İnsanların kulaklarının işitemeyeceği düzeyde ses dalgaları yardımı ile karaciğerden görüntüler alınır. Bu detaylı görüntüler sayesinde sorunlara tanı koyulur.
Karaciğer Ultrasonu Nasıl ve Neden Çekilir?
Karaciğer ultrasonu nasıl yapılır, insan kulağının işitemeyeceği düzeyde ses dalgalarının kullanılması ile karaciğerin görüntülenmesi yapılır. İşlem esnasında radyasyon kullanımı yapılmadığından dolayı bebeklerde ve hamile olan kadınlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Cihaz yardımı ile organa gönderilmiş olan ses dalgaları yine özel olarak geliştirilen cihaz sayesinde algılanır.
Aç karnına yapılan karaciğer ultrasonu görüntüleri var olan sıkıntıya göre farklılık gösterir. Bulunan sorundan alınan ses demetleri ve görüntüleri dikkate alınarak tanı koyma işlemi yapılır. Yapılacak olan işlemin nasıl yapıldığı, neden yapıldığı, aç mı yoksa tok karnına mı yapılacağı, aç olarak sabah mı çekileceği, fiyatı, neden aç gelindiği, gelirken nasıl gelineceği ve diğer detaylar için doktordan yardım alınmalıdır. Karaciğer ultrasonu neden ve nasıl çekilir,
- Hasta sırt üstü yatırılır.
- Prob ismi verilen cihaz hastanın vücudunda gezdirilir. Bu esnada hastanın aç olması ve neden çekildiğini bilmesi gerekir.
- Aç olan hastanın vücuduna jel sürülür. Bu jel prob ile vücut arasında köprü görevi görür. Tabii ki hasta aç olduğu sürece görevi üstlenir.
- Karaciğer ve yanında bulunan diğer organlar ile alakalı görüntüler alınır ve neden soru olduğu ile alakalı tanı koyma işlemi yapılır.
- Karaciğer ultrasonu işlemi aç karnına yapılan bir işlemdir.
- Karaciğer çekim işlemi neden pahalıdır. Karaciğer ultrasonu fiyatı çekilecek olan kuruma göre farklılık gösterir. Özel görüntüleme merkezlerin ve tam teşekküllü hastanelerde bu sistem pahalıdır. Sgk hastanelerinin bazıları ve üniversite hastanelerinde ücret alınmaz.
Çekim Nedenleri Arasında Neler Bulunur?
Karaciğer ultrasonu çekimi sık şekilde yapılmaktadır. Bu organda ve yanında bulunan komşu organlarda var olan sorunlara tanı koymak adına yapılır. Yapılan fiziki ve ilk muayene sonucunda doktor tarafından istenen bir tetkiktir. Bu çekim için hastada en sık karın ağrısına rastlanır. Karaciğerin işlemini yapamaması, yağlanması, büyümesi ve tümörlerden kaynaklı olarak da bu sisteme başvurulmaktadır. Neden çekileceği konusunda hastayı aydınlatacak olan kişi doktordur. Doktor detayları ve hastanın aklına gelen soruları yanıtlamalıdır
Yetişkin olan kişilerde yapılacak olan çekim için 8 ila 12 saat boyunca aç olunması gerekir. 10 yaşına kadar olan çocuklarda 6 saat aç kalınması, 5 yaşına kadar olan çocuklarda 4 saat aç kalınması ve 1 aylık olan bebeklerde emzirme süresi kadar aç kalınması istenmektedir. Özellikle kadınlarda mesane, karın içi ve rahim ile alakalı görüntüleme yapılacaksa idrar sıkışık olunması istenir. Diğer detaylar ve diğer sorular için doktorlar açıklama yapar. Doktorun söyledikleri ve istedikleri yerine getirilmelidir.
Eksiklikler sorun çıkartabilecek etkilere sahip olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Nasıl Çekilir, Şartları Nelerdir?
- Kadınlarda gebelik bulunuyorsa mutlaka doktor bilgilendirilmelidir.
- Kasık ile alakalı olan temizlik işlemleri yapılmalıdır.
- Aç kalınması gerekir.
- Daha öncesinde yapılan incelemeler ve raporlar hastaneye giderken yanında getirilmelidir.
- Hastanın yanında refakatçi bulunmalıdır.
- Hastanın uygun kıyafet girmesi gerekir.
- Üzerinde takı ya da ekstra malzeme bulundurmaması önemlidir.
- Yapılacak olan tetkikle büyük sorunlara da tanı koyulabileceği için hastanın psikolojik açıdan rahat olması gerekir.
- Yapılan çekim esnasında hareket etmemek gerekir. Hareket etmek elde edilen bilgilerin detaylarını etkilemektedir.
- İlaçlı çekim yapılacaksa doktor hastaya öncesinde bilgilendirme yapar ve hasta bu detayı göz önünde bulundurarak çekime gelir.
- Sabah aç karnına ve erken saatlerde çekim yapılması daha uygundur.
- Sgk hastanelerinde yapılan çekimler geç zamanda sonuçlanırken, özel hastane ve özel çekim merkezlerinde sonuçlar birkaç gün içinde alınabilir.
Soru - Cevap
hocam ben ultrasyon çektirdim sonuc parankim ekosu grade 2 Hepatosteatoz ile uyumu artmistir cikti sonuc ne hicam hemen yazin lütfen
Grade 2 Hepatosteatoz - 2 Derecede Karaciğer yağlanması Demektir.
Karaciğer için ultrason sonucu ne zaman cıkar acaba
Zerrin hanım merhaba,
Sgk hastanelerinde yapılan çekimler geç zamanda sonuçlanırken, özel hastane ve özel çekim merkezlerinde sonuçlar birkaç gün içinde alınabilir.
Merhaba hocam.Çek up yaptırmaya gittiğimde hepatit c hastası olduğumu öğrendim. Karaciğerim den biyopsi alacaklar. Bu uygulama zor mu ve bu hastalıktan kurtulmak mümkün mü şimdiden teşekkür ediyorum.
Karaciğerden yapılan biyopsi belli başlı tümörlerin ortaya çıkması adına yapılan bir işlemdir. Bunun yanı sıra Hepatit B ve C türevlerinin tanısının koyulması adına da yapılır. Yapılacak olan biyopsi işlemlerinde lokal anestezi uygulaması hazırlıkları adına ağrı hissedilmez ama karaciğerin kapsülünün geçirilmesinde hafif ağrı olabilir. Sizin gibi birçok kişi bu işlem için endişe ve korku duymaktadır. Genelde işlemlerin daha konforlu geçmesi adına hastaya damardan sakinleştirici verilmektedir. Hastalık ile alakalı olan tedavi süreci çıkacak olan sonuç dahilinde değerlendirilmelidir. Tedavi sürecinde sabırlı olursanız iyileşme mümkündür.
Acil Şifalar
Karaciğer de Hepatit B teşhisi kondu doktor ultrason istedi ama herhangi bir sorun yok dedi.oldukça rahatsız hissediyorum.
Hepatit B için doktorunuz gerekli görürse biyopsi de yapabilir ama bunun öncesinde ultrason benzeri bazı tetkikleri de yapması gerekmektedir. Sorun olsaydı ya da başka bir hastalık belirtisi mevcut olsaydı mutlaka doktorunuz sizi bilgilendirme yapardı. Bundan kaynaklı rahatsızlık çekmek genelde psikolojik açıdan rahat hissetmemekten kaynaklanmaktadır.