Kalça emarı çekim işlemleri kısa süre içinde tamamlanma özelliğine sahiptir. Kalça mr çekimi işleminde ilaç kullanımı yapılmaz. Bu uygulama kalça bölgesine uygulanan tanı tekniğidir.
Kalça Emarı Nasıl Çekilir ve Aşamaları Nedir?
Mr (Manyetik rezonans ) görüntüleme teknikleri içinde kullanılan bir tetkiktir. Bu teknik görüntüleme tekniklerinin içindeki en etkileyici olan cihazdır ve hastalıklar hakkında uzmana önemli veriler verir. Kalça mr çekimi ağrısız şekilde yapılan bir işlemdir. Kalça mr çekimi işleminde ilaç kullanımı yapılmaz. Bu uygulama kalça bölgesine uygulanan tanı tekniğidir. Hastaların alt beden mr cihazı içine sokulur, hasta bu anda yatar pozisyonda kalır. Hasta kişinin vücudunda bulunan hidrojen atomlarının enerjisini yaymasına olanak sağlayan radyo dalgalarının gönderilmesi sonucu işlemler yapılır. Mıknatısının var olan etkisi sayesinde hareketli olan birçok atoma ait olan bilgilerin tamamı bilgisayara veri olarak aktarılır. Yapılacak olan kalça mr çekimi görüntüleri oldukça kaliteli şekilde elde edilir. Alınacak olan kalça mr çekimi işleminin sonuçları radyolog ve uzman hekimler tarafından detaylı şekilde değerlendirilir. Alınan rapor eşliğinde soruna tanı koyulur ve tedavi planlaması yapılır. Kalça emarı çekimi fiyatları özel sağlık kurumlarında değişkenlik göstermektedir. Devlet hastanelerinde ise ücretsiz olarak çekilir. Yalnız devlet hastanelerinde sıra ve yoğunluktan kaynaklı birçok kişi özel hastanede çektirmektedir.
Sonuç Görüntüleri
Kalça mr çekim işlemleri 20 ila 45 dakika içinde tamamlanır. Sürenin değişmesi incelenecek olan alandaki belirgin hastalıklar ile alakalı detaylı değişkenlik gösterir. Bölgede var olan hastalıklar ile alakalı olarak detaylı bilgi toplanmasına olanak sağlar. Kalça bölgesinden çekilecek olan emar sayesinde kalçadaki kemiklerin içi, bağlar, kaslar ve kan damarlarının görüntülenme işlemi mümkündür. Hatta bu bölgelerdeki derin alanların da görüntülenmesi bu sayede mümkün hale gelir. Emarın tarama işlemleri sayesinde kısa süre zarfında tanı koyma işlemi yapılır. Bu sayede hastaların uzun dönem hastanede kalma mecburiyetleri de olmaz. Hasta uzun dönem hastanede kalmayacağı için stres ve üzüntüye girmez. Böylelikle hastalıklarda olumsuz şekilde etkilenmez. Kalça ya da diğer bölgelerden çekilecek olan emar sayesinde erken dönemde tanı koyma işlemi yapılır. Emar çekim işlemlerin en doğru şekilde yapılması gerekir. Ayrıca çekim işlemlerinin uzman tarafından yapılması gerekmektedir. Çekim esnasında kıpırdamamak gerekir. Aksi halde alınacak olan görüntüler bulanık çıkar ve tekrardan çekilmesi gerekir. Bunun için bazı bölgelerde aparat kullanımı bile yapılır.
Emar En İyi Görüntüleme Yöntemi Midir?
Kullanılan tüm görüntüleme yöntemlerinin kendine göre dezavantajları ve avantajları bulunmaktadır. Örneğin; trafik kazası ve durumu çok ağır olan kişilerde anında yapılacak olan incelemelerin oldukça büyük avantajları bulunur. Hastaya kısa sürede müdahale etmek için gereklidir. Özellikle spiral bilgisayarlı tomografi işlemlerinin üstünlüğü tartışılmaz. Beyin içi kanamalarda ve beyin dokusu dışında kalan kanamalarda hızlı şekilde var olan sorunların tanısı için kullanılır. Bu sayede kısa sürede tedaviye başlanarak sağlıklı açısından fayda sağlanır. Emarda vücutta bulunan birçok hastalığın tanısın koyulmasına olanak sağlar. Bu sayede erken tanı koyularak kısa süre içinde tedaviye başlama olanağı sağlanır. Emar çekimi sayesinde özellikle beyin dokusu detaylı şekilde gözlemlenir. Beyin enfarktüsünde ve beyin kanamaları da daha başarılı şekilde gözlemlenir. Eski dönemde kullanılan emar cihazları çekimler oldukça uzun sürmekteydi. Özellikle hareket eden ve uyanık halde çekilen emarlarda sorunlar yaşanıyordu. Gelişen teknoloji ile üretilen cihazlarda kullanılan aparatlar sayesinde hareket etmek mümkün değildir. Ayrıca emarların çekim işlemleri eski cihazlara göre daha kısa, hızlı ve çabuk halledilir.
Soru - Cevap