Emar Çekim İşlemleri İle Hangi Hastalıklara Tanı Koyma İşlemi Yapılır.

Emar çekim işlemleri ile uzman hekim ciddi düzeydeki hastalıkların birçoğuna erken dönemde tanı koyabilir. Bu sayede erken dönemde tedavi aşamasına geçilmesi de mümkündür.

Emarda Hangi Hastalıklar Çıkar?

İnsan vücudu için çekilecek olan emar görüntüleri belli başlı hastalıkları gösterir ve tedavi açısından birçok detayın elde edilmesini sağlar. emarda neler belli olur;

resim-2093

Kalp- kardiyak Mr görüntüsü

Kalp emarı; kalp hastalıkları hakkında tanı koymak ve tedavi etmek amacı ile belli başlı bulguları gösterir.

resim-2094

Beyin lezyonu görüntüleri

Beyin emarı; sinir sistemi sorunları, bunama, beyinde bulunan tümörler ve beyin felci gibi hastalıkların belli olması beyin emarında çıkan sonuçlar ile görülür.

resim-2095

Tüm vücut- düfüzyon görüntüleri

Vücut emarı; safra yolları, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrek, akciğer, kalp ve iç organların detaylı şekilde incelemek adına ve bulguları ortaya çıkarmak adına çekilir.

resim-2096

Meme görüntüleri

Meme emarı; kanser türleri arasında bulunan meme kanserini erken dönemde tanı koymak için çekilir.

resim-2097

Kas iskelet sistemi görüntüleri

Kas iskelet sistemi emarı; menisküsle, bağlar, kaslar ve eklem diskleri hakkında sorunların belli olması ve hastalık bulguları belli olsun diye çekilir.

resim-2098

Prostat görüntüleri

Prostat emarı; kanser türleri arasında bulunan prostat kanserine erken dönemde tanı koymak için çekilir.

Bunlar dışında emar neden çekilir;

Mr çekiminde beyin yapısı değerlendirmesi yapıldığından dolayı ruhsal sorunları bulguları ortaya çıkar. Beyinden çekilen mr de epilepsi ve ms sorunları da anlaşılır. Elde edilen tüm görüntüleri bir radyolog ve doktor değerlendirir. Mr cihazı bir elmayı dilimler tarzındaki insan vücudunun görüntüleri ile değerlendirme yapar. mr çekim işlemlerinde sonra hastaların hastanede kalma gibi bir zorunluluğu bulunmaz. Özellikle beyin ve omurilik ile alakalı görüntülemeler, patalojik görüntülemeler sağlık açısından en değerli olan görüntüleri sunar.

Teşhis Edilen Hastalıkları ve Görüntüleri

Beyin Mr

Beyin mr çekim işlemleri ile kemiklerin iç yüzeylerine ve daha derinlerine bakmak mümkündür. Kafatası bölgesinin iç kısmına bakarak beyin tümörler, felçler ve bunamalar ile alakalı hastalıklarda görülür. Emar yardımı ile ms ve sinir kılıflarının değerlendirilmesi ile alakalı her şey detaylı olarak bakılır. Beyin mr incelenecek olan bölgeye göre 10 ila 50 dakika içinde tamamlanır. Çekimde baş bölgesinin kıpırdatılmaması adına mutlaka aparat takılır. İlaçlı emar bazı damarların ve dokuların daha net şekilde incelenmesi içim çekilir. Damar vasıtası ile özel boya verilir. Tespiti zor olan hastalıklarda sık şekilde kullanılır ve bulguları çıkar. Beyin emarların da kullanılan emar anjiyografi adı verilen yöntem sayesinde beyin içinde bulunan damarlar ilaca gerek kalmadan çekilir.

Bel Mr

Bel bölgesinden yapılacak olan görüntüleme sinir bölgesine bası olduğu zamanlarda, hasta kişiler yapılan tedaviye cevap vermiyorsa uzman hekimin kararı ile çekilir. Bel bölgesindeki sinir sıkışması, fıtık, çatlak, kırık, kireçlenme ve kemik kanseri bulguları bu sistem sayesinde meydana çıkar. Bel bölgesi görüntülenmesi incelenecek olan bölgeye göre 10 ila 15 dakika içinde tamamlanır. Hasta kişinin çekim esnasında hareket etmemesi gerekmektedir.

Boyun Mr

Boyun bölgesinde bulunan sorunlar için öncelikli olarak hastanın klinik muayene olması gerekir. Uzman hekimler gerekli görürse emar çekimi yapılır. Kemik kanser dokusu, kırık, sinir sıkışması, tümör ve fıtık bu uygulama ile görülür. Boyun bölgesi görüntülenmesi incelenecek olan bölgeye göre 10 ila 15 dakika içinde tamamlanır. Hasta kişinin hareket etmemesi için bölgeye aparat takılır.

Emar çekimlerinin tamamında hastanın çekim yapılan bölgeyi hareket ettirmemesi çok önemlidir. Hareket ettirilen bölgeden görüntüleri almak zorlaşır ve görüntüler bulanık görülür.

Hangi Hastalıklarda Emar Görüntülemeleri Belli Aralıklarla Tekrarlanmalıdır?

Hastalıklar her hastada farklı şekilde seyreder. Hasta birçok hastalığın tedavisi konusunda da kişiye özel planlamalar yapılır. Uzman hekimler ilk olarak hastaların yapılacak olan tetkiklerden ne kadar fayda göreceğini düşünür. Uzman hekimler fayda sağlamayacak olan emar çekimlerini hasta için istemeyebilir. Yapılacak olan görüntülemelerin sıklığı hastanın ve uzman hekimin beklentilerini belirlemektedir. Uzman hekimin bu uygulamadan nasıl bir görüntü beklediği çok önemlidir. Örnek verecek olursak;

Beyin bölgesinde bulunan tümörden kaynaklı ameliyat olan bir hasta için uzman görüntüleme tetkiki olan emarı isteyebilir. Bunu istemesinin en önemli sebebi geride tümör dokusunun kalıp kalmadığına bakmak içindir. Bu tarz ameliyat geçiren hastalarda 1 hafta sonra kusma ya da ağrı meydana geldiğinde görüntüleme tekrardan yapılmaz.

Emar uygulaması zararsız bir görüntüleme olsa da boş yere yapıalcak olan her türlü çekim yasaktır. Aile geçmişinde kanser olan kişilerde çekimler daha sık yapılabilirken, aile geçmişinde kanser olmayan kişilerde belli bir yaşı geçtikten sonra soruna bağlı olarak senede 1 kez çekim yapılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...