uzanım gösteren yaklaşık 1×1×1.5 cm boyutta T1A,PD serilerde hipointens kalsifiye komponentleri bulunan heterojen görünümde yer kaplayıcı lezyon izlenmektedir. Kontrastlı MRG tetkiki önerilir. Diye emar sonucum çıkmış hocam bu ne demek hocam iyi bir şeymi bana bilgi verir misiniz?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Elinizde bulunan sonuçlar tek başına herhangi bir şey ifade etmez. Emar çekim işlemi sonucunda gerekli detayları uzman söyleyecektir. Aklınıza kötü bir şey de getirmemeniz gerekir. emar çekim işlemleri gerekli olan tanının koyulmasında yardımcı bir tetkiktir.


Geçmiş olsun.

Soru ekle

Sorunuz: