Akciğer Grafisi Nedir? Akciğer Grafileri Nasıl Çekilir? Fiyatları ve Zararları Hakkında Genel Bilgiler

Akciğer grafileri günümüzde sağlıklı koşullarda çekilebilen ve akciğer hastalıkları konusunda net bilgiler sunan bir yöntemdir. Akciğer filmi ayrıca yorumlanarak hastalıklar hakkında erken teşhis konulmasını da sağlar.

Akciğer Grafisi Nedir?

Günümüzde en sık görülen ölümcül hastalıklardan biri akciğer kanseridir. Bunun yanında hem kanser hem de göğüs hastalıklarının teşhisi için akciğer grafisi kullanılmaktadır. İki yönlü olarak çekilen bu grafilerde kısa sürede teşhis konulabilir. Ayrıca hastaların ön ve yan kısımdan grafileri çekilerek diyafram ve kalbin arkasında bulunan lezyonlar da kısa sürede saptanabilmektedir. Sizlerle birlikte akciğer grafisi nedir ve akciğer röntgeni hakkında bilgilerimizi sunuyor olacağız. Bu süreçte önemli bir durum olan akciğer filmi, birçok hastalığın erken teşhisinde tercih edilmektedir.

resim-948

Akciğer grafisi uygulamasında daima net bilgiler alınamayabilir. Bu anlamda hilus adı verilen pulmoner damarlarının olduğu yerde herhangi bir dolgunluk hissi oluyorsa, akciğer tomografisi tercih edilmelidir. Tüm meslek gruplarında akciğer hastalıkları ilk sırada yer aldığı için bu konuda gerekli tedavi süreçleri de hemen başlatılmalıdır. Ayrıca akciğer hastalıkları dört farklı grupta incelenebilmektedir;

  • Hipersensitive pnömonisi
  • Mesleki havayolu hastalıkları
  • Pnömokonyozlar
  • Akut toksik inhalasyon sendromları

 Akciğer Grafisi Değerlendirmesi

Çekilen akciğer grafisinin değerlendirilmesi sırasında katlantılar ve akciğerdeki oluşumlar görüntülenmektedir. Ayrıca görüntülerde bulunan çizgiler ve şeritler de önemli detaylar arasındadır. Görüntülenebilen bu çizgiler daha çok 1mm’den incedir ve plevral yaprakların birbirine yapışık olduğu hatlardır. Değerlendirme sağlanırken en belirgin çizgiler sağ ve sol ile arka birleşim çizgileridir. Bu anlamda doktorunuz gerekli ayrıntıları kontrol ettikten sonra tedavi süreçlerine hızlıca başlamanızı sağlayacaktır.

resim-949

Akciğer filmi, göğüs duvarıyla ilgili birçok durumu tespit etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca akciğerler, kemikler, büyük damarlar ve kalp bölgesi de rahatlıkla izlenebilmektedir. Bunun yanı sıra kalp yetmezliği de göğüs grafisi ile konulabilmektedir. Radyografiler bu konuda iş güvenliği kapsamında akciğer grafisini 6 ayda bir çalışan işçilerden istemektedir.

Göğüs grafisinin tanımlama yapacağı diğer bölgeler ise şu şekildedir;

  • Kaburga kırıkları, kemikler ve litik kemik lezyonları
  • Kardiyak silhoutte, kalp büyümesini saptamak
  • Plevral efüzyonlar da dahil olmak üzere kostofreni açılamak
  • Ekstratorasik dokular
  • Plevral efüzyonlu ya da plevral efüzyonsuz belirgin vaskülaritesi olan alveoler hava boşluğu hastalıkları

Elde edilen verilerin yorumlanması çok önemlidir. Akciğer filmi ya da tomografi sonucunda elde edilen veriler, uzman radyologlar tarafından 1 haftalık bir süreçte yorumlanabilmektedir. Fakat bazı durumlarda bu sürenin uzadığını da söylemek mümkündür. Tedavi sürecinde bu verilerden yararlanılacağı için önemli bir süreçtir.

resim-950

Akciğer tomografisi uygulamasında hata payı yüksek olabilir. Bu yüzden alınan veriler yorumlanırken dikkatli olunmalıdır. Veriler ve görüntüler alındıktan sonra tüm tetkikler de göz önünde bulundurulur ve göğüs duvarı incelenmesi sağlanır. Bu süreçten sonra detaylı bir sonuç çıkarılabilmektedir. Ayrıca hastadaki belirtiler ve bulgular da değerlendirilme sürecinde alınır. Tedavi sürecinde etkili olan doktor rapordaki verileri göz önüne alarak ilerler.

resim-951

Hastanın Hazırlık Süreci

Hasta ilk olarak çağrılır ve radyografi çekimi için odaya alınır. Kendisine konuyla ilgili bilgiler aktarılır ve gebelik durumu olan hastalar da uyarılır. Radyasyon etkisi olacağından hamilelere bu işlem uygulanmaz. Daha sonra üzerinde bulunan ve çıkarılması gereken nesneler çıkarılır. Cihaza yerleştirmeden önce gerekli tüm hatırlatmalar tekrar yapılır.

Nasıl Çekilir?

Akciğer grafisi, x-ışını ile birlikte göğüs bölgesinin arka yüzünden girer ve ışının algılanabildiği ön açıdan dışarı çıkacak biçimde konuma getirilir. Raporu elde edebilmek adına hastaya arkasında x-ray detektörü olan bir yüzeye bakması söylenir. Radyasyon kaynağı da standart bir mesafeye yerleştirilir.

Göğüs, bazı durumlar için radyografi taraması adına iyi fakat tanı konulması adına zayıf kalan bir yöntem olmaktadır. Ancak, akciğer grafisine dayalı bir durumdan şüphe edildiğinde kesin teşhis koyabilmek adına göğüs grafisi tekrar incelenebilir. Çünkü yaşanan bir sorunun akciğerler yapılarına hasar vermesi gerçekleşebilir. Bu yüzden sorunlu bölgede gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Zararları Nelerdir?

Akciğer grafisi uygulamasında bir takım yan etkiler bulunabilir. Öncelikle işlemde radyasyona maruz kalındığını söylemek gerekir. Günümüz uzmanları bu konuda gerekli hatırlatmaları yapmaktadır. Akciğer filminde radyasyon fazlasıyla yer aldığı için gebelerde ve bebeklerde kesinlikle tavsiye edilmez. Ayrıca ilaçlı akciğer filminde vücuda aktarılan kontrast maddeyle yapılan görüntülemede yine farklı yan etkiler görülebilmektedir. Vücuda enjekte edilen kontrast maddenin etkisi geçtikten sonra herhangi bir durum yaşanmasa da doktorun bu konuda gerekli hatırlatmaları yapması önemlidir.

Risk taşıyan hastalarda, hastaların alerjik yapıları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu gibi durumlarda damar yolunun işlemden sonra en az 20 dakika kadar açık kalması gerekir. Bu sayede kontrast madde vücutta parçalanarak böbrekler aracılığıyla dışarıya atılır.

Genel olarak akciğer tomografisi uygulamasında yüksek oranda radyasyona maruz kalma durumu bulunur ve uzmanlar da bu konuda gerek kalmadıkça akciğer tomografisi çekilmemesi gerektiğini aktarır. Erken teşhis için avantajlı bir uygulama olmasıyla tanınan akciğer tomografisi, düşük doz ile tercih edildiğinde normal akciğer filmine göre daha zararsız hale gelebilmektedir.

Akciğer Grafisi Fiyatları

Birçok sağlık gurubunun hizmet verdiği akciğer grafisi ile ilgili fiyat bilgileri de oldukça yüksektir. Kaliteli bir teknoloji ve yüksek görüntüleme imkânı sunan hastaneler 3D görüntüleme ve detaylı rapor çıkarma hizmetleri de sunmaktadır. Bunun yanı sıra tomografi sonrası bakım ve terapi hizmetlerinin de fiyatlara dâhil eden hastaneler 2000 TL’den başlayan fiyatlarla hizmet sunmaktadır. Ayrıca tam zamanlı görüntüleme imkânı da sunan hastaneler yüksek fiyatlı hizmetleri için terapi hizmetlerini de sunmaktadır.

5000 TL’ye kadar sunulan akciğer grafisi işlemlerinde bu hizmetler de ek olarak hastalara aktarılmaktadır. Bunun yanı sıra özel sağlık kuruluşlarında çok daha düşük ücretlerle akciğer filmi alabilirsiniz. 30 TL gibi makul  bir ücretle filminizi alabilir ve hastalığın teşhisi için uzman doktora danışabilirsiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...